Pagaliau. Pagaliau pagaliau pagaliau!!! Ir vėl savaitgalis. Dar viena darbo diena, na, iš tiesų juk tik kelios darbo valandos (kelios?.. hm, aštuonios…), ir – s a v a i t g a l i s.
Aną sekmadienį, kambario kontūrams skęstant vėlyvo vakaro tamsoje, pasakiau, kad jau laukiu kito savaitgalio. Iš visos širdies. Tada buvau piktai apšaukta – ar bent jau apibumbėta – kad tai nėra normalu. Man sakė, jei gyvensiu tik savaitgaliais, tik nuo vieno penktadienio vakaro iki kito penktadienio vakaro, tai gyvenimas prabėgs pernelyg greitai ir pernelyg neprasmingai. Tos penkios dienos, praleistos belaukiant – juk jų negalima išbraukti iš savaitės. Negalima.
Bet, pasakykit man, kaip išmokti sekmadieniui pasibaigiant nesvajoti apie kitą savaitgalį? Kaip pamilti pirmadienį? Darbo dienų rytus, kai žadintuvas skamba pusę septynių? Ir darbo dienų vakarus, kai, rodos, dar tik įžengi pro duris, o jau ir laikas miegoti. Kaip atrasti tikrą, nesumeluotą džiaugsmą aštuoniose darbo valandose?
Gerai, gal aš ir žinau atsakymą. Tiksliau, nujaučiu. Bet tai tokie dideli dalykai, apie kuriuos aš linkusi negalvoti. Arba galvoti labai tyliai. Ir apsimesti, kad negalvoju. Ir jei paklaustumėt manęs štai dabar, „na, Asta, pasakyk apie ką tu čia…“ aš plačiai nusišypsočiau ir subtiliai nusukčiau kalbą šalin, pasiūlydama gabalėlį varškės pyrago.
O kai paragautumėt, pamirštumėt ir klausimą, ir visus mano sapaliojimus apie savaitgalių džiaugsmus. Nes jis toooks skanus, kad norisi tik mėgautis ir apie nieką – apie nieką nieką! – negalvoti.
Skonis: 10/10. Puikus varškės pyragas, kuris šiek tiek primena šiek tiek supaprastintą sūrio pyragą, o juk tai už save, ar ne? Pyragas švelniai vanilinio skonio ir nėra labai saldus, todėl pieniškas šokoladas čia puikiai tinka.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Impossible is nothing
Vanilinis varškės pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
60 g sviesto
50 g cukraus
1 kiaušinio trynys
150 miltų
2 valg. š. grietinės
Varškės įdarui:
200 g varškės
180 g maskarponės sūrio
50 g cukraus
50 g krakmolo
1 didelis arba 2 maži kiaušiniai
1 arb.š. vanilės ekstrakto
Glaistui:
100 g pieniško šokolado
šlakelis grietinėlės
sauja rudojo „Demerara” cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Pyrago pagrindui sviestą ištrinkite su cukrumi ir miltais tarp pirštų iki trupinių.
2. Sudėkite grietinę, trynį ir išminkykite.
3. Paruoštą tešlą pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
4. Per tą laiką pasiruoškite varškės įdarą: visus produktus, skirtus įdarui, suplakite iki vientisos masės.
5. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm. skersmens kepimo indą.
6. Tešla išklokite šio indo dugną ir neaukštas sieneles.
7. Ant tešlos supilkite įdarą.
8. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 50 minučių.
9. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet porai valandų dėkite į šaldytuvą.
10. Paruoškite glaistą: šokoladą su grietinėle pakaitinkite ant garų vonelės, kol šokoladas ištirps ir gausite vientisą masę.
11. Atšalusį pyragą lygiai aptepkite šokoladu, pabarstykite ruduoju cukrumi.
12. Skanaus!
18 komentarai
Kaip būtų gerai dabar tavo pyrago gabaliukas prie rytinės kavos. Ir aš su mielu noru pasvajočiau apie savaitgalį 🙂 Tik aš sekmadieniais stengiuosi užgniaužti kito savaitgalio laukimo nuotaikas, nes visos darbo dienos būtų labai niūrios. Bet va penktadieniai visai kas kita – gyvenu jau vien savaitgalio laukimo nuotaikomis. Ech… ir taip sunku penktadieniais pradėti dirbti…
Aušra, žinok, aš irgi paskutiniu metu tobulėju… seniau jau nuo sekmadienio ryto liūdesiukas imdavo dėl bepasibaigiančio savaitgalio, dabar tik vėliais sekmadienio vakarais atsidūstu su nusivylimu, kad tos dvi dienos taip greitai ir negailestingai pralekia 🙂
O dėl penktadienių pritariu – jie jau pasideda su tokiu džiugiu laukimu, kai žinai – liko nedaug! 🙂
Taip bus tol, kol dirbsim tokius darbus, kurie nėra mums patys pačiausi. O kai atsiras TAS tikrasis, į darbą eisim kaip ant sparnų 🙂 svajoju apie tokį darbą, tik dar nesu tikra už kurio kampo jis manęs laukia 🙂
Ir aš jau nuo vakar vakaro džiaugiuosi, kad šiandien penktadienis. Kad šiandien vakare, ir rytoj ir poryt galėsiu suktis virtuvėje ir džiuginti brangius ir artimus žmones skanėstais 🙂
Indre, sunku, kai pats nežinai, ko nori, ane? 🙂 Ech… Atrasim save, dar atrasim 😉
Linkiu skanaus savaitgalio! Mano, tiesa, šįkart bus be pasisukinėjimų virtuvėje, bet taip pat – žinau – puikus puikus puikus!!! 🙂
mmmmm… atrodo super!!!!
Neringa, ačiūūūū! 🙂
Oooo MG, nuotraukos tik ir sako – ”išbandyk, pagamink, nenusivilsi!” 😀 jau taaaip skaniai atrodo, kad atrodo va, turėčiau produktų ir laiko, iškart lėkčiau gaminti ir tik šitą skanėstą 🙂 aš irgi saugaus!!! 🙂
Reda, labai ačiū 🙂 Jis tikrai taip ir turėtų sakyti, ir aš taip sakau – išbandyk, pagamink, tikrai nenusivilsi 😉
Atrodo žiauriai gerai tas pyragas, užsibukmarkinu. 🙂 Linkiu „atrasti” ir kitas savaitės dienas. 😉
Vilma, tavo palinkėjimas nuostabus! Ačiū! 🙂
Vajetau, kaip skaniai atrodo!! Ir nuotraukos labai gražios! Užsirašau į savo sąrašiuką „Ką padaryti grįžus į Lietuvą?” :):):)
Kristina, tikriausiai sąrašas netrumpas, ania? 🙂 Labai džiugu, kad jame ir šiam pyragui vieta skirta, manau, jis tavęs tikrai nenuvils 😉
Niekad nemaišiau į varškę maskarponės, o gal vertėtų
Pamėginti visada galima 🙂 Pats pyrago įdaras tampa labiau kreminis, švelnesnės tekstūros. Toks tarpinis variantas.. 🙂
Nuostabaus skonio pyragas,tikrai, nepakartojamas 🙂
Ačiū, Kristina, labai džiaugiuosi! 🙂
Puikus pyragas, varškės ir mascarponės duetas labai dera kartu 😊 kai namie auga dvi mažos dukrytės, daug laiko maisto gaminimui nelieka, o kur dar pyragų kepimas. Tačiau šį pyragą pavyko labai greit pagamint ir laisvą minutę mėgavausi jo skoniu. Vietoj šokolado sluoksnio užpyliau serbentų uogienės, saldi rūgštelė labai tiko 😊
Karolina, labai džiugu, kad išbandėte! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais; rūgštesnė uogienė čia išties tinka puikiai 🙂