Namuose. Čia vyksta patys geriausi dalykai. Juk iš tiesų! Čia kepa pyragai. Vyksta dūkimas ir pagalvių mūšiai, skamba juokas, kartais toks „per žingsnį iki ašarų“. Čia žybsi kalėdinės lemputės. Gimsta svajonės. Net cypdamas kaista virdulys svarainių arbatai. Pėdos, įkištos į minkščiausias šlepetes, trepsena pagal kalėdinės reklamos melodiją. Ir rankšluostėliu kruopščiai uždengta, kyla aguonomis išmarginta tešla kūčiukams.
Ir nors esam išsiilgę kelionių, juk ne kur kitur, o namo – būtent čia geriausia grįžti po tolimų ar artimų klajonių. Nes namai – ne vien sienos, langai ir stogas; namai yra žmonės ir jausmai, namai – ramybė ir mūsų uostas.
Kavos aromatas, naminio torto gabalėlis – tai taip pat yra namai.
Gal todėl pastaruosius mėnesius aš kepu tiek daug tortų. Man tiesiog patinka jaukintis namus. Kai jie kvepia kepiniais, juose būti dar labiau gera. O dar tas Kalėdų jausmas – lyg cukraus pudra pabarstytas laukimas.
Galbūt jau girdėjot, kad visą gruodį Kalėdų laukimu dalinosi ir mano draugai „Lidl Lietuva“. Kiekvieną gruodžio dieną jie kartu su ambasadoriais atvėrė po vieną šventinio „Lidl“ kalendoriaus langelį – tam, kad už langinių rastumėte gerą pasiūlymą, gražią idėją ar puikų patarimą. Sukapsėjus beveik visoms gruodžio dienoms, šiandien savo langelį atveriu ir aš; o už jo – šio NUOSTABAUS Tiramisu torto receptas!
Minkštas ir burnoje akimirksniu sutirpstantis, pagardintas kava, susluoksniuotas iš naminių puriausių pasaulyje biskvitų ir švelnaus maskarponės kremo. Aš labai tikiu, kad jis gali paskaninti Kalėdas.
Jaukaus ir ramaus pasiruošimo žiemos šventėms. Jos jau čia pat, ranka pasiekiamos!
Tiramisu tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
6 didelių kiaušinių
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
1 valg. š. (10 g) kukurūzų arba bulvių krakmolo
1 arb. š. kepimo miltelių
Sulaistymui:
¼ stiklinės (65 ml) juodos kavos
šlakelio grietinėlės likerio
Kremui:
750 g maskarponės sūrio
2 stiklinių (240 g) miltelinio cukraus
¼ stiklinės (65 ml) atvėsintos juodos kavos
šlakelio grietinėlės likerio
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Papuošti:
125 g maskarponės sūrio
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
½ tiklinės (125 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
kakavos
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite biskvitus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio). Kepimo skardą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Į didelį plakimo dubenį sudėkite kiaušinius. Trumpai paplakite elektriniu plaktuvu, kol susimaišys. Tuomet suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Dideliu greičiu plakite apie 10 minučių, kol kiaušinių plakinys pabals, taps labai tirštas ir kiaušinių tūris padidės trigubai.
3. Per du kartus lengvais judesiais mediniu šaukštu įmaišykite miltus, kukurūzų krakmolą (arba bulvių krakmolą) ir kepimo miltelius. Nemaišykite energingai ir jokiu būdu neplakite – turite stengtis, kad maišoma tešla nesukristų, neprarastų į kiaušinius įplakto oro.
4. Padalinkite tešlą į tris dalis ir iškepkite tris 22 cm skersmens biskvitus. Kiekvieną iš jų įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 20 minučių; ar biskvitas jau iškepęs – patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro jis turi būti švarus. Porą minučių atvėsinę iškeptus biskvitus kepimo formoje, perkelkite ant grotelių ir leiskite atvėsti visiškai. Biskvitai bus labai minkšti ir labai purūs; jei kepant viršus iškils šiek tiek nelygiai, tiesiog apverskite vėsinamą biskvitą apačia į viršų ir jo forma susilygins.
5. Sulaistymui kavą sumaišykite su šlakeliu grietinėlės likerio. Atvėsinkite.
6. Paruoškite kremą. Maskarponę ir miltelinį cukrų sudėkite į didelį plakimo dubenį. Trumpai paplakite, kol produktai susimaišys. Neperplakite.
7. Lėtai plakdami, supilkite atvėsintą kavą ir šlakelį grietinėlės likerio.
8. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite. Plakite, kol supilsite visą grietinėlę ir išplaksite tirštą kremą. Neperplakite! Perplaktas kremas sušoks į gumuliukus.
9. Susluoksniuokite tortą. Ant lėkštės ar padėklo dėkite pirmąjį biskvitą, apjuoskite jį tortinės borteliu (žiedu). Sulaistykite sirupu ir tolygiai paskleiskite trečdalį kremo. Taip susluoksniuokite visus tris biskvitus, kiekvieną iš jų sulaistydami sirupu. Porą šaukštų kremo galite atsidėti į sandarų indelį ir panaudoti tortų šonų aptepimui.
10. Uždenkite formą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 4 valandas ar per naktį, kol tortas sutvirtės ir skoniai susijungs į harmoningą visumą.
11. Prieš patiekiant, papuoškite. Maskarponę ir miltelinį cukrų sudėkite į didelį plakimo dubenį. Trumpai paplakite, kol produktai susimaišys. Neperplakite.
12. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Plakite, kol supilsite visą grietinėlę ir išplaksite tirštą kremą.
13. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su pakankamai plačiu apvaliu konditeriniu antgaliu. Išspauskite kremo „kamuoliukus“ ant torto viršaus. Apiberkite kakava. Patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @lidllietuva #LidlKalėdos
10 komentarai
Nuostabus tortas!!! Tik cukrų dalinau iš 2,5, biskvitą kepiau 1 ir pjausčiau, o tiek sulaistymo, kiek parašyta recepte, man užteko tik pagrindui…:-D
Smagu, kad nepaisant nesklandumų ar reikiamų pakoregavimų, tortas pavyko nuostabus! 🙂 Cukraus kiekį tikrai visada drąsiai skatinu pasikoreguoti pagal savo asmeninį skonį 😉
Ačiū, puikus receptas! Gaminu jau antrą kartą 🙂
Gyte, labai džiaugiuosi, ačiū! 🙂
Sveiki, Norėčiau Jūsų paklausti, kuo galėčiau cukrų pakeisti? Pvz.: Tiktų sirupas? Jei taip, tai kaip su normomis, kiek jo reikėtų? O galbūt Jūs turite įdėjų, kuo pakeisti… Ir jeigu nenoriu grietinėlės likerio dėti, kuo kitu galėčiau pakeisti?
Sveiki, Kristina, likeris čia tikrai nėra privalomas, galite jį ir praleisti. O štai miltelinis cukrus (cukraus pudra) suteikia ne tik saldumą, bet ir tirština kremą, todėl nerekomenduočiau jo keisti kitais saldikliais; bent jau aš negalėčiau užtikrinti, kad kremus išplakti pavyks. Apgailestauju.
Sveika, Asta ❤o galima paklausti, kokį konkrečiai likerį naudojote? 😊
Gaminau šį tortą. Iš skonio skanus, tik per daug kremo, labai jau riebu, jautresnio skrandžio net negera pasidarė. Tai siūlyčiau tikrai mažiau kremo gamintis , bent jau trečdaliu mažiau.
Nuostabus tiramisu. Skonis nepakartojamas. Tik neturėjau kantrybės daryti papuošimų, tad tik paprastai padariau. Man asmeniškai šis skanesnis nei tradicinis su damų piršteliais (gal dėl to, kad su damomis jau buvo per daug nuspėjama ir visąlaik beveik toks pats rezultatas), o su šiuo receptu skonis daug kartų geresnis, įvairesnis… Ačiū Jums.
Puikus tortas, visiems labai patiko. Laukiame kuo daugiau nauju tortu receptu 🙂