Kuprinė dar pustuštė, o mintys laksto tarp nespėtų atsakyti elektroninių laiškų ir vakarienės, kurią šiandien valgysim kur nors romantiškame restoranėlyje Italijoje. Vos kelios valandos, ir kilsim. Tai bus viena trumpiausių kelionių – mažytės atostogos, kurios susiplanavom pačiu (ne)laiku. Prieškalėdinė pasiutpolkė kaip tik įsibėgėja, pažiūrėjus į lapkričio mėnesio darbų grafiką noriu truputį paverkt (ir ačiū dar kartą mano stebuklingiems vitaminams, nes be jų tikrai verkčiau). Ir vis tik – šitos dvi naktys bus lyg gaivus oro gurkšnis. Būtent tas, kurio man labai reikia, kad neperdegčiau. Pasivaikščiosim, privalgysim picų ir prismaližiausim tiramisu, išsimiegosim, paklausysim Adrijos jūros ošimo. Turbūt pirmą kartą keliausim be jokio didelio plano, bet viskas gerai, to ir noriu labiausiai: leisti sau pasiklysti siaurose gatvelėse, leisti mintims skrieti pavėjui.
Receptas, kuriuo šiandien dalijuosi, labai simboliškas. Pica! Gal ir nutolusi nuo itališkos per vieną kitą šviesmetį, bet tokia, kokią dažnai mėgstame išsikepti namuose: su minkštu mieliniu pagrindu (jei kočiosite storiau – pica bus minkštutė storapadė), daug sūrio, vištiena, pievagrybiais. Šis tas naujo – pirmą kartą picą kepiau su kreminiu sūriu. Aptepusi juo picos padą, ant viršaus išdėliojau ingredientus, apibarsčiau dar daugiau sūrio ir – į orkaitę. Po dešimties minučių, kai gardžiai apskrudo ir iškepė, ragavome. Kreminis sūris tapo kremišku padažu, kuris suteikė picai sultingumo, drėgnumo, švelnios tekstūros ir puikaus skonio. Nes ar gali būti sūrio per daug? Negali! Ant šios picos sūriai net trijų rūšių: kreminis, kietasis ir mocarelos. Jie puikiai dera ir papildo vienas kitą, tad dabar, kai picos jau suvalgytos iki paskutinio trupinėlio, drąsiai galiu sakyti – pica su kreminiu sūriu yra puiki!
Picai pagardinti naudojau mūsų namuose labai mėgstamą „Philadelphia Lietuva“ kreminį sūrį. Konkrečią jo rūšį rinkitės pagal savo skonį: klasikinis „Philadelphia Original“ niekad neapvils, bet:
– jei mėgstate aštriau, paragaukite riboto leidimo „Philadelphia Jalapeno“;
– jei stengiatės gaminti liesiau, puikiai tiks mažesnio riebumo „Philadelphia Light“;
– jei pikantiško žolelių ir česnakų skonio jums norisi visur, tepkit ant picos „Philadelphia“ su žolelėmis.
Kad ir kurią rūšį pasirinktumėte, kreminis sūris savo skoniu bei tekstūra praturtins picą, įdaras bus dar minkštesnis, tąsesnis ir sultingesnis. Dalijuosi receptu ir kviečiu išbandyti, skanaus!
Trijų sūrių pica su vištiena ir pievagrybiais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
1 arb. š. cukraus
1 ¼ stiklinės (310 ml) šilto vandens
3-3 ½ stiklinės (420-490 g) miltų
¾ arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
3 valg. š. (30 ml) alyvuogių aliejaus
Vištienai:
300 g vištos krūtinėlės
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovinto malto česnako
½ arb. š. rūkytos paprikos
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
Viršui:
200 g kreminio sūrio „Philadelphia“ (mėgstamo skonio)
100 g kietojo sūrio
3 rutuliukų (360 g) mocarelos sūrio
½ raudonojo svogūno
9 pievagrybių
saujelės šviežių špinatų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Vandenį pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, cukrų ir alyvuogių aliejų. Supilkite aktyvias mieles. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per drėgna, įberkite dar porą šaukštų miltų. Minkykite, kol tešla bus lygi ir elastinga.
3. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį, įdėkite jį į švarų, aliejumi lengvai išteptą dubenį. Pasukite tešlos rutulį dubenyje kelis kartus, kad visas apsiteptų aliejumi. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-2 valandoms, kol tešla pakils.
4. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).
5. Vištieną iš visų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi. Visus prieskonius sumaišykite ir prieskonių mišiniu tolygiai ištrinkite visa vištieną.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes (priklausomai nuo krūtinėlės storumo). Galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC.
7. Kietąjį sūrį ir mocarelos sūrį sutarkuokite, raudonąjį svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais, pievagrybius – riekelėmis.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 ᵒC temperatūros (orkaitės kaitinimas iš viršaus iš apačios, be vėjelio).
9. Suformuokite picą. Pakilusią tešlą išimkite iš dubens ir kelis kartus paminkykite.
10. Perkelkite ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus, padalinkite į tris dalis ir iškočiokite kiekvieną dalį į maždaug 20 cm skersmens apskritimą.
11. Aptepkite tešlą kreminiu sūriu. Ant viršaus berkite truputį tarkuoto kietojo sūrio, išdėliokite riekelėmis supjaustytą vištieną, pievagrybių riekeles, svogūnus. Užberkite tarkuotu mocarelos sūriu ir likusiu tarkuotu kietuoju sūriu.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, pačiame orkaitės viršuje, apie 10 minučių, kol pica gražiai apskrus ir bus iškepusi.
13. Patiekite nedelsiant. Jei norite, pagardinkite saujele šviežių špinatų lapelių ir žiupsniu šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Philadelphia Lietuva“.
Reklama #philadelphia #philadelphialietuva