Oi, tas ruduo! Jei ne obuoliai, tai bulvės, jei ne bulvės – tai obuoliai. Tikrai nesiskundžiu, priešingai – džiaugiuosi! Mielai būčiau obuolių pyragų ir jaukių bulvių patiekalų ambasadorė, šypt.
Ta proga štai dar vienas receptas – traiškytos bulvytės man vis dar yra vienas skaniausių būdų paruošti bulves. Paprasta, greita, o kaip skanu! Ypač, jei bulvytes gausiai pagardinsite česnakais ir kietuoju sūriu, apkepsite iki gardaus traškumo ir patieksite su pikantišku varškės padažu.
Tai iš savo mamos išmokau, kad prie kugelio, bulvinių blynų ar kitaip keptų bulvių tinka ne tik spirgučiai ar grietinė, bet ir varškė, sutrinta su natūraliu jogurtu, pagardinta tarkuota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir žalumynais. Toks padažas yra gaivesnis, lengvesnis – puiki atsvara paprastai sotiems bulvių patiekalams.
Padažą šįkart ruošiau iš ekologiškų „Eko Žemaitija“ pieno produktų. Žemaitijoje veikiantis kooperatyvas vienija ūkininkus, tiekiančius ekologišką pieną. Išlaikydami senąsias tradicijas, nenaudodami jokių konservantų, jie gamina natūralius, ekologiškus pieno produktus: jogurtą, kefyrą, varškę, sūrius, sviestą, grietinę ir grietinėlę.
Kad ir koks bebūtų receptas, labai dažnai skanumo paslaptis slypi ingredientuose: kokybiškuose, skaniuose, tikruose. Štai todėl kiekvieno produkto gamyba „Eko Žemaitija“ kooperatyvas rūpinasi nuo pirmo iki paskutinio žingsnio – nuo ekologiškų žaliavų surinkimo ir pieno produktų gamybos. Tokiu būdu yra užtikrinama, kad kiekvienas „Eko Žemaitija“ ženklu pažymėtas pieno produktas visada būtų šviežias, aukščiausios kokybės ir geriausių skoninių savybių.
- Ruošdami varškės padažą, jogurtą galite keisti grietine; tuomet padažas bus šiek tiek rūgštesnio poskonio.
- Jei labiau mėgstate kreminės tekstūros padažą, sutrinkite jį maisto trintuvu iki glotnumo.
- Drąsiai keiskite jogurto (ar grietinės) kiekį pagal tai, kokio tirštumo padažą mėgstate.
- Kuo ploniau prieš kepimą sutraiškysite bulvytes, tuo traškesnės jos iškeps. Jei paliksite kiek storesnes, po traškia bulvyčių plutele slėpsis minkštas vidus. Bent jau man tokios bulvytės – pačios skaniausios.
- Skaniausiai ir gražiausiai susitraiško bei iškepa mažos bulvytės, bet tiks ir didesnės – tik virimo ir kepimo laikas bus ilgesni.
- Traiškytas bulvytes galite patiekti kaip užkandį, garnyrą ar net lengvą patiekalą.
Bulvytė po bulvytės, – jų lėkštė visada ištuštėja labai greitai. Imu rankomis, laužiu perpus, mirkau į padažą. Nieko netrūksta, nieko ne per daug. Jei dar niekad tokių nekepėte, išsikepkite būtinai!
Traiškytos česnakinės bulvytės su kietuoju sūriu ir varškės padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Traiškytoms bulvytėms:
apie 700 g mažų bulvių
1 valg. š. druskos
50 g tirpinto sviesto
3 skiltelių česnako
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių petražolių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
saujos tarkuoto kietojo sūrio
Česnakiniam varškės padažui:
150 g varškės
½ stiklinės (125 g) natūralaus jogurto
2 skiltelių česnako
žiupsnio druskos
ryšelio krapų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite traiškytas bulvytes. Bulves gerai nuplaukite, odeles nušveiskite. Virkite pasūdytame vandenyje apie 15-20 minučių (priklausomai nuo bulvių dydžio), kol bulvės bus minkštos. Patikrinkite peiliu – jis turi labai lengvai smigti į bulvę. Nukoškite ir palikite šiek tiek atvėsti.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
3. Kiek atvėsusias bulves išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Bulvių grūstuvu kiekvieną paspauskite, kad susitraiškytų (nespauskite pernelyg smarkiai, kad nesubyrėtų).
4. Tirpintą sviestą sumaišykite su tarkuotomis česnako skiltelėmis, smulkiai kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais. Aptepkite kiekvieną traiškytą bulvytę.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol gardžiai apskrus.
6. Trumpam išimkite skardą su bulvėmis iš orkaitės. Kiekvieną bulvę apiberkite trupučiu smulkiai tarkuoto kietojo sūrio. Grąžinkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 2-3 minutes, kol sūris išsilydys.
7. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės padažą. Varškę sumaišykite su jogurtu, tarkuotomis česnako skiltelėmis, druska ir smulkiai kapotais krapais. Naudokite daugiau jogurto, jei norite skystesnio padažo.
8. Patiekite. Keptas bulvytes apiberkite smulkiai kapotomis šviežiomis petražolėmis, dar žiupsniu druskos ir pipirų. Patiekite nedelsiant, kol dar šiltos. Ragaukite su varškės padažu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Eko Žemaitija“.
#reklama #ekozemaitija