Pati negaliu tuo patikėti – aš, ta pati, kuri niekaip nemoka rašyti trumpai ir konkrečiai, kuriai kiekvienas trumpas tekstukas nori nenori virsta bent penkiomis ilgomis pastraipomis – pastarosiomis dienomis mano žodžiai kažkur išsibarstė. O aš jų ir nesistengiu surasti; už lango pliaupiant lietui gera patylėti, dar daugiau – klausyti tos tylos ir joje išgirsti save. Jaučiu, kad šitos tylos man iš tiesų ir reikia, todėl viduje banguojančioms mintims leisiu ten ir pasilikti. Galų gale, itin sodraus skonio šokoladainiui nedaug tų žodžių ir tereikia. Jis – puikus, o savaitgalis čia pat. Įkaitinti orkaitę skamba kaip visai puiki mintis, tiesa?
Norėdami iškepti tobulą šokoladainį, turite žinoti, kad šiam pyragui galioja taisyklė, priešinga nei daugeliui kepinių. Kaip dažnai receptuose perskaitote, kad patikrinti, ar pyragas iškepęs, galite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei taip nutiktų kepant šokoladainį, švarus pagaliukas reikštų tai, kad jį perkepėte – tikėtina, kad iš orkaitės ištrauktas pyragas vis dar bus skanus, bet toli gražu ne tokios drėgnos, klampios tekstūros, kokia pasižymi šokoladainiai.
Prisiminkite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.
Tinkamai iškeptas šokoladainis yra nuostabus kepinys – ne veltui kažkada ėmė ir pavergė pasaulį. Sodrus, gausiai šokoladinis, turtingas skoniu ir aromatu, tirpstantis burnoje. Subalansuotas kiekvienai dienai, idealiai tinkantis rudens savaitgaliams!
Šokoladainis (brownie) su riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
180 g sviesto
200 g juodojo šokolado
1 ¼ stiklinės (250 g) cukraus
4 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (140 g) a.r. kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
100 g smulkintų kepintų lazdyno (ar kitų mėgstamų) riešutų
kakavos (viršui apibarstyti)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30×20 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Pasiruoškite „garų vonelę“ – dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu (kunkuliuojantis vanduo neturi liesti dubens dugno; jį šildyti turi tik kylantys verdančio vandens garai). Į dubenį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir sulaužytą juodąjį šokoladą. Kaitinkite vis pamaišydami, kol sviestas bei šokoladas ištirps, ir gausite vienalytę masę. Nuimkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu, šokolado ir sviesto masę perpilkite į didesnį plakimo dubenį.
3. Į dubenį su tirpintu sviestu ir šokoladu suberkite cukrų ir gerai išplakite elektriniu plaktuvu, kol cukrus ištirps, o masė šiek tiek atvės. Po vieną įmuškite kiaušinius po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišyktie vanilės ekstraktą.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
5. Miltų mišinį suberkite į plakinį per du ar tris kartus, lengvais judesiais išmaišykite. Nepermaišykite! Maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų.
6. Įmaišykite smulkintus kepintus lazdynų riešutus, kad tolygiai pasiskirstytų tešloje.
7. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir paskirstykite kuo tolygiau.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepantį šokoladainį – kepimo laikas priklauso ir nuo individualių orkaitės savybių. Svarbiausia pastebėti, kada pyragas yra tinkamai iškepęs. Tą padaryti galima mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku; įkiškite jį į šokoladainio centrą ir ištraukite:
– Jei ant medinio pagaliuko yra prikibę tik keli stambesni tešlos gabalėliai, tuoj pat išjunkite orkaitę – šokoladainis yra idealiai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra visas apsivėlęs skysta šokoladine tešla, kepkite toliau – jis dar nepakankamai iškepęs;
– Jei medinis pagaliukas yra švarus, deja, šokoladainis perkepė ir neteko jam būdingo lipnumo bei konsistencijos klampumo.
9. Iškepusį šokoladainį išimkite iš orkaitės (jei paliksite jį karštoje orkaitėje, jis toliau „keps“) Ir leiskite atvėsti kepimo inde iki kambario temperatūros. Šokoladainiui atvėsus, bus lengviau jį iškelti iš kepimo formos, pjaustyti gabalėliais, dėti į lėkšteles ir patiekti.
10. Prieš patiekdami šokoladainį galite apibarstyti kakava, aplieti tirpintu šokoladu ar pagardinti kaušeliu vanilinio plombyro.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.
2 komentarai
Labai ačiū, Asta, už nuostabų receptą. Išbandžiau ir buvo nepakartojama. Paskaninau vaniliniais ledais. Dar galiu pridurti, kad jeigu per naktį palaikysite šaldytuve, kitą rytą – SUPER desertas prie puodelio kavos:))
Kamile, ačiū, labai džiaugiuosi, kad patiko!