Skonis: 9,5/10. Labai labai skanus tortukas – minkštutis (kaip ir rašau recepto pabaigoje, geriau jį palaikyti bent parą, tuomet grietinėlė įsigeria į lakštus, juos sudrėkina), šiek tiek saldžiarūgštis ir tiesiog toks tikras klasikinis „Medutis” 🙂
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Plaktuvo užrašuose, SM
Tortas "Medutis"
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lakštams:
2 nedideli kiaušiniai
2 valg.š. medaus (naudojau natūralų)
50 g margarino (geriausia – „EVE”)
100 g (1/2 puodelio) rudojo cukraus
1,5 arb.š. sodos (gesinimui 1 valg.š. acto)
430 g (2,5 puodelio) miltų
Pertepimui:
900 ml grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
300 g cukraus
citrinos rūgšties ar žievelių pagal skonį
kitų kvapų esencijų pagal skonį (įlašinau kelis lašus citrinos esencijos)
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE TORTO LAKŠTUS
Kiaušinius, medų, margariną ir cukrų sudėti į metalinį indą ir kaitinti virš puodo su verdančiu vandeniu visą laiką maišant, kad kiaušiniai nevirstų kiaušiniene. Jei per daug įkaista, puodą galima nukelti ir maišyti, kol šiek tiek atvės – tuomet vėl kaitinti. Svarbiausia – masei neleisti užvirti.
Į paruoštą karštą vientisą masę supilti 1 šaukšte acto nugesintą sodą – viskas turėtų suputoti.
Nuimti indą nuo puodo, suberti miltus ir išmaišyti. Kai tešlos tampa neįmanoma maišyti, minkyti. Gautą tešlą padalinti į 5 lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočioti į maždaug 3-4 mm storio torto formos lakštus. Patogiausia kočioti tiesiai ant sviestinio popieriaus.
Lakštus galima apipjauti prieš kepimą arba po jo, tačiau labai greitai, kol neatvėso, nes pradės lūžinėti. Aš apipjoviau prieš kepimą, apipjautas atraižėles kepiau šalia lakštų, paskui jas susmulkinau ir panaudojau papuošimui.
Kiekvieną lakštą kepti 180 laipsnių temperatūroje po maždaug 5-7 min.
PARUOŠKITE KREMĄ
Į didelį aukštą indą supilti labai gerai atšaldytą grietinėlę (svarbu! kitaip grietinėlė virs sviestu), citrinos rūgštį, esencijas ir neskubant pilant cukrų, plakti mikseriu. Plakti maždaug 10 minučių – kol grietinėlė tampa labai standi ir net apvertus indą neišbėga.
SURINKITE TORTĄ
Kiekvieną lakštą aptepti norimu kiekiu grietinėlės (~5-7 mm), ant aptepto lakšto dėti kitą, nesunkiai paspausti, kad grietinėlė tolygiai pasiskirstytų, tuomet lakštą taip pat aptepti ir t.t. Paskutinis sluoksnis torto viršuje turi būti grietinėlės.
Susluoksniavus, likusia grietinėle aptepti torto kraštus.
Dekoruoti norimais būdais ir priemonėmis. Aš torto kraštus ir viršų apibarsčiau smulkintomis lakštų nuopjovomis, o viršų itin „meniškai” aptepliojau šokoladu, išlydytu su pienu.
Paruoštą ir papuoštą tortą palaikyti šaldytuve, skaniausia valgyti maždaug po paros ar daugiau, kai lakštai geriausiai persigeria grietinėle.
38 komentarai
[…] Todėl kitą kartą tokį tortą būtinai darysiu tik iš tvirtos torto rūšies: tai gali būti Medutis, Snickers tortas ar kiti, daug […]
Ačiū labai už receptą. Esu berns, ir man pavyko pasigaminti ir buvo labai skanu 🙂 Didelis AČIŪ 🙂
Hey, kaip džiugu sulaukti vaikinų! 🙂 Smagu labai, kad pavyko ir patiko, prašom nesustoti ir gaminti toliau – tortus ar ne tik tortus! 😀
Taip. Ir aš iškepiau šįjį medutį. Ir kaip? Puikiai, labai gerai. Visiems pusbroliams ir tetoms patiko..ir pusbrolis sakė, kad čia skaniausias jo gyvenime tortas, kurį teko ragauti..Hmm..too much, a? bet patikėsiu, jeigu taip jau pasakė.
Ačiū, už puikų receptą.
Ieva, nėra už ką 🙂 Valio, kad visi liko patenkinti ir skaniai pasmaguriavę – ir tu, ir pusbroliai, ir tetos :))
aš savo draugui ant gimtadienio noriu šitą tortą padaryt,bet bijau kad nesigaus… Nežinau kodėl.. Visada tą baimę turiu… :/
Indrut, na jau… Žinai, viskas labai paprasta – gali nuleist rankas dar nepakėlus, bet tuomet niekad ir nesužinosi, kaip viskas būtų buvę. Nebijok, pabandyk! Svarbiausia – gamintas su meile, todėl jau pats skaniausias 🙂 O gal gi net viskas pavyks super puikiai – kuo tikrai tikiu – ir būsi oi, kaip giriama ir ant rankų nešiojama :))
Ne pirma karta skaitau tavo receptelius,ziuriu i nuostabias nuotraukas ir riju seile…Viskas taip skaniai atrodo,keleta patiekalu jau pagaminau(buvo labai skanu -vyrui patiko):)Bet manau pasirisiu ir gaminsiu si torta kita savaite,vyrui padarysiu staigmena gimtadienio proga(jei iseis),nes nesu labai gabi konditeriniams gaminiam:)
Tik norejau pasakyti…Kokia Tu,saunuole!Taip ir toliau gera ir smagu,kad yra tokiu gabiu moteru!!!!!!!:)
Raimonda, vaje, labai dėkoju už tokias liaupses, net ausys kaista iš to malonumo skaitant :)))
Nebijok tortų ir nenuvertink savo sugebėjimų – aš tikrai labai tikiu, kad viskas tau puikiai pavyks. Tiesiog nesinervink, skaityt ir viską daryk iš eilės. Ir tikėk savim 🙂 O beje – juk meilė yra pats svarbiausias ingridientas, ar ne? Todėl faktas, kad vyras tiks laaabai pamalonintas tokios staigmenos! :))
Kadangi noriu,jog viskas pavyktu,paklausiu:)ar bus labai didelis skirtumas jei rudaji cukru pakeisiu paprastu ir vietoj margarino EVE naudosiu kitoki,skirta kepiniams.Nera lengva gauti kai kuriu produktu,nes gyvenu ne Lietuvoje…
Beja,aciu uz padrasinimus:)
Raimonda, jei margarinas skirtas kepiniams – manau, jog jis tiks kuo puikiausiai 🙂 O rudas cukrus čia geriau tinka dėl savo spalvos. Aišku, gali jį keisti baltu, tik tada Medutis bus ne toks rudas, o gerokai šviesesnių lakštų 🙂
Už padrąsinimus nėra už ką – gali klausti visko ir visada, pasistengsiu padėti, kuo tik galėsiu :))
As jau pasiruosiau siandien pabandyt iskept:)) tik toks klausimelis ar soda galima kepimo milteliais pakeisti?
Meskiena, aš visad dėdavau sodą, bet nemanau, kad kepimo milteliai būtų blogai 🙂
Su kepimo milteliais gavosi super :)) dekui uz receptuka 😛
Meskiena, labai džiaugiuosi 🙂 Nėra už ką 😉
Pagaliau po ilgu dvejojimu pasiryzau ir as si gardesi pasigaminti 🙂 Kol kas rezultatas puikus- labai graziai jis saldytuve atrodo, o jau kvepia 🙂 Mano vyras tik ir suka ratus apie ji 🙂 Rytoj vakare po ilgo Kaledinio apsipirkimo sesim ir paragausim. Bet jau gaminant ir ragaujant man buvo be galo skanu!!! Jei pavyks, tikrai iskepsiu ji sventiniam Kaledu stalui 😉 Aciu, uz recepciuka! Beje, su Sv. Kaledomis! 🙂
Sandra, šaunuolė esi, kad nugalėjai dvejones ir pagaminai 🙂 Manau ir tikiuosi, kad tortukas tikrai pagardins jūsų dieną, o kitą kartą, pamatysi, gaminti jau bus daug drąsiau 🙂
Labai ačiū už sveikinimus 🙂 Ir jus su artėjančiomis šventėmis 🙂
Sveika, Asta, tortas gavosi ypac skanus, aciu uz recepta 😉 Tik labai noretusi,kad isduotum paslapti kaip sugebejai taip graziai sonus apibarstyti? Man nesigauna 🙂 Tik siek tiek kliuvo ant sonu ir viskas, o pas tave sonai labai grazus 🙂 Ir dar, kiek reikia sokolado ir kiek pieno papuosimui? Aciu is anksto! Si skanesta vel kepsiu rytoj, nes drauge uzsisake sunaus gimtadieniui 🙂
Sandra, kaip smagu! 🙂
Torto šonus trupinukais aš „apklijuoju” su plačiu peiliu. Juo pasemiu tų trupinukų ir peiliu braukiu per torto kraštą nuo apačios iki viršaus. Ir taip per visus torto šonus 🙂 Labai sunku žodžiais paaiškinti, bet gal supratai?.. 🙂
O pieno į šokoladą net nežinau, kiek pyliau, iš akies. Na, santykis maždaug 100 g šokolado + 50 g pieno 🙂
Sėkmės kepant antrą tortuko dublį! 🙂
Astut, gal pameni kokio skersmens torčiukas tau gaunasi? Nes noriu tik nediduką išsikept:) Tai net nežinau ar mažint kiekį ar ne:))
Ineta, apie 24 cm. skersmens šis torčikas, tai sakyčiau, kad ne visai nedidukas :))
dekui labai uz si nuostabu recepta tai mano megstamiausias tortukas nors pats gaminau ji pirma karta gavosi skanuciukas ir draugams patiko
Nėra už ką, Tadai, labai džiugu girdėti 🙂
sveiki…nu va labai aciu uz recepta,taip susidomejau kad issikepiau net du o du del to kad liko kremo tai dar dasiplakiau 200ml.grietineles ir isejo antras:))bet va siandien ragavau truputi nusivyliau man gavosi kaip medutis MEDUOLIS he he he…as kiek nesusipratau kodel man tas kremas taip nesilaike betepant lakstus o kitus meducius skaiciau net is grietines daro o siaubas nu niekaip neisivaizduoju kaip grietine gali laikytis kad neisbegtu hmmm…o ir siaip kai isigere per 20val.kremo liko tik truputelis o patys lakstai issipute ir ne tokie minksti kaip mano dauge gamino tai pasaka tirpo burnoje baaaaa…dar ir saldziai gavosi nu nieko nesuprantu gal per daug ka idejau hmmmm…netycia:)))cia mano 6 tortas bandytas ir tarp ju pirmas medutis,kitus bandziau jogurtinius ir su varske mmmm..visi gyre nu o sis setau o taip is meiles dariau gal kad vaikutis maise 5men.vis zizaliavo tai gal ir perdejau ka ten:)))
Aušrele, oi, kaip liūdna, kad tortai du – ir abu nekokie. Žinok, neįsivaizduoju, kodėl taip nutiko, nes maniškis tai tikrai ne toks – nuotrauka įrodo. Ir burnoje jis tikrai tirpo, minkštučiai biskvitai, pertepimas pakankamais storais sluoksneliais pasiskirstė.. Gal tikrai netyčiom kažko pernelyg daug ar mažai dubenėlin įkrito? :)) Nes grietinėlė turėjo iki standumo išsiplakti ir tvirtas kremas būti pakankamai. O kad biskvitas kietesnis, tai gal perkepei trupučiuką? Na, bet tikiuosi, kad vis tik tortai nekeliavo šiukšliadėžėn, o buvo suvalgyti bent trupučiuką skaniai 🙂
Noreciau suzinoti kaip vyksta toks torto puosimas su tirpintu sokoladu? Kokiais irankiais naudojates? Kaip graziai uzpilti ta sololada? 🙂
Giedre, pas mane tai čia paprasčiausiai su šaukšteliu (pakeverzota). Jei nori papuošti gražiai ir lygiai, ištirpinti ir šiek tiek pravėsusį (bet nesustingusį) šokoladą supilk į konditerinį maišelį (pačiu ploniausiu apvaliu antgaliu) arba į maišelį, kurio kamputį prakirpk, kad padarytum mažą skylutę. Ir tuomet, maišelį spausdama, tiesiog piešk ant torto norimus raštus 🙂
Labai skanus tortas! 🙂 Kepiau dukros gimtadieniui, gaminau tortą pilį, tai antrajį aukštą dariau Medutį. Tikrai kepsiu dar ne kartą, tik kremą darysiu truputį mažiau saldesnį. 🙂 Ačiū už receptą. 🙂
Jovita, nėra už ką 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Šiandien padariau tortuką su mažiau saldesniu kremu, manau, bus irgi labai skanus. O čia mano dukros tortas. 🙂
http://www.part.lt/perziura/a1dd8d894f5617c72f12d08c2730162f101.JPG
Jovita, kokia žavi pilis! Nuostabu 🙂
Ačiū. 😉 Dar tik mokausi.. 🙂
Dejau visko kiek reikia bet gavosi kaip sausainiai biskvitai, ar taip ir turejo buti?
Man nepavyko, lakstai gavosi kaip sausainiai o dariau viska kaip recepte.
Sveiki,
Rytoj ruosiuosi kepti pagal jusu recepta. Ar butu galima margarina pakeisti sviestu?
ACIU
Daiva, taip, galite naudoti sviestą 🙂
Dvejojau dėl recepto, nes mama turi gerą atkaltą, bet norėjau pati pasidaryti,ne iš jos atkaltų🤣 Tad bandžiau jūsų. Lakštai puikūs ,purūs skanūs, iškepusi dar palieku ant garų puodo, tada mažiau sukietėja iki pertepimo ir būna dar minkštesni. O kremas irgi skanus, bet kas mėgsta saldžiai 300 gr. gal gerai cukraus, aš dėjau 150gr. Ir dviejų citrinų sultis ir žieveles… Tobulai viskas tuomet gavosi.😊