Sotus, jaukus ir labai gardus apkepas iš paprasčiausių ingredientų – iš ryžių, vištienos, daržovių. Receptą galite ruošti kaip troškinį, praleisdami kelis paskutinius gamybos proceso žingsnius, tačiau, patikėkite – orkaitėje apkepus storu sluoksniu sūrio, patiekalas tampa tik dar gardesnis!
Galite naudoti įvairias daržoves ar mėgstamą šaldytų daržovių mišinį, o vietoje šviežios vištienos – keptos vištienos likučius. Norėdami paruošti vegetarišką patiekalą, vištieną praleiskite ir gaminkite apkepą tik su ryžiais ir daržovėmis. Bus taip pat labai gardu!
Patarimas: jei turite keptuvę, puodą ar troškintuvą, tinkamą naudoti tiek ant kaitlentės, tiek orkaitėje, patiekalą nuo pirmų žingsnių galite ruošti jame – tuomet masės nereikės perdėti į atskirą kepimo indą.
Vištienos, ryžių ir daržovių apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
500 g vištos šlaunelių mėsos, be odos ir kaulų (arba krūtinėlės)
1 arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
2 valg. š. sviesto
1 svogūno
2 morkų
3 skiltelių česnako
3 valg. š. miltų
2 stiklinių (500 ml) pieno
2 stiklinių (500 ml) vištienos sultinio
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. pipirų
½ arb. š. muskato
1 stiklinės (200 g) ilgagrūdžių ryžių
1 didelio brokolio
150 g tarkuotos mocarelos
150 g tarkuoto fermentinio sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Gilioje keptuvėje ar puode virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Vištieną supjaustykite gabalėliais, sumaišykite su druska ir pipirais. Kepkite kelias minutes, kol gabalėliai pabals ir iškeps.
3. Iškeptą vištieną išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
4. Į keptuvę ar puodą įdėkite sviestą. Suberkite smulkintą svogūną, nedideliais gabalėliais pjaustytas morkas ir smulkintas česnako skilteles. Kepkite, vis pamaišydami, kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
5. Suberkite miltus ir išmaišykite. Maišydami kaitinkite apie minutę, kol nesimatys baltų miltų.
6. Pamažu pilkite pieną, tuo pat metu maišydami daržoves.
7. Supilkite sultinį. Pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais, muskatu. Išmaišykite.
8. Suberkite ryžius ir išmaišykite.
9. Leiskite užvirti ir virkite 10 minučių.
10. Atgal į puodą sudėkite keptą vištieną ir žiedynėliais pjaustytus brokolius. Virkite dar 3 minutes. Nuimkite nuo kaitros.
11. Į masę įmaišykite pusę tarkuoto mocarelos ir pusę tarkuoto fermentinio sūrio.
12. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Pasiruoškite 20×30 cm kepimo indą.
13. Paruoštą masę sukrėskite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.
14. Ant viršaus užberkite likusį tarkuotą mocarelos ir fermentinį sūrį.
15. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.