Sunku patikėti, kaip greitai prabėga šventės, kurioms ruoštasi buvo taip ilgai. Kaip greitai iš šiugždančio ir blizgančio dovanų popieriaus išpakuojamos dovanos Kalėdų rytą. Kaip greitai sudega žvakės, taupytos švenčių stalui papuošti. Kaip greitai apvažiuojami visi giminaičiai, išsakomi visi sveikinimai, išdalinami visi apkabinimai ir bučiniai. Kaip greitai paragaujami visi valgiai, gabalėliais supjaustomi tortai ir ištuštėja visos lėkštelės. Ir šventės prabėga. Pralekia beveik akimirksniu.
Tikiuosi, mielieji, kad šventės – kaip ir kaip greitai prabėgusios – Jūsų širdyse paliko daug gražių prisiminimų, šiltų emocijų, gerų įspūdžių. Viliuosi, kad prisimindami šventes, mes visi šią akimirką prisimename ne tik puikų namuose kepto kumpio skonį ar be amo akimirkai palikusį fantastišką tortą, bet ir šį tą daugiau. Brangius žmones, jų šypsenas, pokalbius, tikras emocijas. Viliuosi, kad šios šventės mums visiems dovanojo ir širdyse paliko šį tą daugiau. Viliuosi, kad šios šventės buvo šis tas daugiau, svarbiau ir gražiau nei nuo vaišių lūžtantis stalas ir sėdėjimas prie jo.
Prisimenu, kad jau eilę metų pati sau tai žadu: mažiau rūpintis maistu (kurio visada lyg tyčia būna per daug), o daugiau – geru laiku. Ne vienerius metus man tai nepavykdavo. Visiškai. Kelias dienas iki švenčių virtuvėje lindėdavau iki pat vidurnakčio, ruošdama tai šį, tai tą. Į šaldytuvą niekas netilpdavo. Ironiška, nes netilpdavo ir į pilvus, šventėms pagaliau atėjus. Tada ir prisimindavau tuos pažadus, ir vėl žadėdavau, vėl savęs klausdavau, kam reikia tiek daug maisto per šventes? Ar maistas tikrai yra svarbiausia jų dalis?
Šiais metais man pagaliau pavyko. Mažiau maisto, daugiau gero laiko ir poilsio. Žinoma, bepigu man kalbėti, kai mamos rūpinosi visa nesaldžiąja vaišių dalimi (ačiū joms!), o man liko pasirūpinti tik kūčiukais, meduoliais, tortais ir keletu nesaldžių užkandžių. Bet net tai, kad vietoje viso glėbio skirtingų rūšių tortų, pyragų, keksiukų ir sausainių, aš šiaip taip save įkalbėjau apsiriboti tik trim tortais, jau didelis laimėjimas. Labai didelis! Ir, žinote, ką pasakysiu? Tam, kad šventės būtų puikios ir smagios, tikrai nereikia dešimt skirtingų desertų. Nes vis tik, net jei gardus maistas paskanina mūsų šventes, ne jo kiekis yra svarbiausia švenčių dalis.
Bet jei jau užsiminiau apie tris tortus… jie buvo. Labai geri. Labai skanūs, labai puikūs. Vienas iš jų – „Juodasis miškas“, kurį Aušra savo tinklaraštyje taip išgyrė, kad perskaičius visas liaupses, neturėjau kitos išeities ir rankos jau pačios rašė reikalingų nusipirkti produktų sąrašą. Kai kalbame apie tortus, Aušra tikrai pasitikiu ir į jos tinklaraštį neretai įkišu nosį, ieškodama kokio naujo torto recepto. Kepiau ne vieną tortą iš jos tinklaraščio ir visi jie buvo tikrai labai geri. Todėl kai pradėjau maišyti tešlą biskvitui, rankos visai nedrebėjo. Tą vakarą buvau fantastiškai geros nuotaikos ir tortą kepiau su plačiausia šypsena. Kepantis biskvitas namus pripildė nuostabaus šokolado kvapo, o vyšnios, į jas įpylus šlakelį tamsaus romo, kvepėjo tiesiog svaiginančiai. Pagalvojau: kai namai, gaminant tortą, kvepia taip nerealiai gardžiai, jis toks ir bus. Ir… jis toks ir buvo. Be abejonės. Nors paruošiau jį labai labai didelį ir aukštą, vienu prisėdimu suvalgėme beveik visą. Labai labai geras tortas. Turtingo, gero, sodraus skonio. Labai minkštas, tiesiog tirpstantis burnoje. Toks, kurį ir aš, prisidėdama prie Aušros neišsemiamų komplimentų tortui, nuo šiol rekomenduosiu visiems!
Skonis: 10/10. Sodriai šokoladinis biskvitas, vyšnios ir maskarponės kremas – fantastiškas, sodraus skonio, burnoje tirpstantis derinys. Tai tortas, vertas pačių geriausių įvertinimų!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Vaikai ir vanilė
Tortas „Juodasis miškas“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
2 puodeliai (280 g) miltų
1 puodelis (120 g) tamsios kakavos miltelių
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos
1 arb. š. druskos
2 puodeliai (400 g) cukraus
2 kiaušiniai
1/2 puodelio (125 ml) aliejaus (ne alyvuogių aliejaus)
1 puodelis (250 ml) pieno
1 puodelis (250 ml) verdančio vandens
Šokoladiniam glajui:
1/3 puodelio (85 ml) riebios grietinėlės
100 g tamsaus šokolado, susmulkinto
15 g sviesto
1 valg. š. tamsaus romo
Vyšnių įdarui:
600 g šviežių arba šaldytų vyšnių
6 valg. š. cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
1 valg. š. tamsaus romo
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio
4 puodeliai (1 l) riebios grietinėlės
2/3 puodelio (95 g) miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite biskvitus. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite cukrų ir išmaišykite.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius iki putų. Supilkite aliejų, pieną ir gerai viską išplakite. Lėtai plakant elektriniu plaktuvu, į šį plakinį suberkite miltų mišinį. Išplakite iki vientisos masės.
4. Toliau lėtai plakant, supilkite karštą vandenį. Išplakite iki vientisos masės.
5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite apie 60 minučių, kol biskvitas bus iškepęs. Ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus.
6. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite kepimo formoje. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
7. Atvėsusį biskvitą dideliu ir labai aštriu peiliu perpjaukite į keturias lygias dalis; taip, kad turėtumėte keturis lygius torto lakštus.
8. Paruoškite šokoladinį glajų. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol kraštuose ims kilti pirmieji grietinėlės burbuliukai. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, sudėkite sviestą. Palikite kelioms minutėms pastovėti, kol šokoladas aptirps.
9. Energingai išmaišykite, kol gausite vientisos konsistencijos šokoladinį glajų. Supilkite tamsų romą ir dar kartą išmaišykite.
10. Paruoštu šokoladiniu glajumi aptepkite kiekvieno biskvito paviršių. Dėkite į šaldytuvą ar palikite pastovėti, kol šokoladas sustings.
11. Paruoškite vyšnių įdarą. Vyšnias sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vyšnios pradės leisti savo sultis.
12. Suberkite cukrų ir maišant kaitinkite toliau, kol cukrus ištirps.
13. Į mažą dubenėlį nupilkite kelis šaukštus skysčio nuo vyšnių. Sudėkite į jį krakmolą ir gerai išmaišykite, kol neliks krakmolo gumulėlių. Supilkite ištirpintą krakmolą atgal į puodą su vyšniomis.
14. Užvirinkite vyšnių masę ir pavirkite dar minutę. Nuimkite nuo ugnies, supilkite tamsų romą ir gerai išmaišykite.
15. Palikite kambario temperatūroje, kol vyšnių įdaras visiškai atvės.
16. Paruoškite maskarponės kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę ir supilkite grietinėlę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol kremas pradės tirštėti.
17. Tuomet suberkite miltelinį cukrų ir plakite toliau, kol gausite tvirtą kremą.
18. Surinkite tortą. Pirmąjį šokoladu apteptą biskvitą dėkite ant didelės lėkštės ar padėklo. Apjuoskite jį metaliniu torto žiedu, kuris padės gražiai susluoksniuoti tortą ir sustingti jam gražios taisyklingos formos.
19. Biskvitą aptepkite maždaug penktadaliu maskarponės kremo. Ant kremo paskleiskite maždaug trečdalį vyšnių įdaro. Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą ir lengvai paspauskite.
20. Lygiai taip pat susluoksniuokite visus biskvitus, maskarponės kremą ir vyšnių įdarą. Ketvirtą biskvitą aptepkite tik ketvirtu penktadaliu maskarponės kremo.
21. Penktą penktadalį maskarponės kremo atidėkite į atskirą dubenėlį, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol puošite tortą.
22. Sukonstruotą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
23. Papuoškite tortą. Kitą dieną iš šaldytuvo išėmę tortą, atsargiai nuimkite nuo jo metalinį žiedą. Kraštus palyginkite ir aptepkite likusiu maskarponės kremu. Papuoškite vyšniomis ir iš tirpinto šokolado konditeriniu maišeliu nupieštomis eglutėmis*.
* Tirpintą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su labai plonu apvaliu antgaliu (arba į paprastą maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus lakšto nupieškite eglutes. Kepimo popieriaus lakštą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Atsargiai nuimkite eglutes nuo kepimo popieriaus ir naudokite jas torto puošimui.
111 komentarai
Ai ai ai, nu jau kaip nuostabiai atrodo!!!! Puikus tortas! Linkiu smagiai sutikti Naujuosius 🙂
Ačiū, Ieva Marija! Tortas tikrai puikus, užtikrinu 😉 Tau taip pat linksmų Naujųjų! 🙂
Su sventem
Ačiū, Edita, Jus taip pat! 😉
Valio!! labai smagu, kad patiko! aciu, brangioji, kad iskepei ir kad parasei!
Aušra, tikrai, kad taip – valio! 🙂 Tortas vertas net trijų valio ir vieno ilgo, ar kaip ten sako 😀 Ačiū tau, kad daliniesi puikiais receptais, kuriuos norisi gaminti 😉
Planuoju kepti šį tortą naujiems metams, tačiau kilo klausimas kodėl naudojai dbigubai mažiau vyšnių įdaro nei Aušra iš vaikai ir vanile? Nors biskvito kiekiai tai tokie patys. Iš anskto ačiū!
Monika, puikus pasirinkimas skaniai pradėti naujus metus! 🙂
Vyšnių įdaro aš sunaudojau, priešingai, dvigubai daugiau nei Aušra, ne mažiau 😉 Ir taip dariau dėl to, kad Aušra tepė tortą iš dviejų storesnių biskvitų, o aš – iš keturių plonesnių. Todėl mano vyšnių sluoksnių buvo daugiau 😉
Parodžiau broliui, sakau: „Žiūrėk, koks tortas.”, sako: „Wooow, gražu, elegantiška.” 🙂
Saule, ačiū! Man labai labai malonu girdėti 🙂
Aš panikoj- niekur nėra šaldytų vyšnių. Galiu uogienę naudot ar geriau kito recepto paieškoti ir negadinti produktų?
Neringa, atsiprašau, kad vėluoju su atsakymu. Būčiau sakiusi, kad jei uogienė tiršta ir su sveikomis vyšniomis, tuomet – kodėl gi ne? 🙂 O kaip vis tik padarėt? Ar gaminote tortą? Ar pavyko? 🙂
As buciau drasiai vartojus uogiene, tik ja uzvirti ir ideti krakmolo bei citrinios sulciu. Daug kur „black forest gateu” receptuose yra koncervuotos sirupe vysnios.
Laba diena, kuo būtų galima pakeisti romą? Kažkaip nesinori dėl vieno torto viso butelio pirkt ( kas beje nemažai kaštuoja
Vilija, manau, turėtų tikti ir viskis ar brendis. O šiaip jau iš tiesų nėra privalomas tas šaukštas alkoholinio gėrimo; ir be jo tortas pavyks puikiai ir skaniai, net neabejoju 🙂
Beje, sutinku, kad butelis romo – pakankamai didelė investicija. Bet geroji pusė ta, kad paskui to butelio, paslėpto virtuvės spintelėje, labai ilgam užtenka! 🙂
O taip! Aš butelį romo nusipirkau, kai Juodąjį mišką pirmą kartą kepiau sūnelio 2-ąjam gimtadieniui prieš 5 metus. Naudoju jį tik tortui ir kitiems desertams, tad tikrai labai ilgam užtenka. Beje, taip pat laikau paslėptą virtuvinės spintelės kampe 😁
O kalbant apie šį tortą – tai jis tobulas. Visi,kas ragavo, sakė,kad nėra skanesnio valgę 🥰
tikrai kepsiu. bus mano tėvų gimtadienis. o jau visi mano asmeniniai tortai jiems žinomi.
Raima, sėkmės ir skanaus torto, smagaus gimtadienio! 🙂
Pavadinimas vienas, o variacijų daug 🙂 Labai mėgstam Švarcvaldo tortą, kurį kepu pagal kitokį receptą 🙂
Neringa, kai tortas toks gardus, jo pavadinimas tampa ne toks ir svarbus 😀
O iš tiesų „Juoduoju mišku” jis vadinamas tikrai dažnai ir daug kur, kiek pastebėjau 🙂
Schwarzwald- taip ir issivercia is vokieciu kalbos- “ juodas miškas”. Tai tradicinis pietu Vokietijos tortas. Variaciju yra ivairiu,bet esme ta pati- šokoladinis biskvitas, vysnios ,mirkytos stipriajame gerime ir grietineles kremas. Vienas is mano megstamiausiu tortu. Tik ,gaila, isvertus pavadinima jis kazkaip netenka savo prasmes… Nes Švarcvaldas yra kalnu regionas, su savom tradicijom, istorija . Tai ne šiaip “ juodas miskas”. Čia truputis istorijos ?
Siandien kepu torta pagal Jusu recepta – savo mylimo tevelio gimtadieniui. Is visu rastu receptu Jusu nuotraukose man atrodo skaniausiai :).
Giedre, labai ačiū už komplimentą! 🙂 Tikiuosi, kad tortas pavyko puikiai? 🙂
Rytoj kepsiu so torts, tik norejau pasiteirauti del kukuruzu krakmolo, kadangi esu ne lietuvoje, tai tik radau kukuruzu miltu. Ar jis tinka?
Aura, manau, kad turėtų puikiai tikti 🙂
Sveika, o kodel tesla iseina tokia skysta? Ar tokia ir turi buti?
🙂
Tiesa, tešla tikrai nėra tiršta, bet taip ir turi būti 😉
Sveika, recepte mačiau naudojai 250g maskarponės, kaip manai, jei įdėčiau 500g maskarponės, ar kas nors nedoro nutiktų, ar skonis pagerėtų, ar kas nors nesigautų? 🙂 ir ar biskvitai kepant labai iškyla? Planuoju kepti 17,5cm skardoj, kažin, ar gera mintis, jei jau ir tavasis 22cm toks aukštas 🙂
Tortas jau 22 cm skersmens formoje yra didelis ir aukštas, todėl tikrai proporcingai mažinčiau produktų kiekius, dalindama visus iš 1,25 🙂 O kremas, jei naudosite jam daugiau maskarponės, bus sunkesnis ir riebesnis, todėl bent jau aš mieliau likčiau prie pirminio varianto su mažiau maskarponės 😉
ačiū labai!! Ir paskutinis klausimas, naudojant šaldytas vyšnias, jas pradėti kaitinti neatšilusias? nes atšilusios jos jau būna kaip ir išleidusios sultis, tai kiek susimaišiau kaip čia taip 🙂
Na, jei naudojamos šviežios vyšnios, tuo atveju jos paleidžia sultis kaitinamos 🙂 O jei naudojamos šaldytos, galima jas pradėti kaitinti ir neatšildytas, ir atšildytas 🙂
Sveiki, tortas atrodo nuostabiai, taigi nusprendžiau išsikepti šį skanėstą, bet iškilo pora klausimų. Deja, aš turiu tik 26 cm kepimo formą, kaip manote, ar pavyks man tortas jei naudosiu tokius pat ingredientų kiekius? O tortas gaunasi drėgnas? Nes man kažkaip norisi sulaistyti biskvitus 🙂
Egle, ačiū už gerus žodžius tortui; užtikrinu, kad jis yra nuostabiai skanus, ne tik taip atrodo 😉 Kepti tikrai galite ir 26 cm skersmens formoje, – jei naudosite tuos pačius ingredientų kiekius, jis tiesiog gausis žemesnis 🙂 Dėl drėgnumo, tortas gaunasi net labai drėgnas, svarbiausia, duoti jam laiko subręsti, t.y. palaikyti šaldytuve per naktį 🙂
Gal kas nors svėrėte iškeptą tortą, iškeptą tiksliai pagal receptą?
Sandra, deja, aš pati neatsakysiu, galiu pasakyti tik tiek, kad tortas gaunasi labai aukštas ir labai sunkus 🙂 Galbūt kažkas svėrė ir galės pateikti tikslesnį atsakymą 🙂
Tortas tikrai svers 3.2-3.3 kg
Biskvitus kepiau 24cm formoje, tortas gavosi labai aukštas 🙂
Manau, tokio torto tikrai pakanka 14-16 žmonių.
Sveiki, aš irgi susigundžiau pabandyti iškepti šį skanėstą :), ir norėjau jūsų paklausti ką biskvitui duoda karštas vanduo? Tiesa sakant, pamiršau jo įpilti į tešlą 🙁 ir galvoju kas dabar gausis, nes jis jau orkaitėj…
Kiek žinau, karštas vanduo tokio tipo biskvituose leidžia ištirpti kakavos milteliams ir geriau atsiskleisti kakavos skoniui, todėl biskvitas tampa dar šokoladiškesnis. Nepaisant to, šiuo atveju vanduo dar yra ir skystis, o skystų ir sausų produktų atsvara turi būti teisinga, kad iškeptumėte geros konsistencijos biskvitą. Taigi, nežinau, kaip Jums pavyko biskvitas ir ar nebuvo jis per sausas, bet tikiuosi, kad viskas pavyko gerai, nepaisant pamiršto vandens 🙂
Noriu Jusu patarimo, ar imanoma butu sio torto biskvita kepti staciakampeje formoje, ir ir torta konstruoti laisva be remu? Aciu uz atsakyma 🙂
Rūta, jei tik turite kepimo formą, tai biskvitą drąsiai galite iškepti bet kokios formos: stačiakampį, apvalų ar dar kitokį 🙂 Bet štai konstruoti jo be rėmo tikrai nepatarčiau – šis tortas tikrai minkštas ir jam reikia laiko subręsti, kad gerai laikytų savo formą ir nevirstų kur nors į šoną 🙂
tobulausia tortas ever! Tik as biskvitus kepiau visus atskirai, apie 24 min. Tortas gavosi ganetinai birus, biskvitai pjaunant trupėjo. Kur galetu buti problema? 😉
Kornelija, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂 Tik štai dėl biskvitų trapumo, deja, neturiu atsakymo. Gaminant tiksliai pagal receptą, man šio torto biskvitai kaip tik pavyksta labai sunkūs ir drėgni 🙂 O kai tortas susluoksniuojamas su kremu ir pastovi kurį laiką šaldytuve, subręsta, – tikrai puikiai pjaustosi ir nebyra 🙂
Ar galima vietoj kukurūzų krakmolo naudoti bulvių?
Taip, kukurūzų krakmolą galite keisti bulvių krakmolu 😉
Gal galėtumėt pasakyti kokio tvirtumo turi buti maskarpones idaras? Ųiandien bandžiau daryti šį torta ir man jau neramu, kad per minkšta maskarponės įdarą padariau. Man jis išsiplakė iki standumo, plankant formavo aiskias „bangas”. Bet kai pasilikau kremo puošimui pastebėjau kad indo dugne liko ar jau susikaupė skysčio.
Lora, sunku pasakyti, tirštumas turėtų būti panašus kaip riebios grietinės – turite gauti tirštą tepamą kremą. Tikiuosi, kad tortas pavyko puikiai, nepaisant šio mažo nerimo? 🙂
Manau net perplakiau kremą, nes man jautėsi šiek tiek sviesto poskonis. Labiausiai gasdino tai, kad į šį kremą nesideda želatina ar kas nors kas sutvirtina kremus, bet viskas susistovejo puikiai. Tortas tikrai gavosi puikus. Bent jau kas valge – visiems patiko. Ačiū Jums už receptą ir patarimus!
Tortas gavosi nuostabus! Labai ačiū už receptą.
Keli pastebėjimai – vyšnios buvo labai rūgščios (tos tokios tamsios ir nedidelės), buvo baisu, kad truks saldumo, bet gavosi puikiai. Šaldytuve stovėjo parą laiko – buvo skanus, bet rytojaus dieną (t.y. po maždaug 1,5 paros) jis tapo dar skanesnis ir skonis vientisesnis, todėl, jei kepsiu dar kartą (o, manau, tikrai kepsiu), darysiu prieš dvi dienas.
Ačiū dar kartą!
Rūta, tai ačiū Jums, kad dalinatės savo įspūdžiais! 🙂 Labai smagu ir gera žinoti, kad tortas pavyko puikiai 🙂
Kam tiek daug druskos
Laura, druska saldžiuose kepiniuose tikrai labai puikiai subalansuoja skonius 😉
Paaiškinkite kodėl mano biskvitas sukrito, o buvo lb gražus ir aukštas (dariau viska pagal tiksliai)
Paaiškinkite kodėl mano biskvitas sukrito, o buvo lb gražus ir aukštas (dariau viska pagal receptą tiksliai)
Milda, priežasčių, deja, gali būti labai daug, todėl paaiškinti negalėsiu. Galbūt permaišėte biskvito tešlą. Gal per dažnai varstėte orkaitės dureles. Gal iškepusį biskvitą iš karto iš karštos orkaitės ištraukėte į vėsią aplinką. Gali būti labai daug gal. Man tikrai apmaudu, kad biskvitas sukrito.
Kepiau pagal jusu recepta,bet tortines skersmuo buvo 26 cm ir to gavosi lb aukstas ir didelis 🙂 bet lb lb skanus 🙂 kepsiu ir dar karta. Bet si karta noriu iskepti du mazesnius. Jei tortines butu kokiu 18 ar 20 cm. Kaip man apskaiciuoti produktus?
Rita, maniškis tortas irgi buvo fantastiškai aukštas! 🙂 jei norite žemesnio, reikėtų tiesiog sumažinti ingredientų kiekius. O išsiskaičiuoju aš visada pagal proporciją. Sakykim, jei turiu produktų kiekius 22 cm tortui, bet noriu kepti tortą 28 cm. tortinėje, skaičiuoju taip: 28/22=1,27. Iš šio skaičiaus dauginu visų ingredientų kiekius 🙂
Tik nesuprantu vieno – kokio velnio Lietuvoje rašyti tais puodeliais kiekius?!
GAL TIESIOG RAŠYKITE GRAMAIS IR TO PILNAI UŽTEKS
Kristina, jūs tikriausiai matote, kad skliausteliuose nurodytas svoris ir gramais, taip? Tuomet kodėl taip piktintis?
Ne visi žmonės turi svarstykles, kad galėtų produktus pasverti, todėl jiems patogesnis matavimas puodeliais. Kitiems, priešingai, patogiau viską sverti. O aš, kaip tinklaraščio autorė, turiu visišką teisę rinktis, kokiu būdu pateikti receptus 😉
[…] Receptas iš čia. […]
Kepu ir iškarto komentuoju, biskvitas iškilo, bet labai nelygiai, susidarė aukštas kalnas ir viršus labai pertrūko, ką netaip padariau? 🙂
Išbandžiau ir aš… Suuuper. Labai ačiū autorei už receptą. Jau du kartus kepiau pagal Jūsų pateiktus receptus ir trečią kartą nebesijaudinčiau, ar gausis, nes, darant viską, kaip parašyta, gausis 🙂 Šis tortas bus absoliučiai nepakeičiamas juodo šokolado mėgėjams. O aš, nors ir mieliau renkuosi pienišką, valgau ir džiaugiuosi savo virtuvėje gimusiu nuostabaus skonio kūriniu 🙂 Kremo man buvo truputėlį per daug, kitą kartą 1l. grietinėlės užteks ir šokoladiniam glajui, ir kremui. Biskvitą siūlau kepti su programa: viršus – apačia. 180 laipsnių – 65min. Iškyla labai lygiai, be jokių kalnų. Kažkada bandžiau su vetiliatoriaus funkcija – tada ne taip gražiai kilo. O gal sutapimas…
O man tesla gavos labai skysta – kaip lietiniu blynu, todel supanikavau ir papildomai miltu idejau. Dabar kepu, idomu kas gausis….
Turiu klausimą! Planuoju daryti šį tortą dvi dienas prieš valgant… taip gaunasi dėl laiko trūkumo.. Ar „neišplauks” man tas tortas? ? o gal geriau „surinkti” tortą tos pačios dienos rytą?
nors esu ne autorė ir laiko daug praėjo, bet vis tik atsakysiu, gal kam prireiks 😉 Iš patirties – 2 paras pasovėjęs tortas yra pats pačiausias! Visuomet kepu prieš 2-3 dienas. Sėkmės visiems ir visoms!!!
Na man irgi biskvitas trupa, kaip kažkas jau čia rašė, ir kepdamas visai neiškilo, tik vidurys pakilo..na žiūrėsim kaip jis pjaustysis, negi irgi trupės.. tikrai viską dariau pagal receptą.
To-bu-la!!! Atradau pagaliau tortu torta!!! Ta, kuri leidi sau issikept tik ipatingom progom! 🙂 tik vysniu saldytu negaudama, keiciau jas saldytom avietem! Proporcijos kaip ir vysniu, tik pries dedant krakmola viska sublenderiavau ir perkosiau per sieteli, kad nesijaustu seklyciu, tuomet atgal i puoda, pakaitint su krakmolu. Dziugu, kad suzavejau ir svecius! Tik klausima turiu, ar biskvitus dedat sokolado glajumi i virsu ar i apacia? Dejau i virsu, darydama, bet noreciau pasitikslint 🙂
Kaip džiaugiuosi skaitydama kiekvieną žodį, labai labai džiaugiuosi! 🙂 Improvizacija su avietėmis skamba labai gardžiai! O biskvitus, apteptus šokolado glajumi, dedu glajumi aptepta puse į viršų 😉
Sveiki, na, dar taip nė karto nebuvo nutikę 🙂 Jau nebežinau verkti ar juoktis, nes neišgalvoju kaip reiks perpjauti ir pertepti biskvitų. Pirmą kartą kepu tokį biskvitą, atvėso ir pasiruošiau apversti galutinai suvėsti ant grotelių. O čia, vaje vaje, kiaurymės abiejuose biskvitų pagrinduose. Juk pylėsi tešla vienodai, tik tose pusėse labai iškilo bekepant. N kartų esu kepusi nikerio biskvitus, o ten tešla tiršta, bet nieko panašaus nebuvo nutikę. Na, ryt pertepinėsiu ir bus matyt kaip man seksis su „mišku” 🙂
Ilona, man tokių pokštų taip pat nėra buvę! Bet tikiuosi, kad pavyks puikiai ir kūrybingai išsisukti iš padėties 🙂 Nekantraudama lauksiu įspūdžių!
Pasakiškai gražiai atrodo šis tortukas! Ryt bandysiu daryti šitą grožį savo dukrytei gimimo dienos proga, tik vat klausimas.. Ar nieko tikio nenutiks jeigu kukurūzų krakmolą pakeisiu bulvių krakmolu?? ☺
Marija, visada kepiniams naudoju tik kukurūzų krakmolą, todėl pasidalinti asmenine patirtimi, deja, negaliu. Aš nerizikuočiau keisti vien dėl to, kad kukurūzų krakmolas turi specifinį kvapą. Vis tik, jeigu išbandėte, nekantraudama lauksiu įspūdžių! 🙂
Sveiki. Jau esu seniai nusižiūrėjus šį grožį. Tik klausimas, jei kepsiu biskvitus 24 cm, ar labai suplonės? Ir ar tikrai būtina dėti tiek kepimo miltelius, tiek sodą?
Viktorija, taip, reikia naudoti tiek kepimo miltelius, tiek sodą 😉 O dėl 2 cm tikrai nebus didelės įtakos, drąsiai naudokite turimą formą 🙂
Labas vakaras, prasau paaiskinkite ka reiskia puodelis. Kokio dydzio turi buti puodelis ? Ir dar , ar kepimo milteliai, soda ir druska nubraukti sauksteliai ar su kaupeliu? Kepsiu pirma karta, todel daug nezinomuju . Dekoju uz atsakymus .
Birute, puodelis – 250 ml, arbatiniai šaukšteliai – su mažu čiut čiut kaupeliu 🙂 Tikiuosi, kad tortas pavyks puikiai, labai lauksiu įspūdžių! 🙂
Ruosiuosi kepti torta, nes foto jis nuostabiai atrodo. Tik siek tiek sudvejojau del grietineles. Jeigu netepsiu torto virsaus grietinele, kiek reiketu jos sumazinti? Ar uztektu 750ml? Arba kartu su glajui ir maskarpones kremui reikiama grietinele, kad butu bendrai 750ml, ar vis del to per mazai?
Tortas tikrai nuostabus! Tikrai ne tik nuotraukoje gerai atrodo, puikus pasirinkimas! 🙂 Jei tik torto viršaus grietinėle netepsite (o šonus tepsite), galbūt vertėtų imti bent 800-850 ml grietinėlės (ir atitinkamai mažiau kitų kremui produktų – maskarponės ir miltelinio cukraus). Sėkmės ir gardaus torto! 🙂
Sveiki.
Man bėda su juo…. biskvitas iskilo nelygiai, o pjaustant baisiai trupa. ka dariai blogai? kodel ji trupa??
Maja, paprastai biksvitai trupa tada, kai yra perkelti, išsausėję. Ar negalėtų būti ši priežastis? Šis biskvitas turi būti itin drėgnas, minkštas.
Kepant įprastus biskvitus, kiaušinius reikia plakti su cukrumi, o šiame recepte tiesiog jį įmaišyti kartu su kitais biriais produktais. Gal žinot kodėl čia taip? Ar išplakus cukrų su kiaušiniais, biskvitas nebūtų puresnis? ačiū
Simona, noriu tikrai patikinti, kad biskvitas yra labai purus! 🙂 Aš gaminu taip, kaip parašyta recepte – pasitikiu recepto autore (nuoroda į originalų recepto šaltinį (ten, kur radau jį aš) yra parašyta prie recepto 🙂
Torta pasirinkau is daugelio kitu nes suviliojo grozis ir liaupses 🙂 klausimas iskilo is sodos. Recepte nenurodyta, kad ja reikia uzgesinti. Kaipgi butu is tiesu?
Rūta, jos ir nereikia nugesinti 🙂 Kai tešloje naudojami rūgštiniai produktai, to daryti nereikia.
Rytoj planuoju gaminti šį tortą, bet apart alyvuogių aliejaus namie turiu tik kokosų aliejaus. Kažin ar tiktų kokosų aliejus?
Jūrate, kepkite, turėtų puikiai pavykt 😉
Torta kepiau gimtadieniui ir jis nuostabus!!!aciu Jums uz recepta!!!:)
Daiva, džiaugiuosi, kad patiko! Ačiū Jums! 🙂
Na antras bandymas.. Identiškai darau viskas kaip recepte. Net kepu ant apatines mes lentynos sumazintu karsciu(kadangi orkaites visos funkcijos su vėjeliu).. Ir vistiek kepure ir nebetkokia o nuskilu nuo vidurio torto, suskilusi 😀 siaubas. Meldžiuosi kad pavyktų kažkaip perpjauti i 4dalis.. Niekaip neiseina perjspaut kame esme nes vanikinius iskepu idealius
????
Monika, sako, kad to priežastis dažniausiai būna per didelė temperatūra arba netikusi kepimo forma, dėl ko biskvito kraštai kepa greičiau nei centras. Labai tikiuosi, kad pavyks įminti paslaptį. Kai man taip nutinka, tuos mažesnius biskvitus nuo iškilusios „kepurės” aš dedu vidurinius, t.y. paslepiu torte 😀
Sveiki, šisndien pabandžiau daryt ir jau stingsta šaldytuve. Dabar kilo klausimas ar nereikėjo biskvitų sulaistyt ? 🙂
Kristina, aš nelaistau, juos puikiai sudrėkina kremas. Tačiau iš tiesų visi, mėgstantys itin drėgnus tortus, visada gali biskvitus sulaistyti, net jei tai neparašyta recepte 🙂 Parašykite, prašau, kaip pavyko ir patiko?
Asta, esu valgiusi pagal Jūsų šį receptą gamintą tortą, tai tiesiog nuostabus, paklausus pagal kokį receptą gamino, atsakė, kad „Saulėtos virtuvės” 🙂
Diplomo įteikimo šventei susiruošiau ir aš jį daryti. Galbūt galėtumėte patarti, ar galėčiau naudoti šiam tortui vyšnių uogienę, kurioje vyšnios yra čielos ir jas mirkyti rome? ar netinka tokias daryti su romu? jau virti jas su cukrumi manau nelabai reiktų, nes kadangi uogienė mano ir taip saldi labai… 🙂
Evelina, labai smagu, kad atradote mano tinklaraštį ir šį tortą! 🙂 Tikiuosi, kad su atsakymu aš nevėluoju 🙂 O patarti aš norėčiau štai ką – saldumo šiame torte ir taip apstu, todėl galbūt verčiau nusipirkti šaldytų vyšnių, jas atitirpinti ir, jei norite, mirkyti rome 😉 Nes uogienės paprastai būna tikrai nesvietiškai saldžios, gali būti tiesiog per saldu.
Kepiau jau dukart! Tikrai skanus ir visi labai gyrė…Man patiko, kad tavo recepte daugiau vyšnių, negu ten, kur receptą užmatei. 🙂 Antrą kart kepdama truputuką cukraus pamažinau, kad vyšniose liktų daugiau rūgštelės. O šiaip – nuostabus tortas, ačiū tau!
Tai aš sakau AČIŪ, visada labai smagu sulaukti tokių komentarų ir žinoti, kad žmonės gamina, kad jiems pavyksta, kad jiems patinka! 🙂
Gaminau biskvita, viskas susverta pagal recepta, galutinis rezultatas tesla tinkama kepti lietiniams blynams, as cia apie tirstuma. Idejau dar miltu, iskepe sunkus, dregnas brownis, o ne purus, sokoladinis biskvitas, apie kuri rasote. Labai gaila, kad dabar turesiu ieskoti kito recepto biskvitui, viska gaminti is naujo ir apsisunkinti ir taip nelengva sventinio maisto gaminimo maratona. Jau ne pirma karta kazkas pagal jusu pateiktus receptus nepavyksta. Savo sugebejimais virtuveje ar prastais nusipirktais produktais skustis tikrai negaliu… gaila
Indre, nuoširdžiai apgailestauju, kad nepavyko; lygiai taip pat nuoširdžiai nesuprantu, ar tikrai būtinas toks tonas, kuris lyg ir man asmeniškai norėtų sudrumsti gražią šventinę nuotaiką? Visi mes tame pačiame prieššventiniame maratone, kuris kartais ir vargina, ir kantrybę išbando, – labai linkiu net tame maratone prisiminti, kad mes nesame priešai. Aš, rašydama receptus ir jais dalindamasi, patikėkit, nesu priešiškai nusiteikusi, – ir visada dalijuosi tik išbandytais, patikrintais receptais (juk matote rezultatą nuotraukose, neturėčiau įtikinėti). Tai, kad visada galutinis rezultatas priklauso ne tik nuo recepto, bet ir nuo gaminančio žmogaus, taip pat tiesa. Vis tik, jei pagal mano receptus Jums nepavyksta, galbūt būtų paprasčiau iš karto naujų receptų ieškoti kitur, kur jausitės saugiau – tada gaminsite užtikrinčiau ir pavyks, tikiu, geriau 🙂
Ar būtina kiekviena biskvito lakštą tepti šokoladu? Gal galima ir netepti? Nes atrodo kad labai saldus be galo bus jei tepsiu.
Vaida, žinoma, galima ir netepti. Esate teisi, šis tortas tikrai yra iš tų saldžiųjų 🙂
Sveiki.
Ar tikrai gerais suprantu kad kremui maskarponę reikia plakti su grietinėle? Kiek žinau maskarponė labai nemėgsta plakimo nes suskystėja.. Ar plakant su grietinėle taip neatsitinka? Gal būtų galima išplakti grietinėlę atskirai ir paskui sumaišyti šaukštu su maskarpone?
Egle, aš gaminu taip, kaip esu parašiusi recepte, tik, svarbiausia, stengiuosi neperplakti. Kai tik sutirštėja, neplaku daugiau. Lygiai taip pat gaminu ir kremo kepurėles daugeliui keksiukų, ir kremą bekiaušiniam tiramisu. Bet, kaip ir jūs, esu girdėjusi, kad kitiems šis žingsnis nepavyksta, komplikuojasi. Todėl tikrai galima daryti ir taip, kad jūs parašėte 🙂
Sveiki! Susigundžiau iškepti šį tortą, labai skaniai atrodo 🙂 Biskvitas jau kepa 🙂 Kaip dėl maskarponės ir grietinėlės plakimo, ar jie turi būti vienodos temperatūros, ar maskarponę geriau palikti iki ryt, kad būtų kambario temperatūros ir plakti su šalta grietinele, ar ir maskarponę imti šaltą? 🙂
Miela Asta, ar būtų galima vietoj romo naudoti stiprią kavą arba juodą arbatą? Torto norisi, bet alkoholio šiuo metu negaliu vartoti.
Inga, žinoma, drąsiai! 🙂
Sveiki.jeigu galima pataisysiu viena klaida.recepte rasote kad reikia pieno.manau turetu buti kefyras.tai yra rugstis reikalinga neutralizuoti soda.
Sveiki, ačiū už komentarą! Aš naudoju pieną, sodos tikrai nesijaučia 🙂
Kartoju, kartoju ir kartoju. Labai geras receptas. Išeina super skanus. Visi jį mėgsta. Darau ne tik su vyšniom, kartais ir su avietėm. Vis kitaip.
Ačiū už receptą.
Renata, kaip smagu girdėti, ačiū, kad pasidalinote! 🙂
Sveiki! Nepatyrusių kepėjų klausimai 🙂 ar vyšnių sutrynimas iki vientisos masės labai įtakotų patį įdarą?
Sveiki! Skubu atsakyti 🙂 Toks žingsnis tikrai turės didelę įtaką – sutrynus vyšnias ir jas įmaišius į kremą, kremas bus skystokas, sluoksniai nesustings. Jei norėtumėt jas trinti ir paruošti tolygų vyšninį kremą, papildomai jį turite stingdinti su želatina 🙂
Sveiki, Asta:) ir aš prisiruošiau kepti šį tortą, teisingiau susiruošiau visus įdarus ir biskvitą. Tik man klausimas iškilo kepant biskvitą: jo tešla skystoka gaunasi, net per torto formos apačią truputis ištekėjo. Tai ir galvoju, ar turi tešla tokia skysta gautis? Biskvitas iškepė, iškilo, dar nėra perpjautas. Bet aš tešla biskvito turi būti tokia skysta? Ačiū už atsakymą.