Šokolado, moliūgų ir cinamono derinys – rudeniškas, labai jaukus. Ypač, kai visi produktai susitinka minkšto šokoladainio gabalėlyje. Tai desertas, žavus tiek savo išvaizda, tiek skoniu. Kvapnus, saldus ir tobulai skanus prie puodelio nesaldintos kavos.
Nesijaudinkite dėl moliūgų – net jei deserto ragaus tie, kurie vargiai supranta daržovių naudojimą saldžiuose kepiniuose, didelė tikimybė, kad šios mįslės jie neįmins. Moliūgai saldumynams tinka nuostabiai, nes patys yra švelniai saldūs, kepiniams suteikia drėgnumo ir malonaus aromato. Ar ragaudami atspėtumėt, kad į tešlą ar kremą buvo įmaišyta moliūgų tyrės? Galbūt, bet mano patirtis sako, kad greičiau jau ne.
Šokoladainio tešla, kaip ir būdinga tokio tipo kepiniams, yra minkšta, drėgna, šiek tiek klampios tekstūros. Tuo tarpu moliūginis sūrio sluoksnelis – švelnus, kremiškas. Ryškų akcentą desertui suteikia cinamonas – pora šaukštelių, ir šokoladainis akimirksniu virsta jaukiu desertu.
Kaip pasigaminti moliūgų tyrės? Itin paprastai! Moliūgą perpjaukite perpus, išskobkite sėklas ir puseles paguldykite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, perpjauta puse į apačią. Kepkite karštoje orkaitėje, kol moliūgas bus visiškai minkštas. Kepimo laikas priklausys nuo moliūgo dydžio, tiesiog patikrinkite peiliu – jis turi be menkiausių pastangų lengvai smigti į moliūgą. Leiskite šiek tiek atvėsti, minkštimą išskobkite, sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos tyrės. Ją galite naudoti iškart, laikyti šaldytuve arba sudėti į šaldymui skirtus maišelius (indelius) ir užšaldyti. Detalesnį aprašymą, kaip paruošti moliūgų tyrę, rasite čia.
Moliūgų tyrė puikiai tinka tiek nesaldiems patiekalams ruošti, tiek saldiems kepiniams pagardinti. Vienas iš moliūginių saldėsių – čia pat. Kviečiu kepti, sekant receptą žingsnis po žingsnio. Bus tikrai labai gardu!
PATARIMAI
- Priklausomai nuo moliūgo rūšies, namuose paruošta moliūgų tyrė gali būti tirštesnė arba vandeningesnė. Jei nutiko taip, kad moliūgų tyrė yra labai vandeninga, ją nukoškite per smulkų sietelį, ir tik tuomet sverkite receptui reikiamą kiekį.
- Vietoje tepamojo (kreminio) sūrio galite naudoti maskarponės sūrį.
- Cinamonas recepte nėra privalomas, tačiau puikia dera tiek su šokoladu, tiek su moliūgais.
- Dažnai šokoladainiai yra kepami be šokolado, vien su kakavos milteliais. Tačiau juodasis šokoladas suteikia sodresnio, intensyvesnio skonio – tikrai verta plytelę šokolado sulaužyti gabalėliais ir ištirpinti kartu su sviestu.
- Šokoladainis su kreminio sūrio sluoksniu keps ilgiau nei tradicinis šokoladainis be jo. Bet kuriuo atveju, stebėkite, kad neperkeptumėte.
- Ar šokoladainis tinkamai iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku. Įkiškite ir ištraukite jį iš kepinio centro – medinis pagaliukas turėtų būti apkibęs keliais lipniais šokoladinės tešlos gabaliukais. Jei pagaliukas apsivėlęs skysta tešla, kepkite toliau. Jei pagaliukas visiškai sausas, gali būti, kad šokoladainis šiek tiek perkepė ir nebus toks drėgnas, koks turėtų būti.
Šokoladainis su moliūginiu kreminio sūrio sluoksneliu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Šokoladainiui:
180 g sviesto
100 g juodojo šokolado
1 stiklinės (200 g) cukraus
2 arb. š. vanilinio cukraus
½ stiklinės (110 g) moliūgų tyrės
3 kiaušinių
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
½ stiklinės (62) kakavos miltelių
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. malto cinamono
Moliūginiam kreminio sūrio sluoksniui:
200 g tepamojo (kreminio) sūrio
1 kiaušinio
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ stiklinės (110 g) moliūgų tyrės
¼ stiklinės (35 g) miltų
1 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. vanilinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×20 cm dydžio kepimo formą.
2. Paruoškite šokoladainio tešlą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
3. Į puodą sudėkite ir virš silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, gabalėliais laužytą šokoladą, cukrų ir vanilinį cukrų. Leiskite šiek tiek atvėsti.
4. Įmaišykite moliūgų tyrę.
5. Po vieną įmuškite ir šluotele įplakite kiaušinius.
6. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, druską ir cinamoną.
7. Suberkite sausų produktų mišinį į plakinį ir lengvai išmaišykite.
8. Paruoškite moliūginę kreminio sūrio masę. Pasiruoškite ingredientus.
9. Visus produktus – kreminį sūrį, kiaušinį, moliūgų tyrę, miltus, cinamoną, vanilinį cukrų – sudėkite į plakimo dubenį. Išplakite iki vientisos masės.
10. Iškepkite. Į kepimo indą paskleiskite du trečdalius šokoladainio tešlos. Paviršių išlyginkite.
11. Ant viršaus supilkite moliūginę kreminio sūrio masę.
12. Likusią šokoladainio masę semkite šaukšteliu ir išdėliokite ant viršaus. Peiliu, šakute ar mediniu pagaliuku šiek tiek pramaišykite, kad sukurtumėte „marmuro“ efektą.
13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių. Ar šokoladainis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti apkibęs keliais nedideliais lipnios tešlos gabalėliais. Prieš pjaustydami, visiškai atvėsinkite.
14. Ragaukite vieną arba patiekite su rutuliuku vanilinių ledų ir karameliniu ar šokoladiniu padažu.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
1 komentaras
Labas vakaras, Asta, pasikartosiu, kad visi visi receptai fantastiniai, sukasi galva ką gaminti, pasmaližiavimui ar skaniai pavalgyti pačiai ir palepinti šeimą.. Geriausia dienos pabaiga šiandien baigiasi su Saulėta virtuve, be kurios jau nė iš vietos! Asta, išdrysiu paprašyti pagalbos padėti su spanguolių ir apelsinų sulčių kekso receptu☺️ Jei tik galėsite! Rezgu mintį jau seniai, receptų pilna, bet taip išlepinote mus, kad norisi ne bandyti, o užmaišyti ir iš pirmo karto pataikyti į dešimtuką!