Visų laikų pats skaitomiausias „Saulėtos virtuvės“ receptas, lankomumo rekordus mušantis metai iš metų, yra tobulas varškės pyragas (jo receptą tinklaraštyje rašiau net tris kartus, bet, dievaži, jis tikrai to vertas!). Rugpjūčio mėnesį, pirmąkart iškepusi ir pilnais žandais valgydama šį pyragą, galvojau štai ką – jei šį obuolių pyragą pavadinsiu tobulu, ar jis taip pat sulauks tokio jūsų pripažinimo? Nes aš norėčiau, aš tikrai norėčiau, kad šį pyragą išsikeptų kiekvienas – nes jis TOBULAS!
Jį kepdama nesitikėjau jokio stebuklo; tiesiog namuose buvo obuolių, man norėjosi kažką iškepti ir pripildyti namus jaukaus kepinių aromato, o už akių užkliuvo šis receptas. Planas buvo daugmaž toks: paragauti vieną gabalėlį, galbūt nufotografuoti (jei tas paragautas gabalėlis pasirodys to vertas), o likusiu vakare pradžiuginti savo obuolių pyragus mėgstantį vyrą. Bet juk žinote, kaip kalbama apie planus? Gavau progą prisiminti ir aš, nes buvo štai taip: jau kepamas pyragas taip dieviškai kvepėjo, kad praktiškai trepsėjau prie orkaitės stiklo. Jam iškepus, nors ir būtų tai labai protinga, nesulaukiau, kol visiškai atvės, ir jau kėliau iš kepimo indo (ačiūdie, sėkmingai). Po kokių dviejų minučių pilnais žandais jau valgiau trečią (!!!) gabalėlį, tuo pat metu rašydama žinutę vyrui, kad aš jam iškepiau pyragą, bet jau nebesu tikra, ar jam liks, nes šią akimirką man visiškai nerūpi pilna spinta drabužių, į kuriuos aš netelpu. Nes šis pyragas – TOBULAS!
Seniau, pradėjusi rašyti „Saulėtą virtuvę“, kiekvieną receptą vertindavau dešimtbalėje sistemoje. Vėliau, pati supratusi, kad receptais, kuriuos aš ar šeimynykščiai įvertiname menkais balais, aš tiesiog nesidalinu, su šiuo vertinimu atsisveikinau. Bet iki šiol vis kartais sulaukiu komentarų iš skaitytojų, kuriems ta mokyklą kiek primenanti sistema patiko. Tai štai, mielieji, valgydama tą trečią gabalėlį pyrago aš galvojau ir apie jus – galvojau, kad būtinai parašysiu, kad šitas pyragas tiesiog negali būti įvertintas dešimtbalėje sistemoje. Jis vertas šimto balų su pliusu!
Tešlos sluoksniai – tiek viršutinis, tiek apatinis – yra nuostabiai purūs, minkštučiai ir lengvi. Saldūs, kaip ir priklauso desertui, bet net tas saldumas tobulas – nei per daug, nei per mažai. Na, o vidurinis obuolių sluoksnis, drėgnas, kvepiantis cinamonu ir super-duper-obuolinis, negalėtų būti dar geresnis šios tešlos palydovas. Žodžiu, pasakysiu labai nuoširdžiai, – man pačiai sunku suprasti, kur šio pyrago stebuklas, bet jis tikrai yra. Todėl kepkite, prašau, kepkite! O aš lauksiu jūsų komentarų, liaupsių, džiaugsmo šūksnių ir visos puokštės pačių įvairiausių teigiamų emocijų, nes, patikėkite, jų tikrai bus. Gali būti, kad tokio gardaus obuolių pyrago dar nevalgiau nei aš, nei jūs. Pats metas!
Net jaučiuosi truputį kalta, kad nuo pat rugpjūčio mėnesio niekaip neradau laiko pasidalinti receptu. Bet vakar, iškepusi jį dar kartą, priminiau sau – skaniausiais atradimais būtina dalintis, o tobulų receptų niekada nebus per daug. Be to, juk tokių pyragų dėka ruduo tampa jaukus ir nuostabus.
O nuotraukose, be pyrago, vaidmenį taip pat atlieka ir lininis virtuvės rankšluostėlis „Miško uogos“. Kažkada sakiau, kad nesu tikra, kuri mūsų tekstilės siuvinių spalva man pačiai labiausiai patinka, bet pamažu įsitikinu, kad ši – sodriai mėlyna, gili kaip jūra, kaip mėlynių nudažytos lūpos ir pirštų galai.
Mėgstu kartoti, kad jaukių namų stebuklą visi mes kuriame iš mažų smulkmenų. Taip jau sutapo, kad šįkart į vieną tekstą supuolė du nuostabiai jaukūs dalykai – dieviškų aromatų namus pripildantis obuolių pyragas ir rankų darbo namų tekstilė iš lino. Žvilgtelėti, o galbūt ir išsirinkti kažką savo jaukiems namams, galite štai čia, mažoje mūsų krautuvėlėje.
Tobulas obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Obuoliams:
1,2 kg obuolių
100 g rudojo cukraus
2 arb. š. malto cinamono
Tešlai:
4 didelių kiaušinių
100 g rudojo cukraus
175 ml aliejaus
175 ml pieno
250 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
miltelinio cukraus apibarstyti
GAMINIMO EIGA
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi. Suberkite į keptuvę ir kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis ir sultys išgaruos. Tai gali užtrukti apie 15-25 minutes, priklausomai nuo to, kokie sultingi yra naudojami obuoliai.
2. Į iškeptus obuolius suberkite cinamoną ir išmaišykite. Atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti, kol paruošite tešlą.
3. Vidutinio dydžio dubenyje kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite su ruduoju cukrumi iki purios masės. Supilkite aliejų ir dar kartą išplakite. Supilkite pieną ir vėl išplakite iki vientisos masės.
4. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir šaukštu lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Turite gauti pakankamai skystą tešlą.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×28 cm dydžio kepimo indą.
6. Į kepimo indą supilkite pusę paruoštos tešlos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol ji taps švelniai auksinės spalvos.
7. Ant apkepusios tešlos tolygiai paskleiskite obuolius, šiek tiek šaukštu juos paspauskite. Ant obuolių tolygiai supilkite likusią pusę tešlos.
8. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 40 minučių, kol pyrago viršus taps gražiai auksinės spalvos.
9. Iškepusį pyragą atvėsinkite (bent šiek tiek), tuomet iškelkite iš kepimo formos. Supjaustykite kvadratėliais, apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite.
Recepto šaltinis: Where is my Spoon
22 komentarai
Reiks pabandyti. Kaip laikotes? Kaip mazylis?
Jūrate, būtinai pabandykite, visiškai neperdedu, sakydama, kad jis tobulas 🙂 Tikiuosi, kad jums pasirodys lygiai taip pat! 🙂
O mes laikomės labai puikiai, augame, šypsomės, mokomės vis naujų dalykus, vis geriau vienas kitą suprantame, džiaugiamės kiekviena diena. Žinau, kad dar prieš keletą metų nebūčiau įsivaizdavusi savęs tokios ir išgyvenančios tokias emocijas ar sakančios tokius žodžius, bet, iš tiesų – vaikai yra tikras stebuklas! 🙂
Tikrai ,tobulas pyragas 🙂
Egle, taip, jis TOKS! 🙂 Džiugu, kad patiko 🙂
Sveiki,
Obuolių masė jau nuluptų ir supjaustytų ar „cielų”? 🙂
Nuluptų ir supjaustytų 😉
Sveiki,
O koki alieju naudojate?
Su naudojus saulėgrąžų ir kokosų – su abiem gavosi puikiai, tik kokosų suteikia kur kas intensyvesnį skonį, kuris man čia visai patiko 🙂
Sveiki, o cia toks labiau moderus ar senamadiskas obuoliu pyragas? Klausiu, nes vyras praso, kad iskepciau modernu obuoliu pyraga, suprask tie senoviski ale biskvitiniai, nusibodo :)))))))
Ieva, vaje, sunku ir pasakyti, koks tas modernus obuolių pyragas 😀 Šis yra taip pat biskvitinis, bet obuolių čia labai gausu, juo sluoksnis didelis, ir šiaip – na, tikrai labai skanus šis pyragas 🙂 Bet jei tikrai norisi be jokio biskvito, tai siūlau šį, kuris irgi yra vienas mėgiamiausių mūsų šeimoje: https://www.sauletavirtuve.lt/tradicinis-olandiskas-obuoliu-pyragas/
Ačiū už receptą, Asta 🙂
Tai ko gero vienintelis obuoliu pyragas, kuris man pavyko 🙂 visais kitais kartais, gaudavosi neiškepęs, nes ko gero per daug obuolių pridėdavau 🙂
O šis puikus 🙂
Darėm su avižiniais miltais, super ??
Sėkmės jums ?
Gabriele, skaitaus ir šypsaus labai plačiai – nuostabiai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂 Labai įdomu pamėginti su avižiniais miltais ir man – ar nebuvo birus? Gal maišėte juos su dar kokiais nors? 🙂
Ačiū Asta, šis pyragas -tikras atradimas( su sluoksiu 🙂 ) kepu daug ir įvairių gaminių, visi mano kepiniai pritaikyti šeimai GF, šis neišimtis, ir gavosi jis TOOOOOBULAS 🙂
Kristina, AČIŪ! 🙂 Man būtų labai įdomu, kaip jį pritaikėt GF šeimai? Gal, kaip ir Gabrielė, naudojot avižinius dribsnius? 🙂
Ech, o man is obuoliu gavosi kazkodel obuoliu kose ?
Juste, gal kiek per ilgai kaitinote obuolius? Jų ruošimo laikas labai priklauso nuo obuolių rūšies/veislės – todėl recepte paminėtas 15-25 minučių laikas yra tik labai orientacinis, reikia stebėti pačią obuolių būklę; obuoliai turi būti minkšti, bet nesukritę 🙂
O man nesigavo, gavosi bulka su obuolių įdaru ? bet aš ne kokia šeimininkė 😀
Inga, o ką jūs vadinate bulka? 🙂 Galvoju, kad turbūt iš esmės visi biskvitai galėtų būti pavadinti labai skaniomis, puriomis, drėgnomis, minkštomis, saldžiomis bulkomis 😀
Ar čia toks pyragas, kokį anksčiau dažnai galima buvo matyti konditerijos parduotuvėse? Niekaip nerandu to recepto. Jūsų pyragas panašus, bet tešla lyg kitokia.
Ramūnai, apgailestauju, tačiau tikrai negaliu atsakyti, nes net nenutuokiu, kokie anksčiau obuolių pyragai būdavo konditerijos parduotuvėse 🙂
kažkodėl nesigavo geras biskvitas, sušokęs kiek, lyg nedakepę abu sluoksniai. Ar galėjo turėto įtakos, kad vietoj pieno pyliau migdolų pieną? Obuolių tikrai košė gavosi viduje, matyt per daug perkaitinau juos.
Inesa, tikrai nemanau, kad taip galėtų būti dėl pieno rūšies. Sakyčiau, galbūt obuoliai buvo labai skysti ir, jei supylėt juos su visomis sultimis stipriai ištroškintus, gal tešla persigėrė tų sulčių ir dėl drėgmės negalėjo pakankamai iškilti?