Kai pirmą kartą pamačiau šį saldžios duonelės receptą, žinojau – tikrai kepsiu. Taip taip, mane suviliojo tas magiškas žodelis „Starbucks“ – juk jau ne kartą kalbėjau apie meilę jų kavai, o ir vienąkart ten ragautas keksiukas (visas keksas, jei pagal dydį) buvo tikrai skanus. Bet tai ne vienintelė priežastis; kažkodėl, vos tik perskaičius receptą, mane užbūrė tas tamsios kakavos ir cinamono derinys. Šokoladinė cinamoninė duonelė, mmm. Dar nebuvau nė atsispausdinus recepto, o man jau buvo skanu.
Taigi, vos tik sulaukusi progos, ėmiau ir iškepiau. Nors, ką gi aš bandau apgauti, tikrai nesu iš tų žmonių, kurie pyragus kepa tik progoms esant. Juk pirmadienio vakaras ar šeštadienio rytas, gimtadienis ar tiesiog eilinis ketvirtadienis – visos dienos yra vienodai tinkamos desertams. Tikra tiesa!
Saldžiąją duonelę pirmąkart iškepiau vieną tamsų lapkričio penktadienio vakarą. Visi namai kvepėjo cinamonu! Suvyniojau į kepimo popierių ir išsivežiau prie jūros, kur turėjome praleisti savaitgalį. Kaip ir turi būti lapkritį, ten siautė baisingas vėjas ir šiluma jau toli gražu nelepino. Todėl po pasivaikščiojimo pajūriu buvo labai gera sušalusiais pirštais apsikabinti puodelį arbatos, o prie arbatos ši šokoladinė duonelė, kvepianti cinamonu, buvo tiesiog puiki: sunki, sodri ir turtingo skonio.
Skonis: 9/10. Sunki, labai drėgna, sodraus ir turtingo skonio duonelė. Ne per saldi, su aiškiai ir maloniai jaučiamu cinamono prieskoniu. Aromatinga. Labai skani.
Sudėtingumas: nieko sudėtingo.
Kur radau? „Starbucks“
Šokoladinė cinamoninė duonelė
AtsispausdintiINGREDIENTAI
180 g sviesto, kambario temperatūros
1 1/2 puodelio (300 g) cukraus
3 dideli kiaušiniai
1 puodelis (140 g) miltų
55 g tamsios nesaldžios kakavos
1 valg. š. malto cinamono
1/2 arb. š. druskos
1/4 arb. š. kepimo miltelių
1/4 arb. š. sodos
1/2 puodelio (125 ml) raugintų pasukų
3 valg. š. (30 ml) vandens
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
Apibarstymui:
25 g cukraus
1/2 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. tamsios ir nesaldžios kakavos
žiupsnelis malto imbiero
žiupsnelis maltų gvazdikėlių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi iškokite 28×15 cm dydžio kepimo indą.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite sviestą ir cukrų iki purios ir baltos masės.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami elektriniu plaktuvu.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, cinamoną, druską, kepimo miltelius ir sodą.
5. Trečiame dubenėlyje sumaišykite pasukas, vandenį ir vanilės ekstraktą.
6. Lėtai plakdami sviesto, cukraus ir kiaušinių masę, pakaitomis į ją suberkite miltų mišinį ir supilkite pasukas. Kai tik visi produktai bus viename dubenyje ir taps vientisa mase, nustokite plakti. Neperplakite tešlos.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą.
8. Dubenėlyje sumaišykite visus apibarstymui skirtus produktus: cukrų, maltą cinamoną, kakavą, imbierą ir gvazdikėlius. Apibarstykite šiuo mišiniu duonelės paviršių.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.
10. Iškepusią duonelę kelias minutes atvėsinkite formoje, tuomet išimkite iš jos, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite. Skanaus!
13 komentarai
Seilėtekis…
Duonelė to verta 😀 Ačiū! 🙂
Kuo galima pakeisti pasukas?
Aušra, 1 puodelis pasukų = 3/4 puodelio natūralaus jogurto + 1/4 puodelio pieno 🙂
Ar vietoj 1/4 šaukštelio sodos, galima dėti viso 1/2 šaukštelio kepimo miltelių?:)
Paulina, jei pagal visas taisykles, tai toks keitimas nėra rekomenduojamas. Kita vertus, būsiu sąžininga – kol visų taisyklių nežinojau, aš irgi kartais imdavau ir taip išsisukdavau iš padėties; ir nieko blogo nenutikdavo 🙂 Bet jei turi galimybę naudoti ir sodą, ir kepimo miltelius – neabejoju, kad paklusdama receptui išgausi patį patį geriausią rezultatą 🙂
Apie kepimo miltelių ir sodos skirtumus, ir apie tai, kur kuriuos naudoti ar nenaudoti, paskaityti gali čia: http://www.15min.lt/ji24/straipsnis/virtuve/patarimai-seimininkems/kulinarines-gudrybes-kuo-skiriasi-soda-ir-kepimo-milteliai-727-326113
Vietoj pasukų pyliau kefyrą 🙂 Net nepagalvojau apie jogurtą su pienu, nors ir vieno, ir kito turėjau. Dar 30 minučių iki rezultato…
Jovita, tikiuosi, kad duonelė iškepė skani? 🙂
Labai skani 🙂 5 ragautojai tą vieningai nusprendė!
Kepsiu vėl ir vešiu uošviams paragauti.
Ačiū už receptą. Seniai norėjau kažko cinamoninio, o šokoladiniai desertai visada pirmoje vietoje.
Jovita, labai džiaugiuosi, kad duonelė atitiko norus ir skonius 🙂
Nuostabaus skonio duonele! Prideta prie megstamuju saraso 🙂
Simona, laba gera girdėti 🙂 Ačiū!
Vienas mylimiausiu sauletu kepiniu. visada pavyksta, visada is naujo pradziugina ir niekada nenuvilia.