Skonis: 9,5/10. Neapsigaukite tie, kad perskaitę žodį „Tiramisu”, iš karto įsivaizduojate klasikinį Tiramisu desertą – čia tikrai ne tai (o būtent tai galite rasti čia). Tačiau šis tortas taip pat, užtikrinu, yra nuostabiai skanus – neabejotinai vertas kiekvienos kiekvienos minutės, kiekvienos grietinėle aptaškytos prijuostės, kiekvieno indo, kuriuos vėliau reikia ilgai ir nuobodžiai plauti, kiekvieno cento… ir visų tų pagyrų, kurių klausaisi, kai visi su šypsenom ragauja šio skanumyno 🙂
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? biskvitus pas Nolitą (Mano skani kadienybė), kremą ir papuošimo idėją pas Sonatiną
Tiramisu sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
6 kiaušiniai
130 g cukraus
70 g miltų
60 g krakmolo
250 g biskvitinių pirštelių
Sulaistymui:
1/4 puodelio maltos netirpios kavos
1 puodelis verdančio vandens
1/3 puodelio saldaus vermuto
2 valg.š. smulkaus cukraus
Kremui:
2 arb.š. želatinos
150 g kreminio sūrio (naudojau Mūsų švelniąją varškę)
1/3 puodelio cukraus pudros
250 g maskarponės
1,5 arb.š. romo esencijos
300 ml riebios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE BISKVITUS
1. Trynius ištrinti su 50 g cukraus iki baltų putų.
2. Baltymus išplakti su likusiu cukrumi iki standžių putų.
3. Persijoti miltus ir krakmolą į kiaušinius ir išmaišyti.
4. Dalimis sudėti išplaktus baltymus ir atsargiai išmaišyti iki vientisos konsistencijos masės.
5. Supilti tešlą į kepimo popieriumi ištiestą 24 cm. skersmens kepimo indą ir kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 minutes.
6. Atvėsinti ir perpjauti į tris dalis (turėsim tris biskvitus).
7. Biskvitų kraštus apipjauti taip, kad jie būtų 20 cm. skersmens.
PARUOŠKITE SIRUPĄ SULAISTYMUI
Kavą užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti kelias minutes ir nukošti. Sumaišyti su cukrumi ir saldžiu vermutu. Ataušinti.
PARUOŠKITE KREMĄ
Želatiną išbrinkinti 2 valg .š. šalto vandens ir ištirpinti pakaitinus ant vandens garų. Ataušinti.
Kreminį sūrį išplakti su cukraus pudra iki vientisos masės. Sudėti mascarponę, supilti romo esenciją, želatiną ir viską gerai išmaišyti. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į sūrio masę.
SURINKITE TORTĄ
Torto formos bortelius (24 cm. skersmens) šiek tiek patiepti riebalais ir statyti ant torto lėkštės. Biskvitinių pirštelių galus nupjauti taip, kad piršteliai liktų 7 cm. ilgio. Ant lėkštės dėti vieną biskvito sluoksnį, sulaistyti jį paruoštu kavos sirupu. Imti po vieną pirštelį, padrėkinti jo plokščiąją pusę į kavos sirupą ir sustatyti paruoštoje formoje (aplink bortelį) nupjautuoju galu į apačią, sudrėkinta sausainio puse į torto vidų. (Pastaba: piršteliai sudėliojami į tarpą, likusį tarp biskvito ir bortelio). Išdėliojus pirštelius, ant pirmojo biskvito sukrėsti trečdalį kremo, išlyginti ir uždėti antrąjį biskvitą. Jį taip pat apšlakstyti kavos sirupu ir vėl sudėti dar vieną dalį kremo. Uždėti trečiąjį biskvitą, sudrėkinti ir ant viršaus lygiai paskleisti paskutinį trečdalį kremo.
Tortą per naktį pašaldyti.
Papuošti pagal fantaziją ir norus. Aš smulkintuvu susmulkinau 3/5 juodojo „Karūnos” šokolado ir apibarsčiau visą tortą. Ant viršaus išdėliojau kukurūzinius šokoladu aplietus nedidelius saldainius. Apjuosiau tortą medžiagos juostele ir surišau kaspinėlį.
33 komentarai
[…] sujungiau dvi idėjas į vieną: varškės tortas su “Snickers” šokoladukais ir Tiramisu sūrio torto […]
Labai graziai atrodo…
Labai ačiū, dominyka, smagu girdėti 🙂
O kur jus perkate tu sausainiu-pirsteliu? nemaciau nei vienoje parduotuvej :/ Cia Vilniuje
Aš gyvenu Kaune, bet manau, kad ir Vilniuje tuose pačiuose „taškuose” galima rasti – didžiosiose IKI (būna beveik visada), Rimi (būna dažnai) ir Maximose (užtinku ganėtinai retai) 🙂
Galiu jau pasidalinti įspūdžiais. Tikrai labai skanus tortas. Nors ir vėl su želatina turėjau problemų, nes pamažinau šiek tiek. Ir piršteliai mano kiek kitokie- tokie galuose platėjantys. Tai susidarė tarpai juos sudėjus. Teko kremą krėsti į mažesnę torto formą ir tik paskui išėmus viską lipdyti pirštelius ant kraštų. Ir piršteliai kažkaip labai aptrupėjo, tai bijojau, kad sugadins bendrą vaizdą. Bet viskas labai gerai buvo, ir skanus tortas, ir gražiai atrodė. O aš dar viršų sproginėjančiais milteliais apibarsčiau, tai visiems labai patiko. 🙂 Tad dar kartą ačiū už puikų receptą!
Pončka, tikrai nėra už ką – labai smagu, jog išbandai ir kelintą kartą su ta želatina kovoji 🙂 Bet džiaugiuosi, kad bent galutinis rezultatas, nepaisant visų nesklandumų, tiko ir patiko 🙂 O torto apibarstymas sproginėjančiais milteliais labai įdomi mintis, jaučiu, kokiems vaikams tai išvis būtų tikras smagumas! 🙂 Ačiū už smagią idėją ateičiai 🙂
kepiau si torta. „Pirmo blyno” isvaizda kiek prisvilusi, taciau labai skanus. Man jis nepasirode labai sudetingas. Vietoj romo esencijos ir saldaus vermuto, naudojau tikra roma. Tokiu pirsteliu kaip foto negalejau nusipirkti, nes gyvenu ne Lt, tad kepiau savo tradicini biskvita, pjausciau ir deliojau.Bet tame ir prisviles, kad mano kepamas biskvitas yra gan minkstas, tai tos sieneles kik sulinko i vidu.Bet kita kart jas darysiu trumpesnes ir tikiuosi bus viskas super.Tiesa, puosiau virsu apibarstydama kakava per sieteli ir barsciau sokolado burbuliukus, juodojo ir baltojo.Aciu uz gera receptuka, jau uzrekomendavau ir draugems.
Rasa, tik dabar pamačiau tavo komentarą, bet geriau vėliau nei niekad, ar ne? 🙂 Taigi, labai džiugu, kad tavo tortas, nors ir kiek prisvilusios išvaizdos, gavosi skanus. Už receptą nėra už ką, tai aš džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie juos išbando ir pasidalina savo mintimis 🙂 Kaip ne kaip, jau praėjo pusė metų, todėl tikiu, kad tortai jau pavyksta visai neprisvilusios išvaizdos ir toliau stebini savo šeimą ir artimuosius bei draugus! 🙂
nesam kiausiniu ir 3 uztenka nereik det dauig tik pinigu svaistymas
Luja, puiku, jei jums atrodo, kad užtenka 3 kiaušinių, tačiau man tai atrodo sunkiai tikėtina 🙂
Labai užsinorėjau išbandyti šį tortuką, tik bijau, jog man, pradedančiai kulinarei :D, gali nepavykti… Bet atrodo jis nuostabiai. 🙂
Jovita, visiškai nesudėtingas yra šis tortukas. Tereikia skaityti ir daryti. Ir pavyks! 😉
Bandysiu, Astut. 🙂 Tik norėjau Tavęs paklausti dėl papuošimo, Tu labiau patyrus tortų gaminime nei aš. 🙂 Kaip būtų galima jį papuošti, kad eitų „užrašyti” ant viršaus metus arba vardą? Ir kuo geriau „užrašyti”? Ačiū. 🙂
Jovita, na, papuošime aš tikrai nesu labai patyrus, bet manau, kad aš pati tortą apliečiau juodu šokoladu, palaukčiau kol sustings, o tuomet su tirpintu baltu šokoladu užrašyčiau, ką norisi (supylus į konditerinį maišelį). Arba galima tortą lygiai aptepti grietinėle, arba sviestiniu kremu, ir tada rašyti (tuo pačiu šokoladu ar kitos spalvos sviestiniu kremu) 😉
Ačiū už patarimus. 🙂 O juodą šokoladą tik paprastai ištirpinti vandens vonelėj ir aplieti tortą? Ir kaip lygiai aplieti?… Atsiprašau, kad tiek daug klausinėju, tiesiog noriu būti tikra, kaip daryti… 🙂
Kepiau šiandien tortuką, bet biskvitas, iš pradžių gražiai iškilęs, kai baigė kepti, sukrito… Nors netraukiau lauk iš orkaitės iš karto, išjungiau ir palikau praviras dureles. Nesuprantu, kas blogai… Bijau, kad pakenks skoniui torto… 🙁
Jovita, ar labai smarkiai sukrito? Jei tik šiek tiek, tai nieko tokio, neturėtų pakenkti tikrai 😉
Na, iš vieno biskvito turėjo išeiti 3, bet man išėjo tik 2. Tai tiek ir sukrito. Nežinau, kaip kitaip paaiškinti… 🙂 Bet sakė, tortas skanus buvo, nes pati neragavau….
Na, svarbiausia tokiu atveju, kad vis tik tortas buvo skanus 🙂 O, sakyk, kodėl pati nė neragavai? Negi iš to nusivylimo, kad sukrito biskvitas? 🙂
Nea, ne dėl to, tiesiog turėjau užsakymą pagaminti tortą. Todėl ir neteko pačiai paragauti. 🙂 Bet biskvita paskui kepiau dar vieną, ir jo skonis tikrai nenukentėjo dėl to, kad jis sukrito. 🙂
Supratau, tada viskas aišku 🙂
Tiesiog labai jau liūdnai nuskambėjo faktas, kad neteko ragauti pačios kepto torto 🙂
Na, gali būti. 🙂 Bet iš tikro gaila truputį, kad negalėjau paragauti, dabar nežinau, koks tas skonis. 🙂 Beliks kada sau tokį iškepti. :):)
Na mane labai sudomino tas vaizdas torto, nu toks grazus – kad noris vaikui gimtadieniui isbandyti.
Truputi bijau kad nesigaus, nu bet nepabandzius nesuzinosi, Paziurejau kad pas mane tik du simtai g. sausainiu, manau gali neuztekti, idomu ar jai neuzteks , bet noriu vistiek bandyt, paskui galima juos dadeti nusipirkus ?
Kaip suprantu, kalba eina apie biskvitinius pirštelius, kurie dėliojami aplink tortą? Čia galima elgtis dviem variantais: arba dėliojate juos prieš tepant tortą, kaip aprašyta recepte; arba sutepate tortą ir pirštelius aplink kraštus sudėliojate tik pabaigoje, jau nuo sustingusio torto nuėmus žiedą (formos bortelius). Jeigu renkatės antrą variantą, galite paskutinę minutę bėgti į parduotuvę ir nusipirkti trūkstamus sausainius (jeigu jų pritruks). Kita vertus, galite ir iš anksto patikrinti, ar sausainių turite pakankamai. Paimkite kepimo indą, kuriame sluoksniuosite tortą, ir sustatykite aplink jį turimus pirštelius – iš karto pamatysite, ar jų jums truks, ar ne 🙂
Ketinu išbandyti šį jūsų torčiuką mergaitės gimtadieniui, nes užsiprašė būtent Tiramisu, paragavusi „Maximinio” Tiramisu pyrago:) Norėjau paklausti apie sproginėjančius miltelius, kuriuos mini Pončka komentare. Gal galit parašyti kas tai per milteliai, nes supratau iš atsakymo, kad žinote tokius.
Ačiū labai:)
Inga, džiaugiuosi, kad išsirinkote šį tortą – tikiuosi, kad jis labai patiks 🙂
Kaip aš tuomet supratau, Pončka kalbėjo apie tokius sproginėjančius miltelius, kurie, pavyzdžiui, būna prie ledinukų (blizgančioje pakuotėje, su pėdos ar rankos formos ledinuku, nepamenu tiksliai). Esmė tame – ledinuką „pamirkius” į miltelius ir įsidėjus į burną, tie milteliai sproginėja. Tikrai žinau, kad kažkur tokių miltelių būna pirkti be jokių ledinukų, tiesiog miltelių, bet, gaila, nežinau kur…
Tikiuosi, kad bent jau suprantamai paaiškinau, kas tai per dalykas 🙂
Sveiki, o kuo būtų galima pakeisti vermutą? 🙂
Žaneta, galite keisti, pavyzdžiui, mėgstamu kreminiu likeriu 🙂 Arba, jei nenorite, galite alkoholio ir nenaudoti (tuomet sirupui naudokite atitinkamai daugiau kavos ir vandens).
Ačiū už atsakymą. Bandysiu be alkoholio, tikiuosi gausis taip pat skaniai 🙂
Žaneta, labai lauksiu įspūdžių 🙂
Sveiki, Asta, sakykit prašau kaip prilimpa tie biskvitai iš šono? Ar reikia kažkaip sudrėkinti? 🙂
Greta, sausainius galite „suklijuoti” ant jau sutepto sustingusio torto. Tokiu atveju jų vidines puses reikėtų šiek tiek sudrėkinti (kad ir paprasčiausiu vanduo+cukrus mišiniu) ir glausti prie torto šono, paspausti, kad prikibtų.
Kitas variantas: sausainiais apjuosti vidinę torto žiedo pusę, dar prieš pradedant sluoksniuoti tortą; ir stingdinti jį jau su sausainiais 🙂 Abu variantai vienodai geri, o rezultatas – toks pats 🙂