Skonis: 10/10. Tiesiog tirpstantis burnoje dangiško skonio desertas… Tokio dieviško skonio, kurio aprašyti žodžiais tiesiog neįmanoma 🙂 Mielai duočiau nors ir šimtą balų, jei tik tai neprieštarautų „taisyklėms” 😀
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? pas rusvaplaukę su miltuotais pirkščiukas, Sauliaus virtuvėje
Tiramisu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kremui:
250 g maskarponės
3 kiaušinių tryniai
3 valg.š. cukraus
3 valg.š. balto vyno (geriau – desertinio)
1 arb.š. vanilės esencijos
Sumerkimui:
150 ml stiprios kavos
3 valg.š. romo (aš naudojau „Damų” likerį)
1 valg.š. cukraus
biskvitinių pirštelių
tarkuoto šokolado arba kakavos tiramisu apibarstymui
GAMINIMO EIGA
Kremui maskarponę išplakame, kad suminkštėtų. Į indą sudedame cukrų, trynius, vanilę, vyną ir plakame virš vandens vonelės, kol masė sutirštėja ir masės tūris gerokai padidėja. Į gautą masę įmaišome išplaktą maskarponę.
Sumerkimui sumaišome kavą, romą ir cukrų. Pirštelius vienai akimirkai merkiame į mišinį ir jais išklojame indo (ar indelių) dugną. Pirštelius apklojame kremu. Vėl dedame akimirką pamirkytus biskvitinius pirštelius ir vėl užklojame juos kremu.
Deserto viršų pabarstome smulkintu šokoladu ar kakava.
Paliekame tiramisu „subręsti” – bent keturioms valandoms, o jei įmanoma, per naktį.
4 komentarai
Praeita savaite buvau Italijoje ir prisiragavau daug daaaug tiramisu, todel grizus puoliau pati ji gaminti. Sitas receptas buvo arciausiai italisko tiramisu 🙂 keli pastebejimai tiems, kas uzsispiria daryti ta tradicini tiramisu. Pirmiausia, tiramisu kremui ta tikra skoni suteikia Marsala – spirituotas saldus sicilietiskas vynas. Jo galima nusipirkti Maximoje. Tad kitoks baltas vynas tiramisu nesugadins, bet Marsala yra butinas to italisko tiramisu elementas. Antra, biskvitus reikia merkti i roma, o ne ka kita. Visai nebutina pirkti didelio romo butelio – alkoholio parduotuves, pvz. vynines, daznai parduoda mini alkoholio buteliukus. Vieno tokio uztenka kokiems 3-4 kartams. Gaminant pagal si recepta pastebejau, kad kadangi kremo turis is esmes susidaro tik is maskarpones, tai jos reikia mazdaug dvigubai nei nurodyta arba reikia perpus maziau sausainiu, nes ir tada ju uztenka dviem perdengimams. Tiesa, italijoje tiramisu yra gelsvos spalvos. Itariu, kad jie deda kokius kiausinius su karotinu? O biskvitas buna tamsiai rudos spalvos. Turbut reiktu daryti maziau kavos, stipresnes ir ilgiau pamirkyti pirstelius, arba i ju tesla ideti siek tiek kakavos. Kavos taip pat pagal si recepta likau mazdaug puse, todel kita karta daryciau tik puse tiek.
O siaip tai labai labai aciu uz recepta! Siandien atvyksta i svecius zmogus, gyvenantis Italijoje (del to as to tradicinio recepto taip ir ieskojau), tai su jusu pagalba, manau, nebus prisviles tas mano tiramisu 🙂
Ugne, oho! Labai ačiū už tokį išsamų komentarą ir tiek patarimų! 🙂
Tikiuosi, kad Tiramisu pavyko puikiai ir svečias iš Italijos buvo maloniai bei skaniai nustebintas 😉
Gaminau, labai patiko! 🙂 Tik Marsala vyno balto neradau, pirkau raudoną. Skoniui nepakenkė. 🙂 Tik kremas buvo tamsesnės spalvos. Labai labai skanus tiramisu! 😉
Jovita, labai džiaugiuosi, kad desertas patiko 🙂 Nors su raudonu vynu Tiramisu niekad negaminau, tačiau tikiu, kad skoniui stipriai nepakenkė 🙂