„Dar vyšnių?“, – klausimu sveikinuosi su vyru, kuris ir vėl namo grįžo pilnutėliu kibirėliu raudonų uogų. Nežinau, kokio jausmo mano balse daugiau: džiaugsmo, o gal nuostabos? Šiemet jų derlius toks gausus, kad užteko ir uogienėms, ir pyragams. Paskutinis dubenėlis – šioms saldžioms, skanioms, žavioms tartaletėmis.
Trapus migdolinis tešlos krepšelis, pripildytas vyšnių įdaro, papuoštas saldžiomis morengų kepurėlėmis.
Skamba tobulai? Nedrįsčiau prieštarauti.
Rūgštesnės uogos, kaip kad vyšnios, tokiems desertams tinka idealiai, – ne toks jau saldus įdaras yra puiki atsvara tikrai labai saldžiam morengui. Žinoma, gaminti galite su bet kokiomis mėgstamomis uogomis, – jei išbandysite, būtinai pasidalinkite įspūdžiais komentaruose!
Tešlą krepšeliams ir kiaušinių baltymus morengams ruošiau su savo naujuoju KitchenAid‘u. Dalinuosi pastebėjimais:
- tokią minkštą tešlą paruošti rankomis tikrai sudėtingiau; ji kimba prie rankų ir vis norisi įberti miltų – dar ir dar truputį, kol minkyti taps patogiau. O štai čia tik vienas-du, ir tešla paruošta! Krepšeliai iškepė tiesiog idealūs – trapūs, nė trupučio ne kieti. Tešlai maišyti naudojau plokščią antgalį (angl. paddle attachment).
- tie, kas kada nors kepė morengus, žino – baltymams išplakti reikia ir laiko, ir kantrybės. Pasirodo, jei naudoji pastatomą plaktuvą, kantrybės beveik nereikia, mat per tą laiką gali arba pakepinti migdolų riekutes tartalečių papuošimui, arba išgerti puodelį kavos, arba parašyti žinutę vyrui ir padėkoti už tą parneštą kibirėlį vyšnių. Baltymams plakti naudojau plakimo šluotelę iš nerūdijančio plieno vielučių.
Kodėl šių tartalečių nekepti? Neįsivaizduoju. Tikiuosi, kad kepsite!
Nes dabar tas metas, kai vasara sirpsta vyšniom. Kai sninga vien cukraus pudra. Kai uogų sultimis nudažytos pirštų pagalvėlės liudija tik tai, kokios saldžios ir skanios yra mūsų vasaros dienos.
Tartaletės su vyšniomis ir morengais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vyšnių įdarui:
600 g vyšnių, be kauliukų
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 ½ valg. š. kukurūzų krakmolo
Tešlai:
125 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (85 g) miltelinio cukraus
1 kiaušinio
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
2/3 stiklinės (65 g) migdolų miltų
Morengui:
4 kiaušinių baltymų
2 stiklinių (220 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. (5 ml) baltojo vyno acto
1 arb. š. (5 ml) citrinos sulčių
Patiekti:
miltelinio cukraus
pakepintų migdolų riekučių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite vyšnių įdarą. Vyšnias, cukrų ir kukurūzų krakmolą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Sumažinę ugnį iki silpnos, maišydami virkite dar apie 10 minučių, kol įdaras sutirštės. Atvėsinkite.
2. Paruoškite tešlos krepšelius. Minkštą sviestą ir miltelinį cukrų sudėkite į dubenį. Išplakite iki vientisos kreminės tekstūros. Įmuškite kiaušinį, dar kartą išplakite. Galiausiai suberkite miltus ir migdolų miltus. Išmaišykite ir išminkykite labai minkštą tešlą. Jei naudojate pastatomą plaktuvą, naudokite plokščią antgalį (angl. paddle attachment) – lėtai maišykite, kol neliks sausų miltų, tešla taps kibi ir minkšta.
3. Paruoštą tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus, suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 20-30 min. Per šį laiką tešla taps tvirtesnė, paklusnesnė.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
5. Tartalečių kepimo formeles (10 cm skersmens) ištepkite sviestu.
6. Atvėsintą tešlą iškočiokite, išspauskite tešlos apskritimus ir įklokite juos į formeles. Atsargiai pirštais paspauskite ir išformuokite, kad dengtų tiek formelių dugną, tiek kraštus. Subadykite šakute.
7. Ant tešlos viršaus klokite kepimo popieriaus gabalėlį, jį pripildykite sausų pupelių, – jos neleis kepantiems tešlos krepšeliams deformuotis.
8. Kepkite krepšelius įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tuomet nuimkite kepimo popieriaus gabalėlius su pupelėmis, ir kepkite dar 10 minučių, kol krepšeliai bus gražiai auksinės spalvos.
9. Krepšelius išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Orkaitės neišjunkite!
10. Paruoškite morengą. Kruopščiai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus supilkite į dubenį. Plakite elektriniu plakikliu, kol pradės formuotis minkštos putos. Toliau plakdami, po šaukštą berkite miltelinį cukrų. Subėrę visą, plakite dar apie 5 minutes, kol baltymų putos taps labai tvirtos. Nenustodami plakti, supilkite baltojo vyno actą ir citrinų sultis. Dar šiek tiek paplakite, kol baltymai taps blizgūs ir standūs. Gerai išplakti baltymai turi tvirtai laikytis dubenyje, net ir apvertus jį aukštyn kojomis!
11. Surinkite tartaletes. Tešlos krepšelius pripildykite vyšnių įdaro, paviršių išlyginkite. Plaktus baltymus sudėkite į konditerinį maišelį apvaliu antgaliu. Ant vyšnių viršaus išspauskite morengo bokštelius, padengdami jais visą tartaletės viršų.
12. Dėkite atgal į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10-15 minučių, kol baltymai švelniai parus.
13. Prieš patiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi ir sausoje keptuvėje apkepintomis migdolų riekutėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „KitchenAid Lietuva“.
#reklama #kitchenaid #kitchenaidlietuva
—-
Ž I N G S N I S P O Ž I N G S N I O | Gaminame kartu?
Įkvėpimas: Drizzle & Dip