Pyragų diena! Desertui – trupininis pyragas, vienas tų klasikinių kepinių, kuris akimirksniu grąžina į vaikystės dienas. Nors paprastai tešlos trupiniais kepimo formoje yra nubarstomas varškės ar uogienės sluoksnis, šįkart kviečiu gaminti šiek tiek kitaip. Rudeniškai!
Į kreminio sūrio (ar varškės) įdarą įmaišykite moliūgų tyrės. Ji įdarą nudažys skania oranžine spalva, o taip pat – suteiks saldumo, malonaus skonio. Įberkite ir šaukštelį malto cinamono; juk rudens kepiniai yra patys jaukiausi kepiniai, o ar sugalvotumėt jaukesnį prieskonį už cinamoną?
Pripildykite namus rudens aromatų, o desertui skirtas lėkšteles – gardžiausių rudens skonių. Pyragas iškeps minkštas, su švelniu moliūginiu įdaru ir traškiais trupiniais.
Trupinininis moliūginis sūrio pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
3 stiklinių (420 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
½ stiklinės (100 g) cukraus
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
Moliūginei sūrio masei:
250 g tepamojo sūrio (arba kreminės varškės)
1 stiklinės (250 g) moliūgų tyrės
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 valg. š. miltų
1 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. vanilinio cukraus
3 kiaušinių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm kepimo indą.
2. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, vanilinį cukrų, druską ir cukrų.
4. Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir įmuškite kiaušinį. Išmaišykite ir trinkite tarp pirštų, kol neliks sausų miltų, gausite trupinius.
5. Maždaug du trečdalius trupinių suberkite į paruoštą kepimo formą. Lengvai paspauskite delnais, suformuodami pyrago pagrindą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
6. Paruoškite moliūginę sūrio masę. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
7. Visus ingredientus sudėkite į plakimo dubenį ir išplakite iki vientisos masės.
8. Iškepkite pyragą. Ant apkepto pyrago pagrindo supilkite moliūginę sūrio masę.
9. Ant viršaus tolygiai suberkite likusius tešlos trupinius.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, kol pyragas sutvirtės, įdaras iškeps, o paviršius gražiai pagels. Atvėsinkite.
11. Patiekite vieną ar apšlakstę karamelės padažu, pagardinę rutuliuku vanilinių ledų.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.