Klausiate, kiek gi kartų tą patį receptą galima publikuoti tinklaraštyje? Na, jeigu tai tobulas varškės apkepas, tuomet tikrai daug. Bent tris (o dabar ir yra trečiasis) – drąsiai. Neskaičiuojant to, kad šis receptas nusipelnė ir puslapio mano „Saulėtos virtuvės pusryčių knygoje“, ir atsidūrė skaniųjų atvirukų kolekcijoje (jau labai greitai šie atvirukai pabirs po skanų maistą mylinčių žmonių namus!).
Taigi, net nežinau, ar rašant to paties apkepo receptą jau penktąjį kartą, dar reikia kažką apie jį sakyti? Daugelis iš jūsų, o gal ir visi, užsukantys į mano saulėtą virtuvę, jau esate jį kepę savojoje. Gal jau ne vieną kartą; gal jis jau virto tuo, kurį kartais pavadinate firminiu. Žinoma, jūs puikiai žinote, kad jis yra ne šiaip sau koks varškės apkepas, o TOBULAS varškės apkepas. Vadinau jį taip dar tada, kai rašiau receptą patį pirmą kartą, ir nuo tada šimtai (norėčiau sakyti didesnį skaičių, bet šiek tiek kuklu puoselėti labai dideles viltis) jūsų įsitikinote, kad „tobulas“ yra žodis, geriausiai apibūdinantis jo skonį.
Kai kepiau šį varškės apkepą paskutinį kartą, dar visai neseniai, įdėjusi į lėkšteles po gabalėlį, apibėrusi saujele šilauogių, tiesiog nesusilaikau nenufotografavusi. O dar tas melsvai pilkšvas lininis mūsų rankšluostėlis, tuo metu kaip tik buvęs ant virtuvės stalviršio, akimirksniu pasufleravo kompoziciją. Kartais taip būna, kai daugiau nei aštuonerius metus esi maisto tinklaraštininkas – neplanuoji, tačiau galiausiai vis tiek viskas atsiduria prieš objektyvą. Laimė, kai namuose esantys valgytojai yra ne tik kantrūs, bet ir palaikantys – kartu džiaugiasi ne tik tobulu varškės apkepu, bet ir kiekviena puikiai pavykusia nuotrauka. O jos, nuotraukos – ir tai akivaizdu net man! – šįkart yra nepalyginamai dailesnės nei tada, kai dalinausi receptu pirmą ar antrą kartą.
Viskas, mielieji, šiam kartui žodžių užtenka. Lai kalba nuotraukos, lai kalba dešimtis kartų patikrintas ir niekada nenuviliantis receptas. O užvis svarbiausia, lai kalba tobulas šio varškės apkepo skonis. Jei nutiko taip, kad dar niekada nesate jo kepę savo virtuvėje, labai tikiuosi, kad šiandien ar visai netrukus tą padarysite. Ir tuomet mūsų, žinančių, koks gi yra tas TOBULAS varškės apkepo skonis, bus dar daugiau!
Beje, tikriausiai per retai tą sakau ar rašau, bet jūsų, skaitančių ir receptus išbandančių, nuomonė, atsiliepimai bei įspūdžiai man yra labai svarbūs, o kiekvienas sulauktas komentaras tikrai labai džiugina. Todėl kviečiu – dalinkitės įspūdžiais (o gal ir mintimis apie gyvenimą ar bet ką!), labai lauksiu kiekvieno jūsų komentaro!
Tobulas varškės apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
¾ stiklinės (135 g) manų kruopų
1 ½ stiklinės (375 ml) pieno
6 didelių kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 kg liesos varškės
Patiekti:
graikiško jogurto
šilauogių ar kitų mėgstamų uogų
šviežio medaus
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 32 cm skersmens kepimo indą.
2. Manų kruopas suberkite į dubenėlį ir užpilkite pienu. Atidėkite į šalį, kol kruopos išbrinks.
3. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
4. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, cukrų bei vanilinį cukrų iki purios baltos masės. Suberkite varškę, supilkite išbrinkusias manų kruopas su likusiu pienu, jei kruopos nesugėrė jo viso, ir trinkite maisto smulkintuvu iki visiškai vientisos masės, kol neliks jokių varškės gumulėlių.
5. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki labai standžių putų. Išplaktos putos turi nekristi nuo plakimo šluotelės, o apvertus dubenį, tvirtai laikytis jame.
6. Išplaktus baltymus sudėkite į dubenį su varške ir lengvais judesiais išmaišykite. Nepermaišykite. Turite gauti labai purią bei skystoką varškės masę.
7. Supilkite paruoštą masę į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45-60 minučių, kol apkepas sutvirtės, o jo paviršius nusidažys gražia auksine spalva. Jei matote, kad kepdamas viršus per greitai ruduoja, uždenkite jį kepimo folija ir kepkite toliau.
8. Iškepusį apkepą maždaug 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje, leiskite jam šiek tiek sutvirtėti. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite su graikišku jogurtu, uogomis, šviežiu medumi ar kitais mėgstamais priedais.
19 komentarai
[…] metai iš metų, yra tobulas varškės pyragas (jo receptą tinklaraštyje rašiau net tris kartus, bet, dievaži, jis tikrai to vertas!). Rugpjūčio mėnesį, pirmąkart iškepusi ir pilnais […]
Pats tobuliausias ir mylimiausias daugybę šeštadienio rytų!
Justina, labai džiaugiuosi tai girdėdama! Puiki šeštadienio ryto tradicija 🙂
Ačiū.visad kepu visad skanu,tik galvoju šiandien taip; o jei vietoj manų įdėt avižinių dribsnių
Lina, apie kokius avižinius dribsnius kalbate? Greitai paruošiamus, o gal sumaltus? Jei pamėginsite – būtų labai smalsu išgirsti, kaip pavyko 🙂
Aš visuomet naudoju sumaltas avižines kruopas – pavyksta lygiai taip pat puikiai. 🙂 Dar vietoje cukraus dedu sutrintą, gerai sunokusį bananą. Ir gaunasi sveikuoliška versija. 🙂
Tikrai skamba super sveikuoliškai! Pažadu šį variantą išmėginti ir aš, ačiū už pasidalinimą! 🙂
o tai jokių riebalų ir pavyksta, 1 kg varškės ir tik 6 kiaušiniai ir kilimo miltelių nereikia.
Dalia, tikrai nereikia nei riebalų, nei kepimo miltelių. Rezultatas absoliučiai tobulas, labai rekomenduoju išmėginti! 🙂
Nebegalėčiau suskaičiuoti kiek kartų šis varškės apkepas yra mūsų šeimos savaitgalio pusryčių malonumas jau nuo pat pirmojo recepto šiame tinklapyje. Tada dar maži vaikai, dabar jau suaugę paaugliai, vis dar džiūgauja kai kepu šitą varškės apkepą 🙂
Ieva, nerealu! Niekad nesusimąsčiau, kad gali būti žmonių, kurie auga su šiuo apkepu nuo visai mažiukų iki visai didelių. O juk tikrai – labai seniai pasidalinau jo receptu pirmą kartą! Ačiū, kad parašėt, labai pradžiuginote! 🙂
Sveiki! Gal žinote, kodėl apkepas gali subliūkšti? Jis smarkiai išsipučia bekepdamas, bet kai išjungiu orkaitę ar ištraukiu apkepą, jis subliūkšta ir tampa kaip blynas… 🙂
Ieva, kaip blynas jis tikrai neturėtų tapti; o kokio dydžio formoje jūs jį kepate?
Iš tiesų, šis apkepas tikrai smarkiai pakyla kepdamas, ir šiek tiek pabliūkšta vėsdamas, tačiau vis dar išlieka labai purus, minkštas.
Nuostabus receptas! Pirmą kartą gyvenime kepiau varškės apkepą ir gavosi tooks geras, purus ir minkštas 🙂
Akvile, labai džiaugiuosi! 🙂
O kazin jei varske 9 proc, nieko tokio?
Tikrai nieko tokio! 🙂
Kažkaip senam recepte viskas aiškiau buvo. Vis užsukdavau pasitikslinti. Gaila kas nebeliko.
Visi trys šio recepto pakartojimai vis dar yra ir visada buvo tinklaraštyje 🙂
Pirmasis: https://www.sauletavirtuve.lt/tobulas-varskes-apkepas/
Antrasis: https://www.sauletavirtuve.lt/tobulas-varskes-apkepas-ii/