Tyliai slenka laikas, nepalikdamas pėdsakų ir pranykdamas taip, lyg jo niekad nebūtų buvę. Žiemas keičia pavasariai, o net nespėjus jais atsidžiaugt visa širdim, prisiuostyt vyšnių žiedų iki galvos apsvaigimo, į duris beldžias vasaros, nuspalvindamos nosį mažom strazdanėlėm. O dabar, jei nebūtų netoli kalendoriaus, sėkmingai nuleidžiančio ant žemės, galėtum pamanyt, jog jau ruduo, dievaži. Kur dingo laikas? Viskas taip greitai, šitaip greitai – kartoju sau. Gąsdinuos ir raminu, nes noriu, kad ši vasara būtų kitokia, gal ne tokia, apie kokią norisi svajoti prieš miegą, padėjus galvą ant lengvos pagalvės ir tikintis sapnuoti tokius pačius lengvus sapnus. Bet kitokia.
Aš nuolat verkšlenu – kad trūksta laiko ar kad nėra ką veikti. Kad vėl viskas apsivertė aukštyn kojom ar dėl to, kad šitaip nuobodu. Dėl to, kad man nepavyks, nors dar nė nepamėginau. Dėl to, kad viskas jau ir taip aišku, nors dar nė velnio neaišku. Galų gale paverkšlenu ir dėl to, kad šitiek verkšlenu, nors verkšlenti nenoriu. Blogai arba gerai, viskas arba nieko – mano gyvenimo ir mano nuotaikų kreivė visad kyla ir leidžias drastiškai. Aš nemėgstu septynetų. Šokinėkim lig dangaus arba liekim karčias ašaras upeliais. Kol suprasim, kad neverta.
O iš tiesų juk neverta. Neverta gaišti nė trumpos sekundės, galvojant, kaip bus, nes dar tik bus. O kas yra dabar pasiliks pilkoj migloj, paskendusioje tuose visuose planavimuose, galvojimuose, svarstymuose ir baimėse vis dar be priežasties. Neverta dalinti laiko trupinius tam, ko dar nė nebuvo, o galų gale – dar neaišku, ar bus. Aš sau vis kartoju ir kartoju – it maldą, lyg stebuklą.
Vakar išlaikiau paskutinį egzaminą, padėjau tašką savo šeštoje sesijoje ir ta proga buvau apdovanota virtuvės atidarymu. Na, ne visai – tik sutapimas, bet kas paneigs, kad labai malonus 🙂 Ir todėl, atšvęsdama viską, ką šiandien galiu švęsti, išsikapanojau iš nosinaičių kalno – sirgti pavasariais ne pats didžiausias malonumas, et… – ir kepiau tobulą varškės apkepą, kepiau pyragą beveik „iš galvos“, lipdžiau moliūgų sėklų saldainėlius. Džiaugiausi.
Grįžo skanios dienos, mmm. Grįžtu ir aš į „eterį“, į saulėtą virtuvę. Grįžtu su tuo minėtuoju pyragu beveik „iš galvos“, kuris turėjo būti Nanaimo pyragėliais, bet eigoje pavirto į… kažką, bet tikrai ne į juos. Svarbiausia, kad skanu – sakau aš. Ir visi aplinkiniai man pritaria, skanaudami pyragą, kurio jau neįprastai ilgai neteko skanauti mūsų namuose.
Skonis: 9,5/10. Turtingas pagrindas – graikiški riešutai, kokosai ir šokoladinė kakava… Švelnus kreminio sūrio sluoksnelis – maskarponė, varškė, lašelis romo esencijos… Ir šokoladinis glaistas. Taip, tai skanu. Labai skanu.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Šokoladiniai, riešutiniai ir kokosiniai kvadratėliai su kreminio sūrio sluoksneliu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
200 g sviesto
1/4 puodelio (50 g) cukraus
5 valg.š. šokoladinės kakavos miltelių
3 kiaušiniai, lengvai išplakti
1 arb.š. vanilės esencijos
1 ½ puodelio (200 g) likusių medaus torto biskvitų trupinukų (galima naudoti tiesiog smulkintus sausainius, pvz., „Selga”)
1 puodelis (80 g) kokoso drožlių
½ puodelio (70 g) graikiškų riešutų, smulkintų
Įdarui:
250 g maskarponės
190 g varškės
1/2 puodelio (100 g) cukraus
1 didelis arba 2 maži kiaušiniai
100 g balto šokolado, smulkinto
keli lašai romo esencijos
Viršui:
100 g šokolado
1 valg.š. sviesto
2 valg.š. grietinėlės
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE PAGRINDĄ
1. Ištirpinti sviestą puode.
2. Įmaišyti cukrų ir kakavos miltelius iki vientisos masės.
3. Įmaišyti vanilės esenciją. Nuimti nuo ugnies.
4. Įmaišyti biskvito/sausainių trupinius, kokosus ir smulkintus graikinius riešutus.
5. Sudėti lengvai išplaktus kiaušinius, išmaišyti iki vientisos masės.
6. Gauta mase iškloti 20 cm skersmens kepimo indą ir šaldyti šaldytuve maždaug 20 minučių.
7. Gautą masę dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (22 x 32 cm.), tolygiai paskleidžiant ant dugno.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
1. Maskarponę ir varškę pertrinti iki vientisos masės.
2. Įmušti kiaušinį (-ius), įmaišyti cukrų, romo esenciją.
3. Suberti smulkintą baltą šokoladą ir dar kartą visą masę išmaišyti.
4. Gautą masę supilti į kepimo indą ant pagrindo. Kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.
PARUOŠKITE GLAISTĄ
1. Ištirpinti šokoladą, sviestą ir grietinėlę ant vandens garų vonelės.
2. Užpilti ant iškepusio pyrago viršaus ir šaldyti šaldytuve, kol šokoladas sustings.
3. Pjaustyti ir ragauti. Skanaus!
24 komentarai
Mmmm skanumėlis. Kaip laukiu ir aš kol sesija baigsis ir tada galėsiu pasidžiaugt orkaite. Dabar gi (gėda prisipažint) mintu sumuštiniais ir jogurtu :/
Indre, o kada tau baigsis, dar daug liko? 🙂 O prisipažinti nebijok, pas mane ir baisiau būna 😀
ėėėė, tu naują virtuvę rodyk, ne sausainėlius/pyragėlius 😉
Egle, kokią naują virtuvę? :)) Gerai būtų! Rašiau praeitam įraše, kad mano virtuvė be grindų, todėl jos neturiu. Dabar grindis sudėjo atgal ir virtuvė vėl mano. Tiesa, grindys naujos, bet tik tiek 🙂 Va kaip žmones galima suklaidinti, visai net nepagalvojant… 🙂
tai kaip aš čia ne taip supratau? 🙂
Šiam pasauly visko būna… :)) O gal aš ir nepakankamai aiškiai parašiau 🙂
Taip, taip….aš ir lygiai taip pat supratau kaip Eglė :)))
Ech, merginos, kad taip ir būtų… Tada nesiskųsčiau, kad virtuvės neturiu, o iš laimės ant sparnų lakiočiau, kad tuoj naują turėsiu :)))
Pavydu pavydu… tiek dėl paskutinio egzamino, tiek dėl pyrago 🙂
Aš jau sapnuoju kaip kepu pyragus…:D Bet man dar teks ilgai laukt mokslu pabaigos:))
Gamyklėle, kantrybės 🙂 O tada jau galėsi kepti kepti kepti… daug ir visko :)) Nors kartais labai sveika ir tarp mokslų pusdieniui virtuvėj pranykt, net rekomenduotina – ir pailsi taip, ir skanumynus gali paskui kramsnot besimokydama toliau 🙂 Iš patirties čia 😀
Beje, man čia pirmą kartą taip anksti sesija baigės 😮 Net pačiai keista, dar nesitiki 🙂
As ir pasiskaitineju ir cia ir FB tavo nuostabius sedevrus tai tik dukrytei torta metuku proga iskepiau o dbr jei jos miega ilindus irgii i moklsus, baigiamasis egzaminas ir jei sekmingai tureciau gauti diploma-o tada ir mano virtuvele atidaryta-orkaitej voratinkliai iskrapstyti ir draugiu burys ragaut pakviesta bus ir butent is sio pls receptuku, taip niesti rankytes, ale ner laiko kol kas :S
Labai jau skaniai atrodo, plius kai mano gimine pamisusi del varskes produktu, o ir dukrytes, tai reiks ismeginti si receptuka 😉 O tave sveikinu su sekminga sesijos pabaiga ir likusiu poilsiu nuo studiju 😉
Jovita, smagu girdėti, kad tavuose planuose irgi saulėta virtuvė figūruoja :)) Ech, tai tau jau mokslų išvis išvis pati pabaiga! Sveikinu, viskas bus puiku, o kai jau rankose bus diplomas, tai atšventimui tikrai reiks tortą ar kokį rimtesnį pyragą meistraut :)) O po to būtinai įspūdžiais ateik ir pasidalink – ką išmėginai ir kaip patiko 😉
Ir, žinoma, ačiū už sveikinimus 🙂 Žiūrėsim, kaip čia su tais poilsiais… reiktų darbelio vasarai ieškot 🙂
Žiauriai pavydžiu paskutinio egzamino. žiauriai žiauriai, balta ir žaliai!!! Man dar nė pirmo nebuvo, o aš jau pavargau nuo tų beprotiškų rašto darbų… :/ ir taip nooooriu pyrago, ir taip sąžinė neleidžia švaistyti ir taip brangaus laiko… ;(
Pašvaistyk. Pailsėk 🙂 Pamatysi, paskui viskas daug sklandžiau eisis, kai akyse kiek prašviesės 😉 O, jei ne paslaptis, kur tu mokaise, jei ir pas tave rašto darbų nesvietiškai daug? :))
Aš TSPMI (Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute), kuriame yra masinis pamišimas dėl rašto darbų… :/ o tu, kiek teko susidaryti nuomonę iš įrašų Saulėtoje Virtuvėje, mokaisi kažką iš tiksliųjų mokslų?ar ne? 🙂
Mano mokslai – KTU, ekonomika, marketingo specializacija 🙂 Ir bent jau mūsų fakultetas tikrai rašto darbams taip pat labai prijaučia 🙂
Skaniai gražu ir atvirkščiai 🙂
Labai ačiū 🙂
Liko 2 – treciadieni ir ketvirtadieni. O tada atooooostogos 🙂 per kurias reiks iskepti torta vestuves. Itariu gaminsiu rafaello, tik viena sluoksni darysiu karamelini su riesutais :>
Mmmm, kokios smagios ir skanios atostogos! Karameliškai rafaelinės – puiki mintis apie torto paįvairinimą :)) O iki jų – atostogų – jau nebedaug visai liko laukti, tu gali! 😀
Tsss, tyliai – o ką šią vasarą studentai planuoja veikti, atostogauti ar dirbti? :))
susiruosiau gaminti si nuostabu deserta , ir pasimeciau .. kokia grietinele deti i sokolada ? 12% ar 36%?
Egle, aš naudojau 35 proc. 🙂
nugi stovejo man tas vaizdas pries akis menesi .. ir siandien pasigaminau pagaliau 🙂
Egle, ką galiu tepasakyti – šaunu! 🙂 Viliuosi, kad skonis pranoko lūkesčius ir tas mėnesį trukęs laukimas pasiteisino :))