Kas paprieštaraus, jog keksiukai – puikus kepinys? Galite juos kepti įprastą dieną, patiekti pusryčiams ar desertui prie puodelio kvapnios arbatos. Tačiau lygiai taip pat keksiukai gali papuošti Jūsų šventinį stalą: tai ne tik skanus, tačiau ir labai dailus desertas.
Keksiukus paruošti nesudėtinga, o papuošti galite tūkstančiais įvairiausių būdų. Artėjant Velykoms, siūlau idėją tiems žmogučiams, kurie vis dar neapsisprendžia, koks desertas turėtų puikuotis jų šv. Velykų meniu. Tai – šventiniai keksiukai. Pavasariškai šviesūs ir gaivūs, purūs bei aromatingi citrininiai keksiukai su aguonomis. O be pačių keksiukų, štai ir trys būdai, kaip galite juos dekoruoti. Visi šie būdai nėra sudėtingi, nereikalauja išskirtinių produktų ar labai daug laiko, praleisto virtuvėje – jie idealiai tinka šventiniam laikotarpiui, kai darbų visuomet atsiranda daugiau nei valandų paroje.
Neabejoju, jog šie šventiniai keksiukai gali tapti Jūsų Velykų stalo puošmena, o skoniu jie tikrai sužavės kiekvieną – juk citrinos ir aguonos yra vienas iš pačių skaniausių duetų kepiniuose. O kur dar toji burnoje tirpstanti grietinėlės kepurėlė… Atrodo, artėja gardžios šventės!
Skonis: 10/10. Labai puikūs keksiukai – drėgni, purūs ir minkšti. Be to, citrininiai ir dar su aguonomis! Skanūs ir gaivūs lyg pavasaris. Pagardinus juos grietinėlės kepurėle, tiesiog tirpsta burnoje.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Porcijų skaičius: 12 keksiukų (kiekvieno dekoravimo būdo ingredientai taip pat skirti dekoruoti 12 keksiukų).
Ar gaminčiau dar kartą? Taip.
Tekstas ir receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
♥ Citrininiai keksiukai su aguonomis
1 ½ puodelio miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. vanilinio cukraus
3 kiaušiniai
1 puodelis cukraus
½ citrinos sultys
1 citrinos tarkuota žievelė
½ puodelio vanilinio jogurto
110 g sviesto
kelios saujos aguonų
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Paruoškite keksiukų formeles: į naudojamą metalinę ar silikoninę keksiukų formą sudėkite keksiukų popierėlius.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Atidėkite dubenį į šalį.
Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kiaušinius ir cukrų. Tuomet supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, supilkite vanilinį jogurtą ir tirpintą bei atvėsintą sviestą. Išplakite iki vientisos masės. Suberkite į šį dubenį miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Galiausiai suberkite kelias saujas aguonų ir jas įmaišykite į tešlą. Nepermaišykite keksiukų tešlos ir nebijokite, jei liks didesnių, ne visiškai išsimaišiusių tešlos gabalėlių. Permaišius keksiukų tešlą (ar ją išplakus plaktuvu), keksiukai gali ne taip gražiai iškilti ir būti ne tokie purūs.
Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų formeles, užpildydami du trečdalius jų tūrio. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol keksiukai taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku – įkiškite į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu pagaliukas švarus, neaplipęs tešla, reiškia, kad Jūsų keksiukai jau iškepė ir laikas juos ištraukti iš orkaitės.
Išėmę keksiukų formą iš orkaitės, išimkite keksiukus iš indo ir perdėkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti. Per šį laiką pasiruoškite priemones, kuriomis puošite keksiukus.
I keksiukų dekoravimo būdas: ELEGANTIŠKI IR PRANAŠAUJANTYS PAVASARĮ
1 puodelis riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
1/2 puodelio miltelinio cukraus
100 g juodojo šokolado
1 valg. š. kakavos
Šokoladinius papuošimus – gėlytes, drugelius ar kokias tik norite formas – pasiruoškite iš anksčiau, galite dieną prieš kepant ir puošiant keksiukus.
Pasiruoškite kepimo popieriaus lakštą, pasitieskite jį ant lygaus paviršiaus. Tuomet pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet šokoladas ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas visiškai ištirps ir taps gražia, vientisa mase.
Tuomet nuimkite puodą nuo ugnies, o ištirpusį šokoladą atsargiai perdėkite į konditerinį maišelį su labai mažo skersmens apvaliu antgaliu arba į paprastą plastikinį maišelį. Jeigu naudojate paprastą maišelį, nukirpkite patį jo kamputį (nenukirpkite per daug, nes skylutė turi būti labai maža). Po truputį spausdami konditerinį maišelį ar plastikinį maišelį, ant iš anksto pasiruošto kepimo popieriaus „nupieškite“ gėlytes, drugelius ar kitas formas, kuriomis dekoruosite keksiukus. Palikite atvėsti. Kai šokoladas atšals ir sustings, formelės bus tvirtos ir lengvai atšoks nuo kepimo popieriaus.
Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį suberkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvo greitį, plakite toliau, kol grietinėlė pavirs į standžias putas. Kai tik matote, jog grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, pradės išsiskirti skystis ir papuošimui jos panaudoti nebegalėsite.
Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet grietinėlę per smulkų sietelį apibarstykite trupučiu kakavos. Galiausiai ant grietinėlės sudėkite turimas šokoladines gėlytes ar drugelius.
Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
II keksiukų dekoravimo būdas: SMAGŪS, RYŠKŪS IR ŽAISMINGI
1 puodelis riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
1/2 puodelio miltelinio cukraus
keli lašai žalios spalvos maistinių dažų
pora saujų spalvotų saldainių
sauja spalvotų pabarstukų
Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį suberkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvu greitį, plakite toliau, kol grietinėlė pavirs į standžias putas. Prieš baigiant plakti į grietinėlę įpilkite kelis lašelius žalios spalvos maistinių dažų ir plakite toliau. Kai tik matote, jog grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, pradės išsiskirti skystis ir papuošimui jos panaudoti nebegalėsite.
Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su dideliu apvaliu antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet ant grietinėlės išdėliokite ryškių spalvų saldainius-„margučius“ ir apibarstykite spalvotais pabarstukais.
Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
III keksiukų dekoravimo būdas: DU VIENAME
1 puodelis riebios šaltos grietinėlės (geriausiai 36 proc. riebumo)
1/2 puodelio miltelinio cukraus
1 valg. š. malto cinamono
velykinių formų (pavyzdžiui, zuikučių) sausainiai
Sausainiams (apie 15 vnt):
115 g sviesto
1/3 puodelio miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ citrinos tarkuotos žievelės
1 valg. š. citrinos sulčių
1 puodelis miltų
2 valg. š. aguonų
Iš pradžių pasiruoškite ir išsikepkite sausainius.
Dubenyje išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą, miltelinį cukrų ir vanilinį cukrų iki vientisos, purios masės (tai gali užtrukti apie 2-3 minutes). Suberkite citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Suberkite miltus bei aguonas ir išmaišykite tešlą, kol neliks sausų miltų. Šiek tiek ją paminkykite ir perdėkite į plastikinį maišelį. Dėkite tešlą į šaldytuvą ir palaikykite 2 valandas. Tešlą sausainiams galite pasiruošti ir iš anksčiau, kadangi šaldytuve ją galite laikyti iki dviejų dienų.
Praėjus reikiamam laikui, išimkite tešlą iš šaldyvo ir laiskite ramiai pastovėti kambario temperatūroje 5-10 minučių, kol šiek tiek atšils.
Įkaitinkite orkaitę iki 170˚C temperatūros. Iš karto pasiruoškite 2 kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.
Lygų ir švarų paviršių pabarstykite milteliniu cukrumi ar miltais. Ant jo perkelkite tešlą. Kočėlą šiek tiek pabarstykite milteliniu cukrumi ar miltais ir iškočiokite tešlą iki 0,5 cm storio. Iškočiojus tešlą, specialia pasirinkta formele išspauskite sausainius ir iš karto juos atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp sausainių kelių centimetrų tarpus.
Paruoštus sausainius kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18-20 minučių. Praėjus pusei kepimo laiko, apkeiskite kepimo skardas vietomis. Išjunkite orkaitę, išimkite kepimo skardas iš jos ir leiskite sausainiams visiškai atvėsti.
Kol sausainiai vėsta, paruoškite kremą keksiukų dekoravimui.
Į dubenį supilkite grietinėlę ir šiek tiek elektriniu plaktuvu paplakite. Po truputį suberkite miltelinį cukrų ir, didindami plaktuvu greitį, plakite toliau, kol grietinėlė pavirs į standžias putas. Kai tik matote, jog grietinėlė išsiplakė, išjunkite plaktuvą: jei plaksite toliau ir perplaksite, pradės išsiskirti skystis ir papuošimui jos panaudoti nebegalėsite.
Išplaktą grietinėlę sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite keksiukus grietinėle. Tuomet grietinėlę per smulkų sietelį apibarstykite trupučiu cinamono. Atsargiai padarykite grietinėlėje ir pačio keksiuko paviršiuje įpjovą, į ją „įstatykite“ atvėsintą sausainį.
Papuoštus keksiukus laikykite šaldytuve, išimkite likus pusvalandžiui iki patiekimo.
12 komentarai
Atrodo taip šventiškai :))
Mes kaži ar turėsim tokių skanumynų per savo ERASMUS’iškus pietus su mergaitėm – bet pabandysim.
Gal kas galit pasidalinti nesunkiai pagaminamų salotų receptai prie vištienos keptos orkaitėje. Arba kaip paruošti prie jos gradžiai ir nesunkiai daržoves orkaitėje.
Ir kokių lengvų užkandžių receptukų mergaitiškam pasisėdėjimui.
Būčiau labai dėkinga
Ačiū, Monika 🙂 Manau, kad Jūs irgi labai puikius Velykų pietus susiorganizuosit; kartais, kuo mažiau galimybių, tuo daugiau gebėjimo jas išpildyti atsiranda 🙂
O visokiausių patiekalų, užkandžių ir kt., be lietuviškų tinklaraščių, labai mėgstu ieškoti čia: http://www.tastespotting.com ir http://www.foodgawker.com Tiesiog akys raibsta! 🙂
Negaliu nepagirt nuostabių keksiukų ! Buvau jau praradus viltį iškepti minkštus keksiukus taip,kad jie nesukristų.Kaip tik nesistengiau! Tai šie buvo pirmieji, puikiai iškepę,nesukritę ir …minkštut minkštutėliai! Ačiū už gerą receptą!
Nėra už ką! Džiaugiuosi, kad išbandėte, o dar labiau džiaugiuosi, kad pavyko. Valio! 🙂
Sveiki! Norėjau paklausti, ar ilgai išsilaiko keksiukų kepurėlės? Ar nesukrenta greitai? 🙂 Ačiū iš anksto už atsakymą!
Giedre, tikrai nesukrenta kepurėlės – svarbiausia, kad būtų grietinėlė gerai išplakta ir kad dekoruotumėte jau visiškai atvėsusius keksiukus. Laikykite juos šaldytuve (galite laikyti ir kelias dienas, jei tai įmanoma, kalbant apie keksiukus), o valandėlę prieš patiekiant, išimkite į kambario temperatūrą. Žinoma, jei laikysite ilgai saulėkaitoje, grietinėlė pradės tirpti, todėl ant vaišių stalo jiems reikėtų surasti vietelę „pavėsyje” 🙂
labas, kepu siuos keksiukus dabar. ar galite surasyti produktu kiekius gramais, miligramais? Vis tik technologiju amzius, visi turi svarstykles ar matuoklius. As citrinos nespaudziu, perku ispaustas sultis, taigi kiek yra puse vienos citrinos sulciu? aciu uz atsakyma.
Aš irgi tikrai turiu svarstykles, bet manau, kad ir koks technologijų amžius dabar bebūtų, daugiau žmonių turi puodelius nei svarstykles 😉 Na, o kad būtų paprasčiau, rašau:
1 puodelis miltų – 140 g.
1 puodelis cukraus – 200 g.
1 puodelis jogurto – 260 g.
Pusės citrinos sulčių tikrai niekada nesugalvojau matuoti, todėl dabar negaliu pasakyti, kiek tai būtų mililitrų. Manau, įpilkite du didesnius ar tris mažesnius šaukštus ir bus pats tas 🙂
Skanių keksiukų! 🙂
Super receptas! Gavosi skanūs, purūs ir nesukrito. Ačiū! 🙂
Nėra už ką, Dovile, labai smagu girdėti 🙂
Keksiukai gavosi labai purūs ir minkšti. Super receptukas 🙂
Džiaugiuosi, kad patiko, Inga 😉