Jeigu manęs kas paklaustų, ko savyje nemėgstu labiausiai, ir jeigu aš būčiau sąžininga… gerai, tebūnie – aš negaliu pakęsti savo įpročio bumbėti. Dėl oro, žadintuvo, darbo, laiko ir miego trūkumo, dėl visų mažų, kvailų ir nereikšmingų smulkmenų. Ir ne tiek tai bumbėjimas, kiek kartais prasiveržiantis man nesuvokiamas pesimizmas – lyg bandyčiau rasti kažkokį šiaudą, kurį nusitvėrus ne gelbėčiausi, o bandyčiau save nuskandinti. Na, suprantat, pavyzdžiui: sakot, šiandien nuostabi saulėta diena? Bet tieeek darbų šiandien reikia padaryti, nėr laiko net nosį saulei parodyt… Sakot, jau tuoj išsvajota vasara? Bet, ech, tik tris mėnesius! Ir šiaip, mokykloj buvo geriau; tuos tris mėnesius atostogaut buvo galima, o dabar?..
Vis tik, matyt, keičiuosi, nes jau ėmiau girdėti pati save, lyg iš šono. Nepatenkintą, burbančią, ieškančią bėdos net ryto kavos puodelyje. Na, gerai, gal ir ne taip tragiškai, bet vis tiek. Išgirstu save ir akimirkai pašiurpstu. Nutylu. Bandau keisti pokalbio temą, toną, požiūrį ir nuotaiką, o mintyse savęs klausiu: ir iš kur aš savo puikiame pasaulyje randu tiek problemų? O net jei viena kita ir yra, ar dėl to būtina pergyventi kiekvieną mielą dieną? Gadinti nuotaiką sau ir išūžti galvas kitiems? Tikriausiai ne. Tai jau tikrai ne.
Kai pagalvoju, kiek gerų dalykų galima padaryti ir kiek nuostabių minčių prisijaukinti… jei tik taip ėmus ir išbraukus iš manęs tą bjaurų įprotį. Jei tik taip ėmus ir pagaliau įminus paslaptį, kaip visa esybe džiaugtis ŠIA akimirka. Gyventi ne vakar, ne rytoj – šiandien. Mokausi jau daug metų, bet, ką gi, sakau sau, čia ne koks universitetas, ne koks popierinis diplomas. Šis – gyvenimo universitetas – daug sudėtingesnis. Kiek metų vidutiniškai reikia jam pabaigti? Tam, kad įvertintum save ir savo gyvenimą dešimtuku; tam, kad pats save džiugintum, o ne piktintum?
Svarbiausia tai, kad tomis akimirkomis, kai aš nesu pikta burbeklė, puikiai suprantu – gyvenu gerai. Tikriausiai net labai gerai. Ir tikrai neturiu jokių svarių priežasčių skųstis. Ypač dabar.
Gal tik norėčiau pagaliau sočiai išsimiegoti.
(Va, matot?! Ghhhrrrr!)
Skonis: 10/10. Saldus, gardus, truputėlį traškus, labai sodraus skonio. Be to, šis tortas tikrai turi panašumo į garsiuosius „Ferrero Rocher” saldainius. Todėl, jei mėgstate juos, didelė tikimybė – Jums patiks ir iš tortas.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Pas Julę (Kepykla nr. 5)
Tortas „Ferrero Rocher“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
5 kiaušiniai
5 valg. š. cukraus pudros
200 g maltų kepintų lazdynų riešutų
2 valg. š. kakavos
2 valg. š. miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
Kremui:
200 g minkšto sviesto
100 g pieniško šokolado
100 g juodojo šokolado
5 dideli valg. š. (apie 200 g) šokoladinio riešutų kremo („Nutella”)
85 g riešutinių vaflių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite biskvitą. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
2. Kiaušinius išplakite su cukraus pudra iki purios masės.
3. Kitame dubenyje miltus sumaišykite su kakava ir kepimo milteliais.
4. Dalimis, maišydami, suberkite miltų mišinį į kiaušinių plakinį. Suberkite maltus lazdynų riešutus ir lengvai išmaišykite iki vientisos masės.
5. Paruoštą biskvito tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (22 cm skersmens). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
6. Iškepusį biskvitą išimkite iš orkaitės. Apie 5-10 minučių atvėsinkite kepimo formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
7. Paruoškite torto kremą. Abiejų rūšių šokoladą ištirpinkite garų vonelėje ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek atvės.
8. Kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo.
9. Į sviestą supilkite šiltą šokoladą, sudėkite šokoladinį riešutų kremą ir išmaišykite.
10. Įmaišykite rupiai supjaustytus riešutinius vafliukus.
11. Surinkite tortą. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi lygias dalis.
12. Pirmąjį biskvitą dėkite ant lėkštės, padėklo ar kito norimo pagrindo. Ant jo tolygiai paskleiskite maždaug trečdalį paruošto kremo.
13. Ant viršaus uždėkite antrą biskvitą, lengvai delnais paspauskite. Ant jo paskleiskite antrą trečdalį paruošto kremo.
14. Likusiu kremu aptepkite torto kraštus.
15. Papuoškite riešutais, triufeliais, saldainiais ar kaip tik norite.
16. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite keletą valandų, kol tortas sutvirtės. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir šiek tiek palaikykite kambario temperatūroje, kad truputėlį suminkštėtų. Skanaus!
65 komentarai
Labai skaniai atrodo tortas.. Seniai jau jį buvau nužiūrėjusi ir susigundžiau kepti pamačiusi jūsų 🙂 Man tik iškilo klausimas, ar jį galima valgyti tą pačią dieną ar visgi reiktų pabrandinti? Biskvito laistyti nereikia?
Jei mėgstate drėgnesnius tortus, galite sulaistyti – tikrai nepakenks 🙂 Ir bent jau aš visada stengiuosi tortą subrandinti, t.y. palaikyti bent jau per naktį šaldytuve 🙂
Atrodo neapsakomai skaniai! Lengva ranka išmainyčiau šiuo metu valgomus pusryčius į gabaliuką tavo torto. Jei nepaslaptis, kokiu objektyvu naudojiesi? 🙂
Ieva Marija, labai ačiū už gražius žodžius 🙂 Naudojuosi Nikkor 50 mm 🙂
skonis geras, bet man asmeniškai gan sausas, todėl biskitus su kavos sirupu laistau ir patiekiu su vaniliniais ledais, tada super. ;]
Labai skanus sprendimas tiems, kas mėgsta drėgnus tortus 🙂 Ačiū už pasidalinimą 🙂
O man iskilo toks klausymas,ar tie vafliukai nepasidaro per minksti ir nebe traskus,kai isimaiso i krema?
Sveiki. Sis tortukas atrodo taip gundanciai… Taigi planuoju kept ryt, tik va iskilo klausimas – kokius riesutinius vafliukus turit omeny? Ar tie vafliukai su pertepimais kur buna (sokoladiniai, vaniliniai, riesutiniai…)? Aciu uz atsakyma 🙂
Taip taup, būtent tokius vafliukus turiu omeny 🙂 Skanaus torčiuko! 🙂
Labai ačiū! Savaitgalį kepiau šį tortą draugo gimtadinio proga. Puošiau su braškėmis, tad prie viso saldumo dar ir gaivumo buvo. Prieš tai visą sąvaitę naršiau internetą ir masčiau ką iškepus, niekaip nepavyko apsispręsti ir.. pamačiau Jūsų receptą!!! Tortas fantastiškas. Dėkoju už receptą!
Nėra už ką, Agne! Labai džiugu, kad suviliojo šis tortukas, o dar smagiau – kad pateisino lūkesčius ir patiko 🙂
Sveiki 😉 norėjau paklausti, gal ir kvailo klausimėlio, bet jis man vis kirba 🙂 Ar galima būtų vietoj maltų kepintų lazdyno riešutų naudoti maltus migdolus?
Nimija, žinoma 😉 Skonis bus kiek kitoks, bet galima 🙂
Laba 🙂 Kepiau šį tortą 🙂 Patiko. Tik nežinau ką padariau ne taip, nes biskvitas nelabai iškilo. Tačiau nepaisant to, skonis nuostabus. Visi liko patenkinti. Ačiū už tokį receptą 🙂
Rasa, gal permaišėte (perplakėte) biskvito tešlą? Arba pradėjote kepti ne pilnai įkaitintoje orkaitėje? Šiaip ar taip, džiaugiuosi, kad nepaisant mažų nesėkmių, tortas buvo skanus 🙂
Vyras buvo sužavėtas. Valgė ir pusryčiams ir vakarienei ir dar į darbą nešėsi, sakė ir ten visi išgyrė :D. Biskvitus sulaisčiau su stipria juoda kava, pagardinta karameliniu sirupu.
Ačiū už receptą, rašausi į kartotinų kepinių sąrašiuką 🙂
Inga, labai smagu, kad tortas pavyko sėkmingai 🙂 Iš patirties žinau, kad vyrai yra objektyvesni vertintojai nei moterys, dažnai jiems būna tiesiog „normaliai”, todėl geras įvertinimas yra ypač svarbus 😀 Ačiū 🙂
Smalsu buvo išbandyti šį tortą, galvojau,kad bus paprastas šokoladinis tortas – saldus,tai net ledų nusipirkau,kad saldumą sumažinti :). Bet,džiugu,kad visi buvo sužavėti,sakė – tikras tortas! 🙂 Dar nei karto nenusivyliu Jūsų receptais,tikrai išskirtiniai kepiniai,patiekalai, ačiū 🙂
Kristina, labai ačiū Jums už tai, kad išbandote! 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko ir buvo skaniai suvalgytas 🙂 Tikiuosi, ateityje išbandysite dar ne vieną receptą 😉
neiskilo ir ma biskvitas…
Jeigu kiaušinius gerai išplakate ir jeigu tešlos nepermaišote, nesuprantu, kaip gali biskvitas neiškilti… labai liūdna 🙁 O gal jūs tikitės, kad jis iškils labai daug? Nes pakilti jis turi tik truputį, bet likti pakankamai sunkios konsistencijos.
Na neturiu aš orkaitės… O jei naudoti pirktinį šokoladinį biskvitą, viršų apibarstyti kepintais lazdynų riešutais? Suprantu, kad skonis nukentės, bet gal…? Bandyti?
Erika, bandyti visada galima 🙂 Nors gausis ir ne visiškai taip, o gal ir net visai kitaip – bet tai nereiškia, kad tas improvizuotas tortas nebus skanus. Tikiu, kad bus, tikrai! 🙂
O man iskilo klausimas del kepintu lazdyno riesutu. Pirkau kepintus zemes riesutus, o kaip daryti su lazdyno? Kepinti cielus su luobelemis ir tada smulkinti?
taip taip biskvitas tik truputi pakila,bet as truputi pakeiciau pagal save si tortuka biskvita dariau is pusantros normos,tad man gavosi trys biskvitai,nes kazkaip norejosi man daugiau jo,o tortas tikrai vertas bandyti ji kepti dar karta,labai skanus,ir dar riesutus kita kart susmulkinciau labiau nes labai jautesi jie,man tikrai prabangus tortukas
Rasa, džiaugiuosi, kad atradote, kaip patobulinti tortą ir pritaikyti savo skoniui 🙂
Justina, taip 🙂 Pakepinkite riešutus orkaitėje apie 10-15 minučių, kol jie pakvips, o odelės atšoks. Šiek tiek atvėsinkite, patrinkite tarp delnų ir odelės pačios nušoks nuo riešutų 🙂
norejau paklausti, gal galima butu dali maltu riesutu keisti miltais? ir gal galit patarti, kokiu santykiu tai reiketu daryti??
Ugne, kadangi riešutai – šio torto esmė ir „vinis”, jų tikrai nekeisčiau miltais. Manau, kad tortas tokiu atvejų prarastų labai daug savo skonio ir išskirtinumo.
Asta, o biskvito nereikia sulaistyti?
Aš nesulaisčiau ir jis tikrai nebuvo sausas, bet, jei norite drėgnesnio torto, tikrai galite ir sulaustyti 🙂 Nuo to tikrai nebus blogiau 🙂
Kokius septynis metus nebekepiau tortu – taip neturejau nei noro, nei laiko… Ir sugalvojau pamaciusi kazkur nuoroda i jusu tinklapi. Per si savitgali iskepiau du. Pirmiausia pabandziau si. Pavyko viskas nuo A iki Z. Pirma kart kepdama neimprovizuoju ir galiu pasakyt, kad viskas idealu. O jau skonis… Be komentaru… Sekancia diena iskepiau Snikerini ir negaleciau pasakyti kuris skanesnis. Visi suzaveti, nusivylusiu ne vieno 😀 Abu tortai skirtingi ir abu idealus!!!! O dabar ieskau ka iskept vel. Uzsikreciau 🙂 Uz tai ir aciu!!!
Rasa, kaip smagu, labai labai smagu! 🙂 Nėra geresnio ir malonesnio komplimento kaip žinoti, kad užkrėčiau tortų kepimu 🙂 Fantastika, ačiū! Ir skanių tortų 😉
Oi ne su snikersu šio nėra ką lyginti, man jis nei i tortą nepanašus sakyčiau nutela perteptas pyragas.. 🙂
Gavosi viskas pagal receptą ir biskvitas puikiai pakilo, kad net masčiau pjauti i tris dalis ir gailiuos kad nepabandžiau tortas nebūtų toks sausas, ir šlaksčiau kava bet matyt nepakankamai. Antra kart aš jo nebekepčiau, ir 10 balų tikrai neduočiau na tebūnie 6-7 🙂
Kristina, na, aš per visą savo tortų kepimo „karjerą” tik vis iš naujo įsitikinu, kad žmonių skoniai labai skirtingi 😀 Svarbiausia, kad pavyksta atrasti tai, kas kiekvienam iš mūsų labai patinka 🙂
Sveiki, jau seniai galvoju išbandyti šio torto receptą. Bet laukiu progos 🙂 Sakykit, ar sis tortas gaunasi pakankamai tvirtas? Na noriu bandyti kepti dviejų aukštų tortą ir ši norėčiau daryti kaip pagrindą, pirmąjį aukstą.
Raimonda, drąsiai darykit kaip pirmą aukštą – šis tortas palyginti labai tvirtas 🙂 Skanaus!
Ačiū labai, drąsos dabar dar daugiau 🙂
Raimonda, būtų labai smagu išgirsti, kaip gi pavyko ir kaip patiko 😉
Asta, o gal turit preliminarius matavimus gramais, o ne saukstais? Nes juk saukstas saukstui nelygus, nekalbant jau, ar su kaupu, ar be???
Viktorija, labai gaila, bet matų gramais neturiu. Šaukštus imkit tuos standartinius, valgomuosius, ir dėkit juos su mažu kaupu. Bus puiku, neabejoju! 🙂
Jei mano forma 26cm. Kiek mazdaug man didinti formas?
*normas?
Kamile, visų produktų kiekius dauginkite iš 1,2 🙂
Jeigu biskvitus sulaistyčiau tiesiog kava su riešutų aromato prieskoniu (Gurmans) ar nebus kavos skonis stiprus? Noriu drėgnesnio pyrago, bet nenoriu, kad labai stipriai jaustųsi kava. 🙂
Viktorija, manau, kad ši kava tortui tiks tiesiog idealiai, mmm! 🙂
Ka daryti kaip istaisyti padeti, biskvitas neiskilo 🙁 greiciausiai perdaug riesutu. Pritruksiu biskvito, perpjauti ta sukritusi iseis tik i dvi dalis 🙁
Raimonda, labai gaila, kad susidūrėte su nesklandumais, tačiau viskas gerai – juk biskvitą ir reikia perpjauti tik į dvi dalis 😉
Svarbiausiai kad skonio nepagadintu tas sukrites biskvitas 🙂 Kaledom pas uosvius vesiuosi, kad paskui anyta neturetj pagrindo pasijuokti 🙂 si
Raimonda, pralinksmino komentaras apie anytą 😀 Tikiuosi, kad viskas pavyko puikiai ir progų juoktis nebuvo; tik čepsėti ir mėgautis? 🙂
Kaip tik turim riešutų sviesto, kažin ar skanu būtų jei ir jo įdėčiau? 🙂
Aida, tikiu, kad tai gali būti gardus eksperimentas! 🙂 Lauksiu įspūdžių, kaip jis pavyko ir koks buvo rezultatas 😉
Ar labai nukentės skonis naudojant žemės riešutus vietoj lazdyno riešutų?
Karolina, manau, kad lazdynų riešutai čia tinka idealiai (prisiminkite šį saldainį ir jo klasika tapusį skonį!) ir bent jau aš žemės riešutais jų nekeisčiau. Kita vertus – eksperimentuoti visada galima 😉
Kokia ,Jūs ,nuostabi. Tik Jūsų dėka vis drąsiau gaminu. Sulaukiu komplimentų. Tik Jūsų dėka receptai tokie lengvi ir suprantami 🙂 Ačiū. Gaminau Rafaelo labai skanu!! Sesutė paprašė gimtadieniui tai vėl gaminsiu. O kitas bus Ferero 🙂 Tikiuos,kad pavyks! Ačiū :))*
Lina, kaip man gera skaityti tokius gražius žodžius, labai labai ačiū! 🙂 Glosto širdį! Tikiu ir tikiuosi, kad tortukai pavyks, patiks, o ateity jų išbandysite vis daugiau, vis įvairesnių; tikiuosi, kad „Saulėtoje virtuvėje” dar ilgai rasite įkvepiančių receptų 🙂
Vis kirba iškepti šį tortą. Sakykite,prašau, kaip malate riešutus? Blenderiu susmulkinate? 🙂
Blenderiu 🙂
Sveiki,o vafliukai cia paprasti,kur parduotuvėje yra riešutų skonio
ASta, man jau antra karta biskvitas gavosi labai sausas ir nesaldus. jis tok turi buti? Ta prasme, kremas superinis, labai riebus, o vat biskitas vos ne kaip duona. As ji antra karta sulaisciau, bet tada riesutai siek tie suslampa ir netenka to gerojo skonio. Kaip gaminate jus????
Valgysim torta sekmadieni.jei sutepsiu siand.ar gerai jei jis pastoves pora dienu?
Ieskojau recepto, o skauciau izanga ir stebejausi? lyg rasytu apie mane? kiekvienas zodis , kiekvienas sakinys tiksliai apibudina mano gyvenima?
Odeta, mane pačią kartais nustebina tai, kokie žmonės yra panašūs, nors ir labai skirtingi 🙂 Labai linkiu atrasti būdą žvelgti į kiekvieną dieną šviesiu ir pozityviu žvilgsniu 🙂 Aš, tarp kitko, metams einant vis dar to mokausi. Kai pavyksta – būna nuostabu 🙂
O man iskilo toks klausymas,ar tie vafliukai nepasidaro per minksti ir nebe traskus,kai isimaiso i krema?
Lina, šiek tiek suminkštėja, tačiau traškumo išlieka, mat kremas nėra skystas 🙂