Ne viską iš mūsų atėmė virusas ir karantinas, toli gražu. Paliko jis mums tuos dalykus, kuriuos galbūt buvom pamiršę vertinti: pavasarį ir jo žydėjimą, saulėtekius ir saulėlydžius, namus ir pačius artimiausius šalia, tiksintį laiką ir galimybę būti dabar. Saulę, vėją, gamtos žalumą. Improvizuotus savaitgalio piknikus ir tuos, kuriems su jauduliu pradedam ruoštis savaitę prieš. Nėra blogo būdo švęsti pavasarį. Svarbiausia – švęsti jį, kas ir kas! Nes tik pora akies mirksnių, ir to svaiginančio žalumo nebeliks. Viskas, ką turime, yra dabar. Ar ir jums pastarosios savaitės šį suvokimą pavertė kaip niekad ryškiu?
Gyventi dabar. Būti dabar. Jausti dabar. Džiaugtis, juoktis, liūdėti, išsiverkti, išjausti – DABAR. Visut viskas, ką mes turime, yra dabar. Man, vis užstringančiai tame, kas jau BUVO, ar skubančiai ten, kur kažkas dar tik BUS, šitas suvokimas ne toks ir lengvas, bet labai svarbus. Norėčiau, kad išliktų kur kas ilgiau nei kad iki paskutinės karantino dienos. Labai pasistengsiu, kad taip ir būtų.
Maži šeimos nuotykiai – taip pat dabar. Tokiu virto ir ši fotosesija. Kelionė į sodybą, pasivaikščiojimai miškais, virš medžių viršūnių pakibusi saulė, spragsinčios malkos ir ugnies skleidžiama šiluma, ant medinių dėžių pritvirtintas ąžuolinių lentų stalviršis ir vėjo vis atpučiamas kepančių vištienos iešmelių aromatas.
Ne viskas mūsų pasaulyje yra tobula, bet ta popietė buvo truputį magiška. Ir labai, labai skani.
Visiškai paprastai marinuotą vištieną ir daržoves čia papildė ypatingas padažas: kitoks, su cinkeliu, charakteringas, ryškių skonio natų. Pirmą kartą padažą maišiau iš žemės riešutų sviesto, sojų ir pomidorų padažų. Nujaučiau, kad tiks ir patiks – nuojauta pasitvirtino su kaupu! Puikiai derėjo tiek su vištiena, tiek su keptomis daržovėmis, visiškai išpildė šį patiekalą tiek, kad galėčiau drąsiai rekomenduoti – gaminkite ir jūs! Šiltasis sezonas pilnas savaitgalių, progų pabėgti į gamtą ir užkurti ugnį, – vienas kaip tik už poros dienų!
Receptą paruošiau bendradarbiaudama su savo partneriais „Daumantų“ – žemės riešutų padažui naudojau „Karališką“ originalaus skonio pomidorų padažą, kurio vienam kilogramui pagaminti yra sunaudojami du kilogramai tikrų pomidorų. Saldžiarūgštį padažo skonį sukuria natūralios citrinų sultys bei šlakelis vyno acto; padažo sudėtyje nėra konservantų, pridėtinių saldiklių ar maisto priedų.
Vištienos ir daržovių iešmeliai su žemės riešutų padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Iešmeliams:
1 kg vištos krūtinėlės
200 g pievagrybių
1-2 cukinijų
1-2 raudonųjų svogūnų
1 virto kukurūzo
Marinatui:
½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus
½ žaliosios citrinos sulčių
4 česnako skiltelių
2 arb. š. rūkytos paprikos
2 arb. š. džiovintų čiobrelių
2 arb. š. džiovintų raudonėlių
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Žemės riešutų padažui:
½ stiklinės (125 g) švelnaus žemės riešutų sviesto
¼ stiklinės (60 ml) sojų padažo
3 valg. š. (60 g) „Daumantų“ originalaus skonio „Karališko“ pomidorų padažo
2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus
2 valg. š. ryžių acto
2 valg. š. medaus
½ žaliosios citrinos sulčių
¼ arb. š. česnako miltelių
¼ arb. š. rūkytos paprikos
žiupsnio kajeno paprikos
vandens (nebūtinai)
Patiekti:
šviežių salotų
vyšninių pomidorų
šviežių žalumynų
tortilijų ar pitos duonelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite vištieną ir daržoves. Vištieną supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Pievagrybius perpjaukite perpus, cukinijas supjaustykite griežinėliais, raudonuosius svogūnus – skiltelėmis. Virtą kukurūzą supjaustykite maždaug 2 cm griežinėliais.
2. Paruoškite marinatą. Visus marinatui skirtus ingredientus gerai išmaišykite.
3. Puse paruošto marinato užpilkite į dubenėlį sudėtus vištienos kubelius. Išmaišykite, sandariai uždenkite indelį, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau.
4. Likusiu marinatu užpilkite į kitą dubenį sudėtas daržoves. Išmaišykite, sandariai uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite marinuotis mažiausiai 30 minučių ar ilgiau.
5. Pasimarinavusią vištieną ir daržoves suverkite ant iešmelių. Kepkite kepsninėje ant grotelių, kol daržovės suminkštės, vištiena išorėje apskrus, o viduje liks sultinga ir minkšta. Kepimo laikas labai priklauso nuo ugnies stiprumo, todėl atidžiai stebėkite kepančius iešmelius.
6. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus, išskyrus vandenį, sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele iki visiškai vientisos masės. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek kambario temperatūros vandens, kol jis bus norimos tekstūros.
7. Patiekite. Vištienos ir daržovių iešmelius patiekite apšlakstę žemės riešutų padažu, su šviežiomis salotomis ir ant grotelių paskrudintomis tortilijomis ar pitos duonelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu #daumantukaraliskas