Jau buvau pamiršusi, koks geras jausmas yra visam savaitgaliui pabėgti iš miesto. Nepasiimti kompiuterio ir lyg tyčia pamiršti mobiliojo pakrovėją. Leisti šiltam pavasario vėjui iškedenti plaukus, sujaukti protą ir išvalyti mintis. Šokinėti į ežerą nuo tiltelio. Pasitiesti pledą alyvos šešėlyje. Kūrenti laužą. Giliai įkvėpti malonaus ką tik nupjautos žolės kvapo (atperkančio net tas pūsles ant rankų, šypt). Ir leisti ateiti atsakymams į klausimus patiems, vietoje įtempto tų atsakymų ieškojimo.
Liūdna, kai džiuginę ir ilgai trukę dalykai vieną dieną baigiasi. Visai netikėtai. Dar liūdniau, kai tašką turi padėti pats – įvertinęs situaciją, tris kartus permąstęs ir visus kartus atsitrenkęs į tą pačią sieną. Gerai, kad vienoms durims užsidarius, atsidaro kitos. Ar bent jau langas. Man dar, aišku, nei durys, nei langai neatsivėrė, bet aš pasiruošus. Ir kai jie prasivers, saulės šviesą pasitiksiu su šypsena.
O kol kas galiu džiaugtis kitais dalykais: daugiau laiko, mažiau darbų. Mažiau skubėjimo, daugiau miego. Daug daugiau savaitgalių toli už miesto ribų.
Uždarytomis durimis gyvenimas nesibaigia; ypač, kai ant nosies – vasara. Jau visai čia pat. Ir braškių sezonas! Ta proga: mažas ir mielas bei labai gardus torčiukas su braškėmis. Meksikietiškas desertas „Mostachon“. Skanaus!
Skonis: 10/10. Šis tortas labai jau paprastas: saldus morenginis pagrindas su trapiais sausainiais, kreminio sūrio ir grietinėlės pertepimas ir šviežios braškės. Labai paprasta. Lengva. Saldu, gardu ir vasariška. Mums labai patiko!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Morenginis tortas su braškėmis „Mostachon“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
1 kiaušinio baltymas
¼ puodelio (50 g) miltelinio cukraus
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
¼ puodelio smulkintų pekano riešutų (arba graikinių)
110 g krekerių
Kremui:
125 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
125 ml riebios plakamosios grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
½ puodelio (100 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto
250 – 300 g šviežių braškių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi arba folija išklokite 16 cm skersmens kepimo indą.
2. Į didelį dubenį sudėkite kiaušinio baltymą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite minkštas baltas putas.
3. Toliau plakdami, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Gerai išplakite iki vientisos masės.
4. Įmaišykite smulkintus riešutus ir gabalėliais sulaužytus krekerius. Stenkitės, kad visi riešutai ir krekerių gabalėliai apsiveltų baltymų mase.
5. Sudėkite paruoštą masę į kepimo indą, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių.
7. Iškepusį pagrindą atvėsinkite kelias minutes formoje, tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Atsargiai nuimkite kepimo popierių arba foliką.
8. Pasiruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
9. Į masę supilkite grietinėlę ir toliau plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
10. Atvėsusį torto pagrindą dėkite į lėkštę ar padėklą. Ant jo tolygiai paskleiskite paruoštą kremą.
11. Braškes nuplaukite, gerai nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais. Gražiai išdėliokite ant kremo.
12. Tortą palaikykite šaldytuve apie 30 minučių ar ilgiau, tuomet patiekite. Skanaus!
30 komentarai
Atrodo nuostabiai 🙂
Bandysiu kepti gimtadienio proga už savaitės 🙂
Gyte, sėkmės! 🙂 Tikrai labai skanus torčiukad, tikiu ir tikiuosi, kad paskanins gimtadienį 😉
Atrodo pasakiskai skaniai… Sakykite kokius butent krekerius naudojote pagrindui?
Ačiū 🙂 Tikrai labai skanu!
Krekerius naudojau paprastus, nesūrius; atrodo, žuvyčių formos 🙂
Pagrindas kietas išeina?
Ne, Vita, tikrai ne kietas. Maloniai trapus 🙂
Kaip manot, jei skarda 21 cm, bus labai plonytis, ane?
Taip, Vita, tikrai labai plonytis bus 🙂 Jei naudosite 21 cm skersmens kepimo indą, siūlau produktų kiekius dauginti iš 1,3 🙂
Toks jausmas, kad jį taip lengva pagaminti, kad norisi imti ir daryti, bet panašu tėvo dienai bus keksas (vienas iš šiame bloge esančių keksų), tik nežinau kuris, nes išsirinkti dar nepavyko 🙂
Ilona, šis tortas tikrai ir lengvai pagaminamas, ir skanus, ir šiek tiek netradicinis (gerąja prasme), todėl labai rekomenduoju išbandyti, kol bus braškių sezonas 😉
O iš kurių keksų renkatės skanumyną Tėčio dienai? 🙂
Kaip manot, čia tiktų kitos uogos? Avietės, mėlynės? 🙂
Žinoma, Deimante, manau, kad tiktų kuo puikiausiai 🙂
Labutis! Nusitaikiusi esu i si receptuka.. 😉 Tik turiu klausima-gal galetumete rekomenduoti alternatyva braskems? Aciu!
Aušra, kaip ir Deimantė sako komentare aukščiau, puikiai tiktų ir avietės, ir mėlynės ar šilauogės. Geriausia (ir skaniausia!) rinktis pagal sezoną 😉
Saunuole, labai faainai atrodo 😉 pabandysiu ir as sy torciuka 🙂 bet jeigu darant pagal siuos nurodytus ingridientus , jis gaunasi toks mazytis torciukas. taip? 🙂
Taip, gaunasi 16 cm skersmens tortukas, tikrai nedidelis 😉
O gal galima riesutus pakeisti kuonors kitu? Taip vilioja sis tortas, tik vienas is valgytoju alergiskas riesutams 🙁
O su kokiais Jus riesutais darete? Ir kaip su krekeriais: su suriais darete ar su tais paprastais? 🙂
Gaminau su graikiniais riešutais ir paprastais nesaldžiais krekeriais 🙂
Sveiki 🙂 galvoju per gimtadienį tokiu torčiuku pavaišinti bendradarbius. Kaip manot, ar pasigaminus jį iš vakaro, jis nepraras „prekinės išvaizdos” rytojaus dieną? 🙂
Tikrai nepraras 🙂 Svarbiausia, kad tortukas nebūtų ilgai šiltoje kambario temperatūroje, ypač – ant saulės. Geriausias jo draugas – šaldytuvas 🙂 Todėl iš jo išimkite tik prieš patiekiant 🙂
Kiek norma reiktu didinti turint 26cm skersmens forma?
Rita, manau, kad galite drąsiai didinti net 2 kartus 🙂
O man kazkas nesigavo.biskvitas ne toks storas kaip atrodo nuotraukoje o visiskai plonytis.kremas irgi skystas gavosi,per krastus bega:(
Sveiki, kaip gaila 🙁 O ar kepėti tokioje mažoje kepimo formoje, kaip nurodyta recepte, 16 cm? Nes biskvitais niekaip negalėjo gautis daug plonesnis, jei forma tokio pačio dydžio 🙂 Kremas skystas galėjo būti tuo atveju, jei jo neišplakėte pakankamai gerai: išplakti reikia iki standžių putų, kad kremas būtų toks tirštas, jog nekristų nuo plakimo šluotelės (ar šaukšto, pavyzdžiui).
kepiau didesneje, bet ir ingredientu normas didinau.ir kazkodel nesijaute to morengo, juk turejo gautis toks tirpstantis burnoje..:(galbut neisplakiau gerai iki standziu putu.
Na, kadangi į pagrindą čia įeina ir sausainiai, ir riešutai, pagrindas ir neturi būti kaip grynas burnoje tirpstantis morengas 🙂 Bet tikrai morengiškumo turi; jei tik bus ūpo, linkiu pamėginti dar kartą 🙂
na kita karta pabandysim:)
Sveika:)atrodo nuostabiai! Tik pagalvojau,jei noreciau iskepti vietoj torto mazus tortukus(keksiuku?:D) kiek mazdaug laiko reiketu kepti?aciu labai!
Ačiū! 🙂 Kepčiau apie 12-15 minučių ir vis patikrinčiau 🙂 Sėkmės ir skanaus!