Jau seniai „Saulėtoje virtuvėje” nebuvo jokio torto. Buvo sausainių ir pyragų, keksiukų ir keksų, visokiausių gardumynų dailiuose stikliniuose indeliuose ir net gardžių kavų su grietinėlės kalnais… o štai torto tikrai seniai nebuvo. Tikriausiai todėl, kad jau prieš keletą metų atradome, laikui bėgant įsitikinome, ir dabar galime sakyti, jog tikrai turime savo mylimiausią. Tą vienintelį ir nepakartojamą, kurio vardas yra „Snickers”. Būtent šį tortą gaminu tada, kai torto reikia čia ir dabar, kiek įmanoma greičiau. Arba tada, kai keliauju pas mažai pažįstamus žmones, kurių skonio subtilybių net nenumanau. Tuomet, kai ateina didelė šventė ir jai reikia torto – kai žmonių daug, reikia to, kas patinka visiems. Arba tuomet, kai tortas turi ištverti keliones autobusu arba net per vasaros karščius sėkmingai ne vieną valandą stovėti ant vaišių stalo. Šis tortas… dievaži, kepu jį jau ne vienus metus, dešimtis kartų per metus, bet jis tikrai patinka visiems. Mažiems ir dideliems, tortus dievinantiems ir jų dažnai net nepastebintiems. Stebuklas? Galbūt.
Ką aš noriu pasakyti? Kad taip jau yra, jog pastaruoju metu, kai tik prisireikia torto, aš imu ir pasirenku lengviausią kelią. Tiesa, naujų tortų receptų turiu nemažą šūsnį, bet jiems vis neateina laikas. Tiksliau, neatėjo iki šio karto.
Rūsyje verkiant pagalbos šaukėsi kelios dėžės obuolių, o man reikėjo iškepti tortą gimtadieniui. Jau mąsčiau, kad išsisuksiu su prabangesniu obuolių pyragu, kai visai netyčiom užtikau receptą… obuolių torto. Šiek tiek pagūžčiojus pečiais, paabejojus ir pasvarsčius, nusprendžiau, kad surizikuoti verta. Ir iškepiau… net du.
Skonis: 8/10. Šis tortas neabejotinai kitoks nei mums įprasti tortai. Jo saldumas priklauso nuo naudojamų obuolių, o aš naudojau nelabai saldžius, todėl ir tortas buvo itin gaivus ir palyginti nesaldus. Gera žinia ta, jog tortas nėra sausas – jis tvirtas, tačiau obuolių sluoksniai puikiai sudrėkino lakštus. Na, o apie viršutinį graikinių riešutų sluoksnį nereikia nė kalbėti. Jis – atsvara visam gaiviam ir nesaldžiam tortui. Nes jis saldus, karamelinis, nuodėmingas. Ir fantastiškai skanus. Man, nuodėmingų tortų mėgėjai, šis sluoksnis buvo pats skaniausias. Kita vertus, tarp ragavusiųjų buvo žmogus, kuris sakė, jog tortas nuostabus, nes nesaldus ir gaivus. Na, o mano išvada būtų tokia: tortas toks įdomus ir toks kitoks, jog jį išmėginti rekomenduočiau visiems gardumynų mėgėjams.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Śladami Słodkiej Babeczki
Tortas su obuoliais ir graikiniais riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Torto lakštams:
350 g miltų
250 g margarino
100 g cukraus
2 valg. š. grietinės
2 kiaušiniai
2 arb. š. kepimo miltelių
Obuolių sluoksniams:
2 kg obuolių (svoris jau paruoštų)
2 pakeliai geltonos spalvos želė (naudojau Dr. Oetker citrinų ir apelsinų želė)
Riešutų sluoksniui:
300 graikinių riešutų, kapotų
160 g cukraus
4 valg. š. medaus
3 valg. š. pieno
110 g sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto lakštus. Į dubenį išsijokite miltus ir kepimo miltelius.
2. Sudėkite cukrų, kiaušinius, grietinę ir mažais kubeliais pjaustytą margariną.
3. Išminkykite minkštą tešlą. Padalinkite į šešias lygias dalis.
4. Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į 22 cm skersmens apskritimą.
5. Kepkite kiekvieną lakštą atskirai iki 210°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 7-10 minučių, kol gražiai parus.
6. Atvėsinkite.
7. Paruoškite obuolių sluoksnį. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
8. Uždengtame puode kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
9. Supilkite želė miltelius ir gerai išmaišykite.
10. Truputį atvėsinkite.
11. Paruoškite riešutų sluoksnį. Visus riešutų masei skirtus produktus sudėkite į keptuvę.
12. Maišydami kaitinkite, kol masė užvirs.
13. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
14. Surinkite tortą (iš viso – du tortus). Ant pagrindo dėkite pirmąjį torto lakštą, lengvai apšlakstykite jį sirupu (vandeniu, sumaišytu su keliais šaukšteliais cukraus), aptepkite puse obuolių masės.
15. Dėkite antrąjį torto lakštą, šiek tiek delnais paspauskite. Sudrėkinkite sirupu ir tolygiai aptepkite likusia obuolių masės dalimi.
16. Dėkite trečiąjį torto lakštą, vėl šiek tiek delnais paspauskite ir sudrėkinkite sirupu. Tolygiai aptepkite riešutų mase.
17. Dėkite į šaldytuvą. Tortas skaniausias kitą ar dar kitą dieną, kai nuo obuolių torto lakštai tampa minkšti ir drėgni.
18. Skanaus!
14 komentarai
Tortas labai gražiai atrodo! Tikiu, kad ir skanus buvo. Progai pasitaikius būtinai išbandysiu 🙂
Ačiū! Lauksiu atsiliepimų 😉
O sakykit ar graikiniu riesutu sluoksnyje ju skonis labai atsiskleidzia? nes asmeniskai ju nemegstu, kazi kokiais pakeisti galeciau 🙂 o receptas idomus!
Na, intensyviausias čia yra karamelės saldumas, tačiau graikinių riešutų skonis čia taip pat, žinoma, jaučiasi. Jei nemėgstate šių riešutų, tiesiog pakeiskite mėgstamais 😉
Labas. Si, ar jau bent labai labai panasaus torto recepta jau dagiau nei desimtmeti zinau, ir tiesa sakant dievinu ! 🙂 Puikiai tinka nulupti zemes riesutai ir mandarinu skilteles imaisyti i tarkuotu obuoliu mase, o taip pat vietoje kepamu lakstu naudojam tokius riesutinius tortu lakstus, kuriu galima nusipirkti parduotuveje. Jei nemegstate graikisku riesutu (kaip as), to virsutinio sluoksnio net nebutina! Tortas puikus, tikrai rekomenduoju gaminti 🙂
Kriste, ačiū už pasidalinimą vertinga patirtimi bei patarimais 🙂
Tobulas tortas! Labai paprastas ir tuo pačiu naujas ir įdomus – bus gaminamas dar tikrai ne kartą 😉
Joana, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Do you have an English translation of this recipe including measurements? It looks delicious! Thank you
Jane, no, I haven’t but you can find it here: http://babeczka.zuzka.pl/en/2012/12/sekaczek/ 🙂
Man klausimelis kilo.. o kur dingo dar trys lakstai? Berods sesis kepti reikia, o pertepti tik trys.
Jurgita, antrame torte dingo 😀 Štai ši eilutė viską paaiškina: „Porcijų skaičius: du 22 cm. skersmens tortai” 🙂
o tai ir obuoiu ir riesutu mase irgi dalint dviem tortams?
Taip, Laima, viską dalinkite dviems tortams 🙂