Kiek prisimenu, visada mėgau duoną. O iš visų duonų, juoda buvo ir yra mano mėgstamiausia. Atminty saugau net vieną ypač ryškų prisiminimą – apie vasarą, kai dirbau vietinėje rajono parduotuvėlėje. Kaskart, tiekėjams atvežus šviežią ajerų duoną, iš karto į šalį atsidėdavau vieną kepalėlį sau. Tikrai nelaukdavau vakaro ar kitos dienos – nedelsdama sukrapščius litą ir keliasdešimt (atrodo, aštuoniasdešimt) centų, ją, dar minkštą, vis po riekelę ir po riekelę per dieną ir suvalgydavau. Kai tik parduotuvė ištuštėdavo, atsilauždavau gabalėlį. Valgydavau ją be nieko – buvo tokia skani, kad nieko prie jos ir nereikėjo.
Nesu iš tų bepročių, kurie, jei ant stalo nėra duonos, nieko daugiau be jos valgyti tiesiog negali. Bet sumuštinius mėgstu, riekelę duonos prie salotų taip pat mėgstu, o ir plakta kiaušinienė, kaip ir silkė, man skaniausia su duona. Kartais nė nepajaučiu, kaip per dieną suvalgau visas šešias riekeles: porą sumuštinių iš ryto, porą riekelių prie salotų perpiet, o vakare – dar dvi riekės su keptu ar virtu kiaušiniu.
Sumuštinius taip pat visada mėgau. Nors darbo dienų rytais jie nuo mokyklos laikų iki dabar yra patys paprasčiausi – riekė duonos, riekelė kumpio ar sūrio ir kokia daržovė, – savaitgaliais ar vakarais galima sugalvoti ir šį tą įdomesnio. Savo „Pusryčių knygoje“ visą skyrių dedikavau sumuštiniams (kas yra labai logiška, kai kalbame būtent apie pusryčius) ir jį beruošdama atradau dar ne vieną naują derinį.
Kepti duoną namuose? Taip, buvo ir toks etapas. Tačiau lietuviai kepa tiek nuostabių duonų – nuo gausaus pasirinkimo prekybos centruose iki dar bene gausesnio turguose ir mugėse. Todėl tą laiką, skirtą naminės duonos kepimui, aš nusprendžiau skirti verčiau kažkam kitam. O duoną ramia širdimi dedu į kasdienių pirkinių krepšelį.
Paprastai į pirkinių krepšelį keliauja mano pastarųjų metų favoritė, „Gardėsio“ „Jorė“ su saulėgrąžomis arba juoda duona „Penkiagrūdė“, tačiau visada esu už išbandymą ir naujų produktų. Todėl kai „Vilniaus duona“ įteikė pilną krepšį savo naujų gaminių, aš nieko nelaukusi pasigaminau sumuštinių. O kadangi vien šiame įraše jau ne kartą paminėjau kiaušinius šalia duonos, tai nieko nuostabaus, kad šįkart tai buvo juodos ruginės duonos „Bemielė“ sumuštiniai su virtais kiaušiniais ir pomidorais. Pakeitus majonezą graikišku jogurtu bei pagardinus smulkintais špinatais, tai tapo ne tik labai gardžiais, bet mano akimis ir pakankamai sveikais pietumis.
Sumuštiniai su kiaušiniais ir pomidorais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 kietai virtų kiaušinių
1 pomidoro, be minkštosios dalies
apie 10 špinatų lapelių
1 arb. š. graikiško jogurto
žiupsnelio druskos
žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų
2 riekelių juodos duonos
kelių špinatų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Virtus atvėsintus kiaušinius supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Pomidorą, be minkštosios dalies, supjaustykite panašaus dydžio kubeliais.
3. Špinatus susmulkinkite.
4. Kiaušinius, pomidorus ir špinatus sumaišykite su šaukštelius graikiško jogurto. Pagardinkite druska ir grūstais juodaisiais pipirais.
5. Ant dviejų riekelių duonos (jei norite, jas paskrudinkite) dėkite po kelis špinatų lapelius, o ant jų paskirstykite kiaušinius.
6. Apibarstykite dar žiupsneliu grūstų juodųjų pipirų ir patiekite.
1 komentaras
Kaip miela, Asta, kad vėl būni čia. Ir mums leidi žvilgtelėti. Didelės sėkmės!