Mėgstu sumuštinius tiek pat labai, kiek labai retai juos gaminu. Darbo dienomis pasirodo paprasčiau išsivirti košės ar iš vakaro pasiruošti chia pudingo, savaitgaliais karaliauja kiaušiniai, omletai, blynai ir vafliai. O ir nusipurtyti tą dar iš vaikystės paskui sėlinantį sumuštinio įvaizdį – duona, sviestas, kumpis, tadam! – kartais pamirštu. Kaip ir tai, kad sumuštinis gali būti labai įvairus, net labai sveikuoliškas.
Pasižadėjusi sau šiais metais sveikesnius pasirinkimus, ieškau jų visose gyvenimo srityse, kiekvienoje virtuvės lentynoje – taip pat. Dar nežinau, kiek daug man tai duos (kliaujuosi vien nuojauta, kuri yra gera), bet esu tikra, kad ši sąmoninga meilė įvairiam maistui man dovanos daug atradimų.
Kalbant apie atradimus!
Šį receptą tikrai norėčiau vadinti savo atradimu – todėl, kad tai yra vieni skaniausių sumuštinių, kuriuos valgiau kada nors gyvenime (nejuokauju ir nemeluoju!) ir dar todėl, kad kartu su receptu atradau ir puikų, nuostabų, įkvepiantį, smagų TUULIA tinklaraštį. Kol kas paskaičiau šį bei tą, šokinėdama nuo vieno recepto prie kito, bet ir to pakako, kad tinklaraščio autorė, o ir jos receptai, mane sužavėtų. Štai ką noriu pasakyti – rekomenduoju Jums pasigaminti burokėlių humuso, susitepti su juo puikų vegetarišką sumuštinį ir tada įsijungti tą tinklaraštį. Na, suprantat, gal net ir vietoje lengvos knygos, šypt.
Tiesa, ar žinot, koks faktas yra smagiausias? Pirmą kartą burokėlių humusą paruošiau tada, kai burokėlių namie net neturėjau. Šis receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“ – šaltyje džiovintų burokėlių milteliai puikiai pakeičia šviežią produktą: tas pats skonis, toks pats jo intensyvumas, tos pačios maistinės medžiagos ir net spalva ta pati! Aš jau kuriu planus šį humusą išmėginti ir su liofilizuotais špinatais, turėtų būti puiku.
Vegetariški sumuštiniai su burokėlių humusu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Burokėlių humusui (250 ml):
1 skardinės (250 g) virtų avinžirnių
2 valg. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje burokėlių miltelių (arba 2 virtų vidutinio dydžio burokėlių)
2 valg. š. sezamų pastos („Tahini“)
2 skiltelių česnako (nebūtinai)
½ citrinos sulčių
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. malto kumino
vandens
Patiekti:
alyvuogių aliejaus
šviežių prieskoninių žolelių
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
paskrudintų sezamų sėklų
Sumuštiniui:
4 riekelių tamsios duonos
tepamojo sūrelio su žalumynais (pvz., „Philadelphia“)
burokėlių humuso
½ avokado
saujelės gražgarsčių (ar kitų mėgstamų žalių salotų)
kelių agurko griežinėlių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite humusą. Avinžirnius iš skardinės nuvarvinkite ir labai gerai nusausinkite. Spausdami tarp dviejų pirštų, pašalinkite jų odeles.
2. Visus ingredientus sudėkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite iki visiškai vientisos masės.
3. Jei humusas per tirštas, įpilkite šlakelį vandens – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją.
4. Perdėkite humusą į dubenėlį, prieš patiekdami apšlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite prieskoninėmis žolelėmis, juodaisiais pipirais, sezamų sėklomis.
5. Šaldytuve sandariame indelyje humusą laikyti galite iki 4 dienų.
6. Paruoškite sumuštinius. Duoną paskrudinkite skrudintuve arba orkaitėje.
7. Dvi duonos riekeles dosniai aptepkite tepamuoju sūreliu ir burokėlių humusu.
8. Ant viršaus paskleiskite plonai supjaustyto avokado riekeles, gražgarsčių lapelius, porą agurko griežinėlių.
9. Ant sumuštinio viršaus užvožkite antrąsias duonos riekeles. Patiekite nedelsiant!
Recepto šaltinis: TUULIA
Įrašą įkvėpė: „Supergarden“
6 komentarai
Ačiū už sveikuoliškų pusryčių idėja. Labai skanu! O jau spalva spalva …:).
Loreta, spalva tikrai fantastiška, tiesa! 🙂 Džiaugiuosi, kad pusryčių idėja patiko – aš pati šiuos sumuštinius nuo sekmadienio valgau bene kasdien! 😀
Burokėlių humusas – virnas iš mano mėgstamiausių, drauge su batatų :} ir net nebūčiau pagalvojusi jo gaminti su liofilizuotomis daržovėmis! Vis galvodavau, kad įprastos daržovės turi kiek per daug vandens, tad keičia humuso konsistenciją — ogi štaigi koks sprendimas ,)
Jule, mano galva, čia tikrai super geras sprendimas! Aš, tiesą sakant, dabar irgi pagalvojau, kad gal man anksčiau ragautas ne itin patiko dėl savo kiek per daug vandeningos konsistencijos. O šis tikrai tvirtas, bet minkštas, kreminės tekstūros. Labai patiko man, pamėginki! 🙂
Humusas tikrai skanus! Pridėjau daugiau kumino ir rūkytos aitrioios paprikos, o tahinio kitą kartą perpus sumažinčiau, nors konsistencija nuo to kiek ir nukentėtų… Ačiū!
Monika, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂