Teatras – tai klasika. Moterys, pasipuošusios dailiomis suknelėmis ir aukštakulniais bateliais, ir vyrai, iš spintos išsitraukę marškinius ir kaklaraištį. Prieš spektaklį, prie durų būriuojantis žmonėms, gali pajausti pakilią, šventinę nuotaiką, ir tuomet supranti – vakaras, kai žmonės susiruošia į teatrą, nėra eilinis vakaras. Tai maža šventė.
Šiandien, kovo 27 d., minimą teatro dieną atšvęsti, žinoma, reikėtų teatre. Stebint puikų spektaklį, žavintis aktorių vaidyba ir išgyvenant visus čia pat verdančius jausmus kartu su jais. O po spektaklio, vis dar pilni įspūdžių, galite pasimėgauti tortu „Opera“, kurio pavadinimas simboliškai tinka teatro dienai paminėti.
Tortas „Opera“ – pasaulyje puikiai žinomas prancūziškas desertas, kuris netrukus švęs šimtą devintąjį gimtadienį, todėl jį drąsiai galime vadinti desertu, tapusiu klasika. Pats skonių derinys taip pat labai klasikinis, atrandantis kelią į daugelio širdis – šokoladas, kava, purūs riešutiniai biskvitai. Ir nors tortas, paskaičius receptą, gali pasirodyti pernelyg riebus, neišsigąskite – šiuo atveju pirmasis žvilgsnis gali stipriai meluoti. Iš tiesų desertas nėra pernelyg riebus ar pernelyg saldus.
Ypač, jei mėgausitės nedideliu gabalėliu prie puodelio kavos, šnekučiuodamiesi apie neseniai matytą puikų spektaklį…
Skonis: 10/10. Tikrai nuostabus, labai turtingo, išraiškingo skonio desertas. Šokoladas, kava ir purūs riešutiniai biskvitai puikiai dera tarpusavyje ir, kaip jau minėjau anksčiau, šis klasikinis skonių derinys – tvirtai tikiu – papirktų daugelį. Tortas nėra pernelyg riebus – jis tiesiog… labai teisingas. Toks, kokie turi būti tortai. Ir sviestinių kremų tikrai nereikia bijoti – čia jie jaučiami labai maloniai. Taigi, verdiktas – dešimt. Todėl, taip, jūs privalote išbandyti šį tortą. Anksčiau ar vėliau, bet išbandyti jį būtina.
Sudėtingumas: nelengvas iššūkis.
Kur radau? Kulinarinis žurnalas „°C“, Nr. 3
Tortas „Opera”
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
6 didelių kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
2 valg. š. (30 g) cukraus
2 stiklinės (225 g) maltų migdolų
2 ¼ stiklinės (225 g) cukraus pudros
6 dideli kiaušiniai
½ stiklinės (70 g) miltų
3 valg. š. (45 g) sviesto
Kavos sirupui:
½ stiklinės vandens
1/3 stiklinės (67 g) cukraus
1 ½ valg. š. (7 g) tirpios kavos
Sviestiniam kavos kremui:
2 valg. š. (10 g) tirpios kavos
1 valg. š. (7 g) verdančio vandens
140 g cukraus pudros
½ stiklinės (60 g) vandens
2 kiaušinių baltymai
200 g sviesto, kambario temperatūros
Šokoladiniam kremui:
265 g juodo šokolado
½ stiklinės (125 g) pieno
¼ stiklinės (30 g) plakamosios grietinėlės
60 g sviesto, kambario temperatūros
Šokoladinei glazūrai:
150 g juodo šokolado
115 g svieso
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros.
2. Kepimo popieriumi ištieskite du 35 x 41 cm. dydžio kepimo indus.
3. Paruoškite torto biskvitą. Kiaušinių baltymus išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų ir plakite, kol gausite standžias putas.
4. Kitame dubenyje sumaišykite migdolus, cukraus pudrą.
5. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir elektriniu plaktuvu plakite apie 3 minutes, kol gausite purią masę.
6. Suberkite miltus ir lėtai plakite, kol neliks sausų miltų.
7. Į šią masę sudėkite išplaktus baltymus ir lengvai išmaišykite.
8. Galiausiai supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišykite.
9. Paskirstykite tešlą į du kepimo indus, paviršių išlyginkite.
10. Kepkite biskvitus 5 – 7 minutes arba kol jie gražiai parus, o paspausti pirštu, ims spyruokliuoti. Išimkite kepimo indus su biskvitais iš orkaitės ir palikite atvėsti.
11. Paruoškite sirupą. Tirpią kavą ir cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje. Atidėkite į šalį.
12. Paruoškite sviestinį kavos kremą. Pirmiausia sumaišykite tirpią kavą su verdančiu vandeniu. Atidėkite į šalį, kol atvės.
13. Tuomet paruoškite cukraus sirupą. Sumaišykite vandenį ir cukraus pudrą nedideliame puode ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kaitinkite nemaišydami, tik drėgnu teptuku nuvalydami nuo puodo sienelių susidariusius kristalus. Virkite tol, kol cukraus sirupo temperatūra pasieks 116 – 118 ºC temperatūrą. Jei neturite termometro, sirupo būklę galima patikrinti kitu būdu. Į vandenį su ledukais įpilkite ketvirtį arbatinio šaukštelio sirupo. Jei cukraus sirupas jau išviręs ir tinkamos temperatūros, iš sirupo vandenyje susidarys minkštas kamuoliukas, kurį paspaudus pirštais, jo forma keisis.
14. Kol verdate cukraus sirupą, kiaušinių baltymus išplakite iki purumo.
15. Lėtai plakant, į išplaktus baltymus pilkite paruoštą, ką tik nuo ugnies nukeltą verdantį cukraus sirupą. Padidinkite plaktuvo plakimo greitį ir plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas ir masė pasieks kambario temperatūrą.
16. Išplakite sviestą iki purumo, dalimis sumaišykite su atvėsusia kavos mase.
17. Dalimis sudėkite sviestą į baltymų masę, lengvai išmaišant.
18. Sudėjus visą sviestą, išmaišykite, kol gausite vientisą masę, tačiau neperplakite.
19. Sviestinį kavos kremą dėkite į šaldytuvą ir kas kelias minutes išimkite, išmaišykite. Taip kartokite apie 20 minučių, kol masė sutvirtės ir sutirštės.
20. Paruoškite šokoladinį kremą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.
21. Pieną ir grietinėlę užvirinkite nedideliame puode, supilkite ant šokolado, palaukite apie minutę ir išmaišykite. Masė turi būti vientisa ir lygi.
22. Sviestą išplakite iki kreminės konsistencijos.
23. Per 2 ar 3 kartus sudėkite į šokoladinę masę, išmaišykite.
24. Dėkite paruoštą kremą į šaldytuvą. Kas 5 minutes išimkite iš šaldytuvo ir gerai išmaišykite. Taip kartokite, kol masė sutirštės, apie 20 minučių.
25. Surinkite tortą. Supjaustykite kiekvieną biskvitą į dvi dalis: vieną 24×30 cm. dydžio stačiakampį ir vieną 12×30 cm. dydžio stačiakampį. Taigi, turėsite du didesnius ir du dvigubai siauresnius stačiakampius. Iš dviejų stačiakampių siauresnių sudėsite trečiąjį didesnį stačiakampį, taigi, turėsite tris 24×30 cm. dydžio biskvitus.
26. Vieną stačiakampį dėkite į kepimo indą, ištiestą kepimo popieriumi, ir sulaistykite kavos sirupu.
27. Ant viršaus tolygiai užtepkite sviestinį kavos kremą.
28. Ant sviestinio kremo viršaus dėkite du biskvito stačiakampius, sudėdami juos į kvadratą.
29. Sulaistykite sirupu.
30. Viršų tolygiai aptepkite šokoladiniu kremu, ant jo dėkite trečiąjį biskvitą.
31. Lengvai paspauskite delnais ir dėkite į šaldytuvą. Šaldykite tortą nuo valandos iki šešių valandų – jis turi būti visiškai šaltas ir sustingęs, kai apipilsite jį glazūra.
32. Paruoškite glazūrą. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
33. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį. Šį dubenėlį statykite ant puodo su vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas nesiliestų prie vandens) ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
34. Įmaišykite sviestą.
35. Išimkite indą su tortu iš šaldytuvo.
36. Nuimkite nuo torto kepimo popierių ir apliekite torto viršų ir šonus šokoladine glazūra.
37. Tortą dėkite atgal į šaldytuvą ir laikykite, kol glazūra sustings.
38. Prieš patiekiant, tortą supjaustykite gabalėliais. Pjaustykite ilgu, aštriu peiliu, prieš tai pamirkę jį karštame vandenyje ir nusausinę.
39. Skanaus!
18 komentarai
Sakai vertas išbandyti? Gal būt Velykom bus ant mūsų stalo 🙂
Karolina, aha, sakau. Manau, Velykų stalą tikrai paskanintų 🙂
turiu tokį priekabios bobos klausimą, bet tikrai įdomu pasidarė 😀 kelių mililitrų tavo valgomasis šaukštas, nes tam standartiniam yra 15 mL, o tai turėtų būt ~15 g.. ?
15 g vandens turėjau minty :>
Egle, gerą tu čia klausimą uždavei… Hm 🙂
Va todėl dažniausiai ir rašau skliausteliuose dar kiekius gramais – tada tikrai viskas tikslu ir aišku 🙂
Astut, šiandien Kovo, ne Vasario 27d :))) su Teatro diena! šį tortą seniai ruošiuos išbandyt… vis laukia eilės.
Oi oi oi… atsiprašau, klaida jau ištaisyta 🙂
Pasiklydus truputį aš laike, atrodo 😀
Opera mano megstamiausias desertas ;visada asocijuojasi su kruva nostalgisku saldziu prisiminimu; todel tau ir pasufleravau; tavasis tortas atrodo puikiai; o ir skonis turbut simtabalis, kaip ir priklauso; labai grazu!!
Aušra, ačiū – esi labai geras sufleris! 🙂 Ir dar ačiū už gražius žodžius mano torčiukui – jis tikrai labai laaaabai skanus 🙂
Įtikinai Astule 🙂 išauš ir jam valanda 😀 būtinai bandysiu, ačiū!
Nėra už ką, Reda, tikėkimės, šitie įtikinimai nenuvils nė trupučio 🙂
Būtinai išbandysiu Velykoms ir aš :)) Nerealiai skaniai atrodo.. :)))
Audrone, lauksiu atsiliepimų! 🙂
Sveika, norėjau paklausti iš kokios normos reiktų daryti, kad užtektų dešimčiai žmonių. Beje, atrodo nerealiai!
Monika, man iš visos šios normos gavosi 24×30 cm dydžio tortas, taigi, priklausomai nuo valgytojų, gali įsivaizduoti, ar tau reikėtų perpus mažesnio, ar vos trečdalio užtektų 🙂 Ir pagal tai padalink visų produktų kiekius iš atitinkamo skaičiaus 🙂
Skanaus!
Kiek maždaug gramų sveria 1baltymas?
Sveiki, biškeli nesupratau kaip čia su kiaušiniais reikia 6 baltymų ir dar 6 pilnu kiaušinių ar tuos trynius nuo baltymų naudoti. Ačiū išanksto
Natalija, reikia 6 pilnų kiaušinių + dar 6 baltymų.