Kad ir kaip romantiškai, žaviai ir teisingai beskambėtų sezoninės virtuvės idėja, ne vien sezonai už lango padiktuoja tai, kas atsiduria ant mūsų šeimos valgomojo stalo. Kartais tai būna tiesiog giliai iš vidaus kylantys norai: būna, kad vidury žiemos aš beprotiškai užsinoriu ledų ir šilauogių, būna, kad vidury vasaros verdu sočią šildančią sriubą. O kartais meniu padiktuoja štai tokios situacijos, kaip kad susiklosčiusi pasaulyje šiandien, – norus ir sezonus atidėjusi į šalį, tiesiog žiūriu į tai, ką turime šaldytuve ir virtuvės spintelėje.
Bet būna, kad pasiseka ir viskas supuola taip, kaip ir turėtų būti. Pavasariui įsibėgėjant maišau didžiulį dubenį ryškiaspalvių salotų, nes širdis net dainuoja, kaip jų norisi! O ir produktai tiesiog laukia, kol sukris į vieną didelį dubenį.
Maži pomidoriukai jau kur kas saldesni nei viduržiemį, žalios spalvos – taip pat kur kas daugiau. Avokadus pasistenkite išsirinkti tobulai sunokusius, kiaušiniai bus gardesni kaimiški, ryškiai geltonais tryniais, o štai kepant vištieną pagrindinė taisyklė vienintelė – neperkepkite, kad išliktų minkšta ir sultinga. Nepamirškite paskrudinti ir kelių riekelių šoninės; traškumas ir skirtingos tekstūros šioms salotoms suteikia daug žavesio!
Padažas, jis taip pat labai svarbus! Man čia nuostabiai tinka Ranch: majonezas, grietinė, garstyčios, česnakai ir dar po žiupsnį įvairių prieskonių.
Kokybiškas ir skanus majonezas yra Ranch padažo pagrindas – šį receptą paruošiau su „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališku“, gaminamu iš laisvėje laikomų vištų kiaušinių, pagardintu natūraliomis citrinų sultimis ir be jokių konservantų.
Šiek tiek improvizacijų virtuvėje taip pat dar turbūt niekad niekam nesukliudė, todėl grietinę galite keisti graikišku jogurtu, o jei padažo norite skystesnio – įpilkite ir šiek tiek raugintų pasukų. Žoleles (šviežias arba džiovintas) taip pat rinkitės pagal skonį; padažą galite gardinti ne tik krapais, bet ir petražolėmis, bazilikais, čiobreliais. Žiupsnis šio, žiupsnis to, – ir tikrai atrasite sau pačią gardžiausią šio padažo versiją.
Paprastas ir tuo pačiu tobulai subalansuotas amerikietiškas Ranch padažas tinka dar glėbiui skirtingų patiekalų pagardinti; todėl mūsų šaldytuvo durelėse tikrai neretai rastumėte ir indelį grietinės, ir stiklainėlį majonezo. Kartais šiuo padažu gardinu salotas, tokias kaip šios, kitąkart tiesiog patiekiu indelyje su keptų bulvių, batatų ir morkų lazdelėmis. Juk ar žiema, ar vasara bebūtų, – visada svarbiausias balansas ir mitybos įvairovė.
Na, o aš, ruošdama salotas tiesiog savaitės vidury, negalėjau nepagalvoti, kad ir artėjančių Velykų stalui jos puikiai tiktų. Ir dėl gražių pavasario spalvų, ir dėl puikaus skonio, ir dėl – na, žinoma – kiaušinių!
Skanios, lengvos, gaivios, ryškios. Šiek tiek pavasario ir nuotaiką keliančių spalvų lėkštėje. Rekomenduoju!
Vištienos ir avokadų salotos su kiaušiniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vištienai:
1 didelės vištos krūtinėlės (apie 700-750 g, be kaulo)
4 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 arb. š. česnako miltelių
½ arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. džiovintų bazilikų
½ arb. š. džiovintų rozmarinų
¼ arb. š. maltos rūkytos paprikos
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
1 keptos vištos krūtinėlės
150 g šoninės riekelių
4 kietai virtų kiaušinių
400 g slyvinių (arba vyšninių) pomidorų
2 avokadų
½ raudonojo svogūno
200-300 g šviežių žalių salotų (mėgstamų)
Padažui:
½ stiklinės (125 g) „Daumantų“ švelnaus skonio majonezo „Karališkas“
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
2 arb. š. Dižono garstyčių
2 valg. š. citrinų sulčių
2-3 valg. š. šviežių kapotų krapų
½ arb. š. česnako miltelių
½ arb. š. svogūnų miltelių
¼ arb. š. maltos rūkytos paprikos
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
2. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Vištos krūtinėlę nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Alyvuogių aliejų sumaišykite su visais prieskoniais. Paruoštu mišiniu tolygiai ištrinkite vištieną iš visų pusių.
4. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol krūtinėlė bus gražiai apskrudusi išorėje, o viduje – vis dar sultinga.
5. Paruoškite salotas. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Šoninę paskrudinkite sausoje keptuvėje iki traškumo, nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir pasmulkinkite. Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Pomidorus perpjaukite perpus. Raudonąjį svogūną smulkiai sukapokite. Avokadą perpjaukite perpus, kiekvieną puselę supjaustykite plonomis riekelėmis. Šviežias žalias salotas šiek tiek pasmulkinkite.
6. Į dubenėlius paskirstykite salotas. Ant viršaus gražiai išdėliokite kitus produktus: skrudintą šoninę, kiaušinius, avokadus, pomidorus, vištieną. Apiberkite smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais.
7. Apšlakstykite salotas paruoštu padažu, apiberkite grūstais juodaisiais pipirais. Patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu