Moliūgą namo parsiridenom dar pirmomis spalio dienomis. Didelį, apvalų, labai gražų. Ilgai pusiau juokais pešėmės, koks jis turėtų būti – linksmas ar gąsdinantis. Joris norėjo linksmo, aš – gąsdinančio, o vyras nuolankiai sutiko padėti išpjaustyti tokį, kokį pagaliau išsirinksim.
O kai galiausiai išpjaustėm (linksmą, žinoma!), atėjo metas desertui.
Norėjau iškepti šiurpių Helovyno nakties keksiukų, bet žiūriu į tas mielas akytes ir skrydžiui išskleistus šokoladinius sparnus, ir man atrodo, kad pavyko nelabai – mieli jie labiau nei šiurpūs. Saulėtas virtuviukas, kita vertus, vos pamatęs sušuko „mama, noriu suvalgyti jų akis!”, o tai išties skamba šiurpokai, tiesa? Kaip tarė, taip ir padarė: iš pradžių sutriauškęs savo šikšnosparnio akytes, netrukus suvalgė visą keksiuką iki paskutinio trupinėlio. Nors ne, truputį meluoju; šokoladinių trupinėlių buvo daug – ant skruostų, pirštų pagalvėlių ir net nosies. Pabaisiukas, – juokiausi aš. Helovyno nakčiai toks pasipuošimas labai tinka, šypt.
Šie keksiukai – šokoladiniai. Minkšti, drėgni ir purūs, pagardinti ne tik kakava, bet ir kapoto šokolado gabalėliais. Paruošiau šį receptą drauge su „Dr. Oetker Lietuva“ – šio prekės ženklo vanilė ir kepimo milteliai yra kone kiekvieną mano kepinį lydintys ingredientai. Šaukštelis vanilės gardžiam aromatui, šaukštelis kepimo mitelių – keksiukų purumui. Tirpi kava, įmaišyta į keksiukų tešlą, suteikia skoniui dar daugiau sodrumo ir balanso, grietinė ir aliejus – drėgnumo ir sodrios tekstūros.
Papuošę keksiukus kremo kepurėlėmis, sausainių sparnais ir cukrinėmis dekoratyvinėmis akytėmis (skaitykite jų receptą žemiau) paruošite gal ir ne pačius šiurpiausius, bet mielus ir tikrai labai skanius šokoladinius keksiukus. Iki Helovyno vos pora dienų – nepraleiskite progos susikurti mažą nekasdienę šventę!
Šokoladiniai Helovyno keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) riebios grietinės
½ stiklinės (125 ml) pieno
½ stiklinės (125 ml) aliejaus
1 valg. š. tirpios kavos miltelių
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
2 stiklinių (280 g) miltų
2 arb. š. „Dr. Oetker“ kepimo miltelių
1 stiklinės (200 g) cukraus
½ stiklinės (50 g) kakavos
½ arb. š. druskos
150 g juodojo šokolado
Kremui:
250 g maskarponės
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
75 g trapių šokoladinių sausainių
Papuošimams:
apvalių trapių šokoladinių sausainių
dekoratyvinių akyčių (žr. aprašymą po receptu)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros.
2. Paruoškite keksiukus. Kiaušinius, grietinę, pieną, aliejų, tirpią kavą ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
3. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kakavą ir druską. Šaukštu lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite kapotą juodąjį šokoladą.
4. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, palikdami apie 0,5 cm iki jų viršaus.
5. Kepkite iki 220 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 5 minutes, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 ᵒC ir kepkite dar 15-17 minučių. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Keksiukus atvėsinkite perkėlę ant grotelių.
6. Paruoškite kremą. Maskarponę ir miltelinį cukrų elektriniu plaktuvu išplakite, kol susimaišys. Toliau lėtai plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinę, plakite, kol gausite tirštą kremą. Neperplakite. Įmaišykite iki smulkių trupinių susmulkintus šokoladinius sausainius.
7. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Papuoškite atvėsusius keksiukus kremo kepurėlėmis, perpus perpjautais šokoladiniais sausainiais (sparnais) ir dekoratyvinėmis akytėmis.
Kaip pasigaminti dekoratyvines akytes namuose? Labai paprastai! Tam tereikės kiaušinio baltymo ir miltelinio cukraus. Kiaušinio baltymą (arba dalį jo, jei akyčių nereikia labai daug) paplakite šakute. Baltymams suputojus, po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų ir vis plakite. Kai masė taps pakankamai tvirta ir standi, laikanti savo formą, miltelinio cukraus jau pakaks. Sukrėskite masę į konditerinį maišelį su mažo skersmens apvaliu antgaliu ir ant kepimo popieriaus išspauskite taškelius. Drėgnais pirštais patapšnokite per viršų, kad sulygintumėte kauburėlius. Įspauskite po pabarstuką ir palikite valandėlei, kol sustings. Sustingusios akytės lengvai atšoks nuo kepimo popieriaus ir galėsite jomis dekoruoti Helovyno skanėstus!
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
Reklama #droetker #droetkerlietuva