Ei, žiemos mylėtojai, ei, sniego garbintojai, ar girdit? Taip taip, ar čia kažkam patinka sniegas? Gal kažkam jo per mažai, o gal yra toli nuklydusių ir saulėje/lietuje jo pasiilgusių?
Nagi, kam reikia? Parduodu, ne, atiduodu, dideliais dideliausiais kiekiais, dar primokėsiu, tik imkit. Visus tuos kalnus iš mano kiemo, prašau, ir sniego upes, nusidriekusiais takais takeliais, ir dar didžių didžiausias pusnis tolimam kaimelyje, prie mažo namelio, kur brendi brendi, o sniego iki kelių (ne, neperdedu, tikrai tikrai!), o tai taip džiugina pirmą dieną, verčia krykštaut, ir šaukti – žiūrėk, bėgu ant to kalniuko supustyto, ir tik rankytės kyšos, pažiūrėk, ar mataus? – bet antrą dieną, ir trečią, ir toliau, toliau… atiduodu, imkit.
Keičiam į pavasarį, prašau? Į žolę, saulę ir pliusinę temperatūrą.
Žiema žiema, bėk iš kiemo!
Skonis: 9/10. Lengvas, švelnus ir sveikuoliškas apkepiukas. Daugiau ar mažiau panašus į kiek prabangesnį omletą – kai kasdieniai kiaušinių vartojimo būdai pabosta 🙂
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Kalyn’s Kitchen
Špinatų, porų ir varškės apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
gabalėlis (~ 50 g) poro (stiebo)
2 arb.š. alyvuogių aliejaus
100 g špinatų lapų, nuplautų ir nusausintų
5 kiaušiniai, lengvai išplakti
1 – 2 arb.š. mėgstamų prieskonių (česnakinės druskos, džiovintų krapų, sausų garstyčių, citrinos žievelės, baltųjų pipirų, paprikos miltelių, malto imbiero, džiovinto raudonėlio, baziliko, rozmarino, čiobrelių ar kt.)
gruskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
110 g varškės
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 190 ºC temperatūros.
2. Varškę sutrupinti tarp pirštų iki smulkių gabalėlių.
3. Porą perpjauti išilgai į keturias dalis, tuomet kiekvieną jų supjaustyti plonomis riekelėmis.
4. Aliejų įkaitinti keptuvėje, sudėti porus ir pakepinti 3-4 minutes. Sudėti špinatų lapus ir pakepinti dar 3-4 minutes. Kol daržovės kepa, kiaušinius lengvai išplakti su prieskoniais, druska ir pipirais.
5. Kepimo indą ištiesti kepimo popieriumi. Sudėti pakepintas daržoves, ant viršaus suberti trupintą varškę ir galiausiai užpilti paruoštu kiaušinių plakiniu. Naudojantis šakute, kiaušiniu plakinį paskirstyti taip, kad jis pasiektų ir varškės, ir daržovių sluoksnius.
6. Kepti 20 – 25 minutes, kol kiaušinių plakinys sutirštės, o apkepo paviršius gražiai parus.
16 komentarai
Mmmm porai apkape – skanumėlis. Kartą išbandžius norisi dar.
Visiškai pritariu, Indre! 🙂
Aš kažkadaise kepiau tokį paprastutį tik porų apkepą (daug porų, kiaušinių-pieno-prieskonių plakinys, apskrudęs sūris ant viršaus), tai irgi skanus variantas, bet šis – pagardintas dar ir špinatais, ir varške – tikras gėėėris 🙂
Asta, nebijok, aš tavo fronto nepalikau, tik užvakar ryte taip pakvipo pavasariu, kad net ir ta žiema nebaisi pasirodė 🙂
Pas tave kepiniai nesvarbu saldūs ar nem gardžiai į mane žiūri ir dar gardžiau kvepia.
Egle, žiūrėk tu man 😀 Juokauju, žinoma, juk jei jau nuoširdžiai, tai labai labai reikėtų išmokti stipriai mylėti kiekvieną metų laiką, džiaugtis juo ir mėgautis 🙂
Ir ačiū už gražius žodžius mano kepiniams, labai gera girdėti 🙂
vaje koks skanuolis ir dar tokia nuotrauka jauki ir viliojanti 🙂 būtinai reikės išbandyti, be galo mėgstu varškės ir špinatų derinį 🙂
Rita, būtinai išmėgink ir pasidalink įspūdžiais! 🙂 Nors tikiu, kad jei mėgsti šį derinuką, tie įspūdžiai bus tik patys geriausi 😉
Nuotrauka net man pačiai miela – juk ten saulės spindulėlis matos! Pavyko sugauti bent vieną 🙂
oi kaip tokio noreciau 😉
Dalia, na, čia toks viens-du-trys-ir-valgau kepinukas, kad vos tik panorėjus galima greit žygiuot virtuvėn 🙂
nuklydusiems link saulės ir lietaus, sakai 😀
na pas mus kokie plius septyni. ryte grįžau iš paskaitų – apie 11 – sustirusi ne-ky-fai, bet atsigaivėliojau ir ryžausi iškišti snapą laukan, ligi bibliotekos, – tai kąąąąą jūūūūs, šiluma kaulų nelaužo, bet ir be pirštinių važiuoti įmanoma! net nustebau. va.!
Sakau, Jule, sakau, su tokiu baltučiu pavydu, ką beslėpsi.. 😀 Ir nuoširdžiu pasipiktinimu, kaip gi tu taip jau ne-ky-fai sušalai prie šitoookio pliuso, a? 😀 Ką darytum Lietuvėlėj sėdėdama? Vai vai vai, baisu ir pagalvoti 😛
Nors šiandien ir man teko iškišt nosį laukan ir dar pasivaikščiot nemenkai, tai išvadą padariau, kad sunkiai, bet gyvent galima 🙂
aš spėju, kad kai grįšiu balandį, tai nebus lietuvoj šilčiau nei dabar pas mumis; šian iki 12 pliuso žada 😀 gal net įveiksiu tinginį ir pasivaikščiot išeisiu.
matai, aš čia su lengva pavasarine striukute be jokio jokio pašiltinimo – medvilnė ir pamušalas – tai gal dėl to taip minusai trenkia ,)
Ei, aš šiandien net prie minus trijų ar kiek ten buvau pasivaikščiot, nors nosis kažkodėl nuraudo lyg prie minus trylikos 🙂 Todėl ir tu, tikiuos, pasinaudojai proga, o tinginį paslėpei kažkur giliai giliai kampe! 😉
O pasiaiškinimą dėl sriukės priimu, supratau ir jau nebesipiktinu – aš irgi drebėčiau su plonyte prie dvylikos ar septynių tuo labiau 😀
pas mane jau kepa sis apkepas su kai kuriais pakeitimais – vietoj poro naudojau svoguna, ji apkepiau keptuvej su trupuciu cukraus, druskos ir balzamiko acto, kol vos susicukravo, tada dejau spinatus ir viska jau pagal receptus. laukiu kol iskeps ir paragausiu sio kepinio
Goda, labai tikiuosi, kad patiko? 🙂
aš pirmiausia ištrinu varškę su kiaušinių tryniais. druskos ir cukraus ( pagal varškės rūgštumą).sudedu pakepintas daržoves, išplaku baltymus iki geros konsistensijos ir atsargiai įmaišau į varškę su daržovėmis. supilu į indą išteptą sviestu ir pabarstytą džiūvesėliais, prismaigstau sviesto sočiai.
Viksva, džiaugiuosi, kad atradote mėgstamiausią recepto interpretaciją 🙂