Pamenat tokias minkštutes purias mielines pynes iš vaikystės? Auksinės spalvos plutelė, po ja besislepianti minkšta, puri, sviestu kvepianti duona… Mes ją vadindavom bulka, ir ji būdavo tooobula su stikline pieno ir trintom braškėm! Esu tokią kepus ne kartą – nors nutolus šviesmečiais nuo dabar madingų duonų, tas nostalgijos pilnas skonis su niekuo nekonkuruoja!
Tokie tie vaikystės skoniai, tokias istorijas kuria ir mūsų širdy palieka pats paprasčiausias maistas – paragauji vos mažą kąsnelį, ir nesvarbu, kiek tau metų ir kur esi, mintyse jau esi ten: nerūpestingumo pilnose dienomis, raudonai braškių nutepliotais pirštais, su pieno ūsais, su pačia plačiausia šypsena veide.
Laimei tik tiek nedaug ir tereikia. Kartais šiltų prisiminimų, kartais – iš orkaitės traukiamo mielinės duonos kepalėlio.
Šviesi naminė duona (mielinė pynė)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
½ stiklinės (125 ml) pieno
2 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
500 g miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 didelių kiaušinių
200 g sviesto
Viršui:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pieną supilkite į nedidelį dubenėlį ir pašildykite tiek, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenėlį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinius ir supilkite suputojusį mielių mišinį. Išmaišykite. Sudėkite gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą ir dar kartą išmaišykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų. Išminkykite vientisą ir elastingą, prie rankų nelimpančią, tačiau minkštą tešlą.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, lašeliu aliejaus pateptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Perkelkite dubenį su pakilusia tešla į šaldytuvą ir palaikykite jame per naktį.
5. Kepimo popieriumi išklokite 25×11 cm dydžio kepimo indą.
6. Suformuokite duoną. Išimtą iš šaldytuvo tešlą atšildykite iki kambario temperatūros. Šiek tiek paminkykite ir padalinkite į aštuonias lygias dalis.
7. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite tešlos kamuoliuką. Kamuoliukus sudėkite į kepimo indą vienas šalia kito.
8. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje 2 valandas, kol pakils.
9. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
10. Tešlai pakilus, aptepkite duonos paviršių kiaušiniu, išplaktu su šaukštu pieno.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol paviršius taps auksinės spalvos. Išjunkite orkaitę ir palikite pynes kelias minutes atvėsti kepimo skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.