Ruduo. Rugsėjis. Rusvais lapais nukloti siauri šaligatviai, vėjo gūsiai palaiduose plaukuose, šiltos kojinės ir puodeliai garuojančios arbatos. Žvilgsnis pro langą į rūstų dangų, liūdną dangų, verkiantį dangų.
Vakar buvo taip šalta ir taip lijo. Vakar norėjosi apsikloti pūkiniu pledu ir nekišti nosies iš lovos.
Dar man vėsiomis rudens popietėmis norisi kepti sausainius. Nes tai leidžia pamiršti lietų ir pasidžiaugti jaukia virtuvės šiluma. O po namus pasklidus maloniam cinamono kvapui, galima netgi truputį pamilti rudenį. Vien tik dėl sausainių.
Šįkart – traškių avižinių sausainių su riešutais ir cinamonu.
Skonis: 9,5/10. Daugelis žmonių mėgsta avižinius sausainėlius… Dėl jų paprastumo, jaukumo, na, ir skanumo. Ar vaikystės nostalgijos. O šie dar puikesni už tuos, paprastuosius – jie su riešutais! Smulkinti riešutai susimaišo su avižiniais dribsniais ir sausainiai skanaujasi labai šauniai. Ir dar taip traškiai! 🙂
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Zummy Yummy
Traškūs avižiniai sausainiai su riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
¾ puodelio (170 g) sviesto, minkšto
1 puodelis (200 g) cukraus
1 didelis kiaušinis
1 arb.š. vanilės esencijos
¾ puodelio (105 g) miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. malto cinamono
½ arb.š. druskos
2 ½ puodelio (220 g) avižinių dribsnių
1 puodelis (110 g) riešutų, pakepinų ir susmulkintų (naudojau migdolus ir lazdynų riešutus)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
2. Graikinius riešutus paskleisti ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos ir pakepinti orkaitėje apie 10 minučių. Jie gražiai parus ir taps aromatingi. Riešutus atvėsinti ir susmulkinti nedideliais gabalėliais.
3. Elektriniu plakikliu suplakti sviestą ir cukrų iki purios konsistencijos. Tuomet įmušti kiaušinius, supilti vanilės esenciją ir išmaišyti.
4. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską ir maltą cinamoną.
5. Miltų mišinį supilti į sviesto plakinį ir išmaišyti, kol masė taps vientisa. Tuomet suberti riešutus, avižinius dribsnius ir dar kartą išmaišyti.
6. Kepimo skardą ištiesti kepimo popieriumi. Naudojantis ledų kaušeliu, formuoti sausainius. Iš pradžių kaušelį pamirkyti vandenyje, tuomet pripildyti sausainių masės (lygiai su kaušelio paviršiumi), paspausti, apversti ant kepimo popieriaus. Tarp sausainių turėtų būti apie 5 cm. tarpai. (sausainiai kepdami labai išplatėja!).
7. Tuomet arbatinį šaukštelį mirkyti vandenyje ir kiekvieną kaušelį suspausti antra šaukštelio puse taip, kad turėtume plokščius sausainius.
8. Kepti sausainius apie 13 minučių, kol kraštai gražiai parus, o vidus dar bus šiek tiek drėgnas ir minkštas.
9. Išimti iš orkaitės ir kelias minutes atvėsinti ant grotelių. Tuomet perkelti ant grotelių ir visiškai atvėsinti.
28 komentarai
Gražios, jaukios nuotraukos. Ir už arbatos puodelį – dešimtukas. 🙂 Ir Tiffany, ir Audrey sausainukai, manau, patiktų. 🙂
Rima, ačiū 🙂 Puodeliai šie labai mylimi mūsų yra, tokie jaukūs… 🙂
Žinai, man dabar išvis sausainiai yra geriausias desertas ar užkandis , kai skubėdama į autobusą prieš išlekiant pasiimi kažką „ant danties”, kad netektų visą diena tuščiu pilvu vaikščioti 🙂 bėda tik ta, kad jau nespėju fotografuoti ir dėti pas save į blog’ą…
O tavieji tokie traaaškūs atrodo!
Karolina, oi, kokios bėdos! Va, tu nespėji fotografuoti, o aš nespėju visų blog’ų skaityti. Jau keikiu save, bet vis tiek niekaip nespėju 😀 Pasitaisysiu.
Beje, o jei apie nuotraukas, tai aš fotografuoti tingiu ne taip labai, kaip tas nuotraukas tvarkyti – vaje… čia tai darbas :))
Sausainiukai tikrai laaabai traškūs 🙂
O aš myliu rudenį:) ir dėl sausainių ir ne tik:)
Gaminsiu šiuos avižinukus:) Puikumėliškai atrodo!:)
Ineta, mylėti yra gėris 🙂 Už bet ką ir net už nieką 🙂
Ačiū. Ir skanių sausainėlių! 😉
Jo, skaniai atrodo. Bet kaip gaila to laiko šitiems skanėstams pasigaminti 🙂 Ir žmonių nesuprantu tiek laiko…
Beje, BBC jau iš vaikų „gamina” per televiziją universalius kepėjus 🙂 Verta pažiūrėti, kaip vaikai stengiasi (tiesiog daugumai patiks)
Pradžiai suaugusieji, o dabar 12 mečiai eteryje… Smagu , o pamenu mokykloje mergaitėm – maisto ruošimo darbai, o bernams – staliavimo įrankiai
Šiuos sausainius į becukrę žalią arbatą ir tada sukramtyti..
Na, gerai skaniai galima atsipalaidavimui pasvajoti, nors man tie maisto gamybos ypatumai „do lampočki” 🙂
Galėtumėt kas ir video pagaliau įdėti.. siuntinėti vieni kitiems gaminius (pabandymui) – gi įmanoma. Garantuotai žmonės video labiau žiūrės ir gamins, pasidėję kompiuterius ant virtuvinio stalo ir darydami pauzes
kantai, gi kiekvienam savo 🙂 Vieni mėgsta gaminti, kiti skaityti, treti – prie mašinų krapštytis, tarkim. O savo pomėgiui, kuris tau mielas ir tik nuotaiką pakelia, laiko negaila tikrai 😉
O dėl to video – jau sakiau, juk sudėtinga. Reikia įrangos, kurios aš neturiu, pavyzdžiui. Su fotiku kokybiškai nenufilmuosi ir tikrai visų neapžavėsi :))
O, Asta, jie tiesiog žavingi.
Toookie apvalūs o.O tokie gražūs.
Velniava ( atsiprašau ) 🙂
Diana, atleidžiu 😀 Ačiū 🙂
Oj oj oj – atleisk Astute, bet mano nuomone, senas puslapio dizainas jaukesnis ir patogesnis. Šis nelabai prie širdelės… Nors jeigu čia tik man taip nelabai, o visiems gerai, tai tiek to. Susitaikysiu ir apsiprasiu su laiku 😀
Andžela, jau sugrįžo senasis vaizdelis 🙂 Ten buvo tik pasibandymai, bet labai ačiū už atvirą nuomonę 🙂
Man ir labiau patiko senesnis. Nebent čia kažkokie techniniai nesklandumai. 🙂
Šitie techniniai nesklandumai – mano nesibaigiančios svajonės kažkaip pasikeisti. Bet dar palauksiu, gal wordpress’as pasiūlys kokią ne-re-a-lią temą greitu metu :))
O jau puodelio grožis :)))
Twiggy, tikrai taip :))
Jauku.Jaukus sausainiai.Kepsim.
is kur is kur tooooks nuostabus puodelis?:))))
Skanių ir tikrai jaukių tau sausainėlių, loveaudrey :))
Prisipažinsiu – puodelis nėra mano, tačiau man velniškai pasisekė turėti galimybę kas rytą gerti iš jo arbatą 🙂 Iš kur? Dovana. Jei labai labai domina, galiu dovanotojos paklausti, iš kur gi šie puikuoliai :))
Astute, dėkui už nuostabiai kvepiančių, labai traškių sausainukų receptą!!!! Neturiu ledų kaušelio, tai formavau „blyniukus” rankomis… Man gavosi 30 vnt. ir tikrai nemaži… Tai kažin kokio didumo tavieji, jei tik 17vnt.?
Įtariu sausainukai man dar labiau patiks, kai pastovės ir prisitrauks drėgmės…
Lina P., žinok, maniškiai buvo labai dideli. Ir tas žodis „labai” čia reiškia, kad tikrai labai 😀 Na, gaila, neišmatavau, bet jie kur kas didesni už delną buvo, gal net dvigubai :))
Beje, man irgi labai patinka sausainiukai pastovėję, kai sudrėksta šiek tiek 🙂
vakar nakti,pries pat einant miegot sumasciau issikept situ sausainuku,tevai buvo gatavi pasmaukt mane:D bet kai is orkaites islindo pirmoji porcija (kaip jie issipucia!:O) ir daviau paragaut, tj is visu kampu tik tegirdejau garsus „mmmm…” ir daugiau jokiu zodziu:) aciu uz labai skanu receptuka Asta, kuriu sitam tavo puslapuky matau yra begale:))
emi, kaip pralinksmino mane tavo šis komentaras :))) Labai smagus vakaras pas jus namuos buvo, regisi 🙂 Smagumėlis, kad prie to mano sausainiai prisidėjo 😀
Va kai sausainukai pastovėjo kelias dieneles ir truputį sudrėko… mmmmmmmmmmmm…. nerealiai skanūs sausainiai… Rytoj kepsiu iš karto dvigubą porciją 🙂 🙂 🙂 Tik darysiu dar mažesnius 🙂
Lina, šaunu :)) O taip, mažesni jie būtų geriau, norsss… tada jau neišeitų savęs pateisinti sakant, jog „suvalgiau TIK vieną”, kai tas vienas tooooks… 😀
Mmm. Įsivaizduoju kaip skaniai kvepia, kitąkart reikės atsimint apie šitą receptą, nes avizinius sausainius labai mėgstam 🙂
Medeja, būtinai išbandyk, tikrai skanūs sausainiukai 🙂 Ir pasidalink įspūdžiais, kaip patiko 😉
puikūs, puikūs, fantastiškai nuostabūs sausainiai! Kepiau jau durkart, bet dar kepsiu ir kepsiu :))
Oho, kiek pagyrų sausainėliams! Ačiū, Jone 🙂 Labai smagu, kad patiko 🙂