Kai išgirdau apie tai, jog Renata iš „Sezoninės virtuvės“ išleis savo knygą, buvo metų pabaiga. Artėjo Kalėdos. Iš karto savo brangiausiajam pasakiau – noriu jos dovanų. Būtinai būtiniausiai. Na, žinot, būna taip kartais: dar nė nežinai kodėl, bet jau nori, jau reikia. Taip man buvo su šita knyga. Žinoma, po eglute Kalėdų rytą aš jos neradau, bet šių metų pradžioje ji atkeliavo paštu, tiesiai į mano namus, tiesiai į rankas. Kaip man patinka gauti siuntinius! Tas begalinis nekantrumas ir nuoširdus smalsumas, kai atidarinėji dėžutę… Be abejo, siuntinius gauti patinka visiems. Ką jau kalbėti apie tokius, sveriančius net du kilogramus, dar kvepiančius spaustuve ir popieriumi…
Tą dieną, kai naujoji knyga pasiekė mano namus, vakaras buvo ilgas. Su daug arbatos, įsisupus į šiltą pledą. Tyloje, tik raminančiai šiugždant popieriaus lapams. Labai graži knyga. Labai jauki ir šilta. Žemiški receptai, gražios nuotraukos, širdžiai mielos spalvos, žavus dizainas, kokybiškas popierius… Tokia didelė knyga tikrai papuoštų ir savą virtuvę, ir būtų labai puiki dovana tiems, kurie virtuvei nėra abejingi. Nesakau, kad turėtumėt ar neturėtumėt pirkti, bet kai eisit pro knygyną, būtinai užeikit ir pavartykit. Mano knyga vis dar negali ramiai pabūti lentynoje – aš ją vis pavartau, vis paskaitau, renkuosi receptus, kuriuos norėčiau išmėginti. Žiemą, pavasarį, vasarą, rudenį. Ši knyga neabejotinai turi kažką, kas užburia. Joje jaučiamas žmogus; tai nėra padrikas receptų ir nuotraukų rinkinys. Kiekviename puslapyje ir kiekviename skyriuje jaučiamas žmogaus buvimas, ir tai – žaviausia.
Pirmasis receptas, kurį išbandžiau iš knygoje esančių dviejų šimtų, – svogūnų pica. Priskirta žiemos sezonui, ši pica tikrai visapusiškai tinka žiemai – visų pirma, bent jau mes žiemomis visuomet rūsyje turime kibirėlį svogūnų; visų antra, žiemą visuomet norisi sotesnių patiekalų ar užkandžių. Nors aš, prisipažinsiu, maniau, kad man truks mėsos (rankos taip ir tiesėsi link gabalėlio šoninės…), bet jos visai netrūko! Namiškiai įvertino dešimtuku, o aš pamaniau, kad šis picos variantas mane nustebino dar labiau nei puikioji „Margarita”. Kas galėjo pagalvoti, kad picai gali pakakti svogūnų ir sūrio? Tikrai dar kepsiu, tikrai.
Ačiū Renatai už puikią knygą ir naujus atradimus virtuvėje. O dabar… pirmyn kepti svogūnų picos!
Skonis: 10/10. Niekada negalvojau, kad pica tik su svogūnais ir sūriu gali būti toookia gardi. Ruošiant svogūnus, man taip norėjosi į juos įmaišyti skrudintos šoninės gabalėlių… bet kai paragavau, įsitikinau – jos čia tikrai nereikia. Pica nuostabiai skani; ir jai visiškai nieko netrūksta! Tikrai kepsiu dar ne kartą, rekomenduoju ir visiems picų mėgėjams.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Renata Ničajienė „Sezoninė virtuvė“, p. 416
Svogūnų pica
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
250 g miltų
1/2 arb. š. druskos
160 ml šilto vandens
1/2 arb. š. cukraus
4 g sausų mielių
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
Viršui:
2 ropiniai svogūnai
2 raudonieji svogūnai
1 didelis poras
2 arb. š. rudojo cukraus
2 valg. š. balzaminio acto
keli šaukštai česnakinio aliejaus
kelios saujos tarkuoto kietojo sūrio
alyvuogių aliejus kepimui
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
druska pagal skonį
malti juodieji pipirai pagal skonį
GAMINIMO EIGA
1. Pagaminkite picos tešlą. Miltus sumaišykite su druska.
2. Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir mieles. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.
3. Į miltus supilkite alyvuogių aliejų ir mieles.
4. Užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Palikite valandėlę pastovėti, kad iškiltų*.
5. Paruoškite picos įdarą. Visus svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę ir supjaustykite griežinėliais. Porą išilgai perpjaukite pusiau ir taip pat supjaustykite.
6. Į įkaitintą keptuvę suberkite visas daržoves ir ant silpnos ugnies kepkite apie 20 minučių, kol suminkštės, bet nesukeps.
7. Ant svogūnų suberkite rudąjį cukrų, supilkite balzaminį actą ir maišydami pakepinkite dar 5 minutes.
8. Iškepusius svogūnus pagardinkite džiovintais čiobreliais, druska ir pipirais. Išmaišykite.
9. Paruoškite picą. Orkaitę įkaitinkite iki 250°C temperatūros.
10. Dvigubai pakilusią picos tešlą perlenkite pusiau ir dar šiek tiek paminkykite.
11. Ant kepimo popieriaus iškočiokite kvadratinį picos pagrindą. Aptepkite jį keliais šaukštais česnakinio aliejaus**.
12. Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus.
13. Viršų apibarstykite keliomis saujomis tarkuoto kietojo sūrio ir žiupsniu džiovinto čiobrelio.
14. Picą kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol viršus gražiai apskrus, o tešla bus iškepusi.
15. Iškepusią picą supjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skani tiek šilta, tiek atšalusi.
* Jei turite laiko, pakilusią tešlą dar galite palaikyti kelias valandas šaldytuve – tuomet picos pagrindas bus dar skanesnis.
** Jei neturite česnakinio aliejaus, į alyvuogių aliejų tiesiog įspauskite skiltelę česnako ir išmaišykite.
13 komentarai
Asta, net širdį suspaudė, kaip gražiai apie knygą parašei 🙂 Mums su vyru ši pica irgi labai patinka, o vaikai mieliau renkasi margaritą 😉
Renata, parašiau tai, ką galvoju; tikrai puiki knyga, esi šaunuolė 🙂 Ačiū dar kartelį!
Mes irgi kepam kvadratinę picą orkaitėje, dar kepam ir apvalią ant akmens, nesulyginamas skonis , nors kepa kartu ir kvadratine ir apvali, tik akmeniuka reikia prieš tai gerai ikaitinti.
Romai, net neabejoju, kad skirtumas didelis; gaila, tačiau ant akmens dar man neteko kepti 🙂
Nors ir nenaudojau poro, pica man labai patiko! 🙂
Indre, džiugu, kad patiko! 🙂 Mane ši pica taip pat nustebino pačia geriausia prasme 🙂
labas rytas 🙂
kokio maždaug dydžio picos pagrindas gaunasi? kepsiu tik sau ir kepsiu pirmąkart, ar nereiktų visko sumažinti per pusę? 🙂
Justina, pica išeina beveik per pilną standartinę orkaitės kepimo skardą, mes sočiai pavalgėm keturi suaugę žmonės. Jei tu viena, manau, drąsiai dalink į dvi dalis, užteks dviem pavalgymams 🙂
Nerealiai skani 🙂 Super 10 balu 🙂
Egle, džiaugiuos! 🙂
O koks padažas nuotraukoje? 🙂
Aš ko gero irgi mieliau rinkčiausi ‘Margaritą’. Ši pica kaip užkandis prie alaus ar pan. gal ir nieko būtų, bet kaip karštasis patiekalas tai nelabai skanu. Man visgi svogūnų čia per daug.
Vokiškas patiekalas, labai ji megsta su alumi