Kovo 11-oji. Ši diena – apie mūsų laisvę. Ne savaime suprantamą, ne duotybę. Apie privilegiją ir dovaną, mums įteiktą ankstesnių kartų. Laisvę gyventi gražius gyvenimus, kurti spalvotą pasaulį, svajoti dideles svajones ir atrasti laimę kasdienybėje. Apie laisvę mylėti, tikėti, apie laisvę būti.
⠀
Dar niekad ši dovana neatrodė tokia neįkainojamai brangi. Su švente, Lietuva!
Trispalvis varškės tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
30 g minkšto sviesto
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 kiaušinio
1 valg. š. riebios grietinės
¼ stiklinės (65 g) kefyro
¾ stiklinės (105 g) kvietinių miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnio druskos
⠀
Varškės kremui:
4 valg. š. (28 g) želatinos
½ stiklinės (125 g) vandens
2 stiklinių (500 g) riebios grietinėlės
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
500 g kreminės varškės
⠀
po 250 g geltonos, žalios ir raudonos spalvos želė kubelių*
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą (22 cm skersmens).
2. Elektriniu plaktuvu išplakite minkštą sviestą ir cukrų iki purumo. Įmuškite kiaušinį, išplakite. Įplakite grietinę ir kefyrą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite iki vientisos tekstūros.
3. Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Ar biskvitas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro jis turi būti švarus.
4. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsinkite. Išimkite iš kepimo formos, jei biskvitas netolygiai iškilo ir susiformavo kuprelė, ją nupjaukite ir biskvitą išlyginkite. Perkelkite ant lėkštės ar padėklo, ant kurio sluoksniuosite tortą, ir apjuoskite tortinės borteliu, o iš vidinės bortelio pusės – kepimo popieriaus juostele.
5. Paruoškite kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
6. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite, kol susiformuos standžios putos. Sudėkite varškę ir dar labai trumpai paplakite, kol įsimaišys. Turite gauti glotnų, tirštą varškės kremą.
7. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite virš garų vonelės (neužvirkite, nes tuomet želatina nesustings!). Šiek tiek atvėsinkite ir lėta srovele supilkite į kremą, tuo pat metu jį lėtai plakdami, kad želatina jame pasiskirstytų kuo tolygiau.
8. Susluoksniuokite tortą. Jei mėgstate drėgnesnį biskvitą, galite jį sulaistyti keliais šaukštais pasaldinto vandens. Aptepkite biskvitą plonu sluoksniu kremo. Užberkite raudonos spalvos želė kubelius ir aptepkite trečdaliu kremo. Suberkite žalios spalvos želė kubelius ir aptepkite antru trečdaliu kremo. Suberkite geltonos spalvos kubelius ir aptepkite likusiu kremu. Paviršių išlyginkite.
9. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar per naktį. Rytojaus dieną nuimkite tortinės bortelį, nujuoskite kepimo popieriaus juostelę. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
*naudojau „Dr. Oetker Lietuva“ želė, 1 pakeliui – 1 stiklinė (250 ml) karšto vandens.
6 komentarai
Sveiki, norėjau pasiteirauti kokią kreminę varškę naudojate kepiniams? 🙂
Sveiki, arba pati blenderiu pertrinu pusriebę varškę iš pakelių (ji būna drėgnesnė), arba perku kibirėliuose pusriebę varškę, kuri dažniausiai būna įvardyta kaip „varškė pyragams” 🙂
Ačiū! ☀️
Gaila, biskvitas nesigavo. Recepte 1 kiaušinis, gaminimo eigoje – „įmuškite kiaušinius… „. Tai visgi kiek tų kiaušinių?
Aiste, kiaušinis tikrai vienas. Sakykite, o kas nepavyko?
Asta, ar galima būtų vietoj kreminės varškės naudoti philadelfija sūrį arba rikotą?