Kai pasimeti tarp savaitės dienų ir ryte pabudęs niekaip negali pasakyti, kas šiandien – sekmadienis, pirmadienis, o gal jau ir antradienis – tai gali reikšti tik viena. Atostogas didžiosiomis raidėmis. ATOSTOGAS!
Atsiverčiau šiandien kalendorių ir suskaičiavau – liko lygiai savaitė; po Kroatiją mes keliaujame jau 11 dienų. Pradėjome nuo itališka dvasia alsuojančio Rovinj šiaurinėje Kroatijos dalyje, vykome į Krk salą, stebėjome neįtikėtino mėlynumo Plitvicų ežerus ir krioklius, apvaikštinėjome Zadar senamiestį ir klausėme jūros vargonų tamsai apgaubus pakrantę, kopėme į kalnus Paklenicos nacionaliniame parke, tuomet grožėjomės kriokliais kitame – Krka – nacionaliniame parke. Galiausiai atvykome Brelą – nuostabų kalnų miestelį, kurį aš buvau įsimylėjusi jau iš nuotraukų internete, dar tik planuodama kelionę prieš bene pusę metų. O čia išaušus rytui, pro langą iš aukštai stebint jūrą, aš tikrai supratau, kad Kroatiją… pamilau. O vakar atvykome į Makarską; miestą, kurį ne kartą girdėjau minint kaip lietuvių pamėgtą kurortą. Ir tikrai, priešingai nei visose kitose vietose, čia lietuviškai per vieną pusdienį išgirdome šnekant ne kartą ir ne tris. Vis tik Brela paliko tokį jaukų įspūdį, kad galėdama rinktis dabar, dienas Makarskoje mielai iškeisčiau į kelias papildomas dienas ten.
Planuose dar liko įspūdingasis Dubrovnikas, pasaką primenantis Mostaras Bosnijoje ir Hercogovinoje, Kroatijos sostinė Zagrebas ir keletas stotelių pakeliui namo – Brno Čekijoje bei Varšuvos zoologijos sodas.
Kai viską surašau – tai, kas buvo, ir tai, kas dar tik bus – sąrašas atrodo visai netrumpas. Kartais aplanko toks keistas dvilypis jausmas: atrodo, kad kelyje esame taip ilgai, bet laikas bėga taip greitai!
Šią akimirką norėčiau sustabdyti. Sėdžiu balkone, prieš akis plytint jūrai, už nugaros stūksant kalnams. Kažkur tolumoje skamba muzika, aidi juodas, skimbčioja sudaužiamos vyno taurės. Kažkas tamsoje bėga į vandenį, sukeldamas bangų purslus. Kažkas pykstasi, leisdami aistroms veržtis pro atdarus langus.
Ore tvyro karštis ir atostogoms būdingas nerūpestingumas. Kurorto gyvenimas.
Mūsų apartamentuose tylu ir ramu. Visi miega. Pro plačiai atvertas balkono duris girdžiu, o gal labiau jaučiu, tylų Jorio šnopavimą. Aš vienintelė dar sėdžiu šitam balkone, akimirkos žavesį bandydama sutalpinti į juodas raides baltame fone.
Man tai nepavyksta; žinoma, kad ne. Tokias akimirkas reikia išjausti, o ne užrašyti.
Užverčiu užrašų knygelę, išjungiu kompiuterį, kojas ištiesiu ant greta stovinčios kėdės. Giliai įkvepiu pilnus plaučius atostogų ir tvankaus nakties oro.
Tyliai tipenu į kambarį, kur nusispardę plonas antklodes miega mano vyrai.
Prieš nugrimzdama į miegą spėju pagalvoti apie tai, kad namai tikrai nėra vieta. Namai yra žmonės. Ir šiąnakt čia yra mano namai.
Skonis: 9/10. Traškūs kietoki trupinukai ir gardus aviečių džemas neabejotinai puikiai derės su riebiais tikrais vaniliniais ledais; jei patieksite be jų, užsiplikykite puodelį mėgstamos arbatos. Man tai pasirodė vienas tų desertų, kuriuos būtų beveik galima vadinti sveikuoliškais: ne per saldus, gausus uogų ir pilno grūdo avižinių dribsnių.
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Trupiniuotis su avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
115 g sviesto, tirpinto
¼ stiklinės (50 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 stiklinės (140 g) miltų
¾ stiklinės (105 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
žiupsnio druskos
apie 250 g aviečių džemo (naudojau šias avietes su čiobreliais)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×28 cm dydžio kepimo indą.
2. Tirpintą sviestą išplakite su cukrumi, ruduoju cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės.
3. Suberkite miltus, stambius avižinius dribsnius, žiupsnį druskos. Išmaišykite. Turite gauti lipnią, į stambesnius trupinių gabalėlius sušokusią masę.
4. Stiklinę trupinių masės atidėkite į šalį – juos naudosite trupiniuočio viršui. Likusius trupinius suberkite į kepimo formą ir tolygiai išklokite dugną, stipriai suspauskite delnais, kad pagrindas būtų tvirtas.
5. Ant viršaus tolygiai paskleiskite avietes, o ant šių suberkite atidėtus trupinius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol trupiniuočio viršus taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite, tuomet atsargiai išimkite iš kepimo formos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
Šaltinis: Averie Cooks
2 komentarai
Labai ačiū už puikų, reikėjo man tik porciją padvigubinti, nes skarda didesnė! Bet super labai skanus gavos! Gal kiek saldokas, bet mano mamos aviečių uogienė saldoka. Aš pamaišiau su lemon curd ir įtarkavau citrinos žievelę į tešlą ir labai super!
Tikrai ačiū, čia labai geras karantininis receptas, kai parduotuvių lentynos tuščios, o kažko saldaus norisi taip, kad nors sienom lipk!
Labai ačiū jums, kad pasidalinote įspūdžiais! Džiaugiuosi, kad pyragas patiko; o improvizacijos skamba tiesiog puikiai 🙂