Turbūt kiekvienas turim sau gražiausių kelionių receptą; manasis labai paprastas – kalnai ir sausainiai. Jei kada rašysiu kokią kelionių knygą ar sugalvosiu saulėtos virtuvės vardą keisti į kitą, šį pavadinimą iškart rezervuoju, gerai? Kalnai ir sausainiai.
Mano kelionių pasakojimus sekantys iš seniau, turbūt žino – kepti sausainius apartamentuose ir neštis juos į žygius yra miela mūsų šeimos tradicija. Užsakinėdama būstą visad patikrinu, ar bus virtuvėje orkaitė? Tada belieka sugalvoti, kokie tai bus šįkart sausainiai, ir pasirūpinti, kad kiekvieną atostogų dieną kuprinėje jiems liktų vietos.
Šįkart, Slovakijos Tatruose, pasakoju istoriją apie kalnus ir minkštus, vanile kvepiančius, burnoje sutirpstančius varškės sausainėlius. Jie paprasti kaip dukart du, o skonis, kaip kad sakė Joris, – šimtas tūkstančių milijonų!
Formelėmis spausdami nedidukus sausainius, praminėm juos varškinukais, ir pavadinimas iškart prilipo. Varškė kepiniams suteikia minkštumo, purumo, drėgnumo, tad ir šie varškinukai būtent tokie – minkštučiai ir labai gardūs.
Tešlą paruošiau vos per dvidešimt minučių. Kol ji valandėlę ilsėjosi šaldytuve, papusryčiavom ir susiplanavom dienos žygį. Iš namų atsivežtomis sausainių formelėmis drauge su Joriu išspaudėme sausainius, pašovėm dešimčiai minučių į įkaitintą orkaitę ir – viskas, laikas čiupti kuprines ir šokti į žygio batus!
Į kalnus šįkart atsivežėme ne tik sausainių formeles, bet ir puikių lietuviškų „AUGA“ produktų, iš kurių ir maišėme sausainių tešlą. Tvaresnę ekologiškų „AUGA“ produktų liniją, išsiskiriančią žaliomis pakuotėmis, sudaro pienas, sviestas, kefyras, varškė, grietinė, kiaušiniai, avižiniai dribsniai. Visi produktai yra gaminami iš „AUGA“ ūkiuose užaugintų ekologiškų žaliavų. Jos į gamybą atkeliauja vis iš tų pačių ūkių, o tai leidžia užtikrinti nekintančią galutinių produktų kokybę ir skonį.
Nuoširdžiai žaviuosi „AUGA“ prekės ženklu ir tuo, kad savo produktus jie gamina be kompromisų – visada aukštos kokybės, visada puikaus skonio, su meile žmogui ir gamtai. Kaip ir šie sausainėliai, kurių receptu dalijuosi, taip ir „AUGA“ produktai – subalansuoti visai šeimai, mažiems ir dideliems. Skanaus!
Varškės sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
180 g varškės (9 proc. riebumo)
150 g minkšto sviesto
3 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. malto cinamono
žiupsnio druskos
Viršui:
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ arb. š. malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Varškę, sviestą, cukrų ir vanilės pastą elektriniu plaktuvu išplakite ar šaukštu pertrinkite iki vientisos masės.
2. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Išmaišykite, kol gausite minkštą, lygios tekstūros tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve valandą.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
4. Iš šaldytuvo išimtą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Iškočiokite apie 3-4 mm storio tešlos lakštą. Sausainių formelėmis išspauskite sausainėlius.
5. Vieną sausainėlių pusę merkite į cukraus ir cinamono mišinį, ir dėkite į kepimo skardą, cukruota puse į viršų.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 13-15 minučių, kol sausainiai gražiai pagels. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo sausainių dydžio ir storumo.
7. Šiek tiek atvėsinkite ir nedelsdami ragaukite. Kaip ir visi varškės kepiniai, šie skaniausi yra tą pačią kepimo dieną. Likusius laikykite sandariame indelyje, kad neišsausėtų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
#reklama #auga #bekainosgamtai