Nenoriu paleisti vasaros. Galvoju apie tai, kai rytą prabundu sužvarbusi, susisupus į anklodę iki nosies galiuko. Galvoju tada, kai vėl netikėtai pasipila lietus, nors dar ką tik švietė saulė ir aš jau buvau pasirengus šokti ant dviračio ir lėkti laukais, miškais. Galvoju tada, kai sutemsta nelauktai anksti. Ir tada, kai jaučiu lyg smėlį per pirštus byrant paskutines atostogų dienas.
Ši vasara pralėkė kaip niekad greitai, nė nepajutau. Ant vienos rankos pirštų galėčiau suskaičiuoti, kiek kartų turėjau progą dėvėti maudymosi kostiumėlį. Ir jūros aplankyti dar nespėjau. Ilgai lauktoms atostogoms kažkaip sugėbėjau pasirinkti tą savaitę, kai dangumi besiridinėjančią saulę staiga pakeitė stori debesys, piktas vėjas ir žemę merkiantis lietus. Ką jau padarysi. Kita vertus, ar gali būti dar geresnis oras miegojimui iki soties ir knygų skaitymui, susirangius po šiltu pledu? Kažin. O šitais dviem pamirštais malonumais per šias atosotogas galėjau džiaugtis iki negalėjimo. Iki išprotėjimo.
Be miegojimo, skaitymo, miegojimo, miegojimo ir skaitymo, per atostogas baigėme pirmąjį medaus sezoną: išsukome paskutinį medų ir supilstėme jį į kibirėlius. Ei, smaližiai, kur Jūs? Šypt.
O kad atostogos būtų dar saldesnės, pirmą jų dieną prikepiau kalną migdolinių pyragaičių „Macarons“. Skaisčiai žalių, labai ryškių. Nes, na… nenoriu paleisti vasaros, labai nenoriu.
Žalieji migdoliniai pyragaičiai „Macarons“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
110 g migdolų riekelių (arba migdolų miltų)*
225 g miltelinio cukraus
žiupsnelis žalių maistinių dažų
125 g sendintų kiaušinių baltymų**
50 g cukraus
Sviestiniam pertepimui:
1 ½ puodelio (210 g) miltelinio cukraus
115 g kambario temperatūros sviesto (82 proc. riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. pieno
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE MORENGINIUS SAUSAINIUS
1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Migdolų riekeles ar migdolų miltus* sumaišykite su milteliniu cukrumi. Sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite – smulkintuvą ijungę laikykite porą minučių.
3. Permaltus migdolus ar jų miltus su milteliniu cukrumi išsijokite į dubenį per pakankamai smulkų sietelį.
4. Paruoštą mišinį tolygiai paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje 5 minutes.
5. Iš orkaitės išimtus miltus palikite atvėsti. Tuomet dar kartą išsijokite į didelį dubenį.
6. Į miltus įmaišykite žalius maistinius dažus (milteliais). Nepersistenkite su kiekiu, nes jie gali būti labai intensyvūs – užteks mažo žiupsnelio.
7. Kitame dubenyje išplakite sendintus kiaušinių baltymus**. Elektriniu plaktuvu paplakite, kol baltymai suputos. Tuomet suberkite cukrų ir plakite iki standžių, blizgančių putų. Baltymus išplakite labai stropiai ir sąžiningai – išėmus plakiklio šluotelę iš dubens su baltymais, ant jos turi likti standi baltymų kepurė. O, dubenį su baltymais apvertus “aukštyn kojom”, baltymai turi tvirtai laikytis dubenyje.
8. Išplaktus baltymus sudėkite į dubenį su išsijotais migdolų miltais.
9. Silikonine mentele ar mediniu šaukštu išmaišykite baltymus su migdolų miltais. Maišykite iš apačios į viršų – atsargiais, bet tvirtais judesiais. Tešlos negalima permaišyti – jai sumaišyti turi užtekti iki 50 judesių. Kai tik matote, kad baltymai su migdolų miltais susimaišė ir masė tapo vientisa, nustokite maišyti. Nuo to, kaip išmaišėte tešlą, priklausys jos tirštumas. Šaukštelį tešlos padėkite ant kepimo popieriaus; jos paviršius turi išsilyginti ir paviršiaus plotas tik šiek tiek išsiplėsti į šonus. Jei tešla per tiršta, pamaišykite ją dar porą kartų. Jei tešla per skysta, reiškia, kad tešlą permaišėte (to pataisyti, sako, jau nebeįmanoma).
10. Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį paprastu apvaliu antgaliu (arba į paprastą maišelį, o jo kampą prakirpkite). Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos išspauskite maždaug 3 cm pločio apvalius sausainius.
11. Palikite juos pastovėti kambario temperatūroje 60 minučių.
12. Įkaitinkite orkatę iki 155°C temperatūros.
13. Kepkite pyragaičius įkaitintoje orkaitėje, vidurinėje lentynoje, 13 minučių.
14. Iškepusius „Macarons“ išimkite iš orkaitės. Kelias minutes atvėsinkite kambario temperatūroje, o tuomet perkelkite ant grotelių.
PARUOŠKITE PERTEPIMĄ
1. Į dubenį suberkite miltelinį cukrų ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos ir purios masės.
2. Supilkite vanilės ekstraktą, pieną ir plakite dar minutę.
3. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus, kol jis bus reikiamos konsistencijos.
SUTEPKITE MACARONS
1. Suporuokite iškeptus migdolinius pyragaičius į poras pagal dydį.
2. Į konditerinį maišelį sudėkite šokoladinį kremą. Ant vieno morenginio sausainio pusės išspauskite maždaug arbatinį šaukštelį kremo. Uždenkite kitu morenginiu sausainiu ir lengvai paspauskite.
3. Laikykite „Macarons“ sandarioje, orui nepralaidžioje dėžutėje ar indelyje.
4. Skanaus!
* Paskutiniu metu šiems pyragaičiams ruošti naudoju migdolų riekeles, kurias malu su milteliniu cukrumi maisto smulkintuvu ir kelis kartus išsijoju pro smulkų sietelį. Pastebėjau, kad naudojant migdolų riekeles, pyragaičiai yra lygesniu paviršiumi, plonesni, o jų sijonėliai – dailesni. Migdolų riekelių galite įsigyti beveik visur, kur prekiaujama riešutais. O migdolų miltų galite rasti parduotuvėse “Sveiki produktai”.
** Sendintus kiaušinių baltymus pasiruoškite taip: pamatuokite tikslų reikiamą kiaušinių baltymų kiekį. Sudėkite į sandariai užsidarantį indelį (pavyzdžiui, stiklainį) ir laikykite uždarytą šaltuve 3-7 dienas. Prieš gamindami macarons, išimkite indą su baltymais iš šaldytuvo ir palaikykite valandą kambario temperatūroje.
30 komentarai
Kuo kitokie/ką duoda sendinti baltymai?
Ieva, labai tiksliai techniškai to paaiškinti negaliu, bet esmė tokia, kad tokie baltymai daug lengviau ir geriau išsiplaka iki puikių standžių putų, ko dėka galima sėkmingai iškepti reikiamos formos macarons 🙂
O kokiu santykiu reikia dėti cukraus pudra ir migdolus? Tikrai išeina kažkas panašaus i mogdolų miltus? Nes kai paskutinį kartą kepiau macarons tai nors ir maliau migdolų riekeles išėjo kažkokia lipnoka masė panaši į marcipaną, o apie sijojimą nebuvo nė kalbos 🙁
Riešutus reikia malti atsargiai, kad neišsiskirtų aliejus, sustabdant kas kelias sekundes 🙂
Aušra, kaip ir parašyta recepte: 110 g migdolų riekelių ir 225 g miltelinio cukraus 🙂
Jeigu migdolų riekeles intensyviai malsite vienas, jos, kaip ir bet kokie riešutai, taps riešutų (migdolų) sviestu. Todėl prieš malant yra būtina jas sumaišyti su milteliniu cukrumi ir malti kartu 🙂
Jei aš būčiau tu, tai labai savimi didžiuočiausi dėl tokių fantastiškų macarons 😀
Ačiū, Julija! 🙂
Sumaišykit migdolus su cukraus pudra ir tuomet malkite – tikrai išeina miltai. Labai gražiai macaron’s atrodo, tikra vasaros diena 🙂
Ačiū, Daiva 🙂
Nei pridesi, nei atimsi – tobuli. Saunuole tu 🙂 As vis nepasiryztu vel bandyt, nes is kokiu is viso keptu 6 skardu gerai gavosi gal 1,5..
Jurgita, ačiū! 🙂
O kaip kepei? Ar su migdolų miltais, ar pati malei riekeles? Ir ar tiksliai tiksliai viską matavai gramas į gramą? Mano patirtis sako, kad tai – kaip ir visų instrukcijų tikslus laikymasis – itin svarbu 🙂
Ir vienai, ir kitaip bandziau, ir matavau. Dazniausiai pirma skarda gaudavos gerai, o antra snypstas
Kaip keista. Tikrai nestandartinis kepinys tie macarons’ai 🙂 Gaila, kad nežinau, kur slypi problema ir negaliu padėti 🙁
kiek čia maždaug vidutinio dydžio kiaušinių išeina?
3 M dydžio kiaušiniai.
Aušra, aš ne visiškai pritarsiu Julijai, nes ir ne visi M dydžio kiaušiniai vienodi. Man kartais reikia ir maždaug 3, kartais – maždaug 4 kiaušinių baltymų. Norint iškepti macarons, labai labai rekomenduočiau viską sverti tiksliai; gramas į gramą 😉
Ūūūū, kokie žali! ♥ Labai linksmai atrodo.
Saule, ačiū! 🙂
O aš niekur nerandu pirkti maistinių dažų milteliais… Vilnietės, help 🙁
Ech, gaila, kad aš Vilniaus klausimas negaliu padėti 🙁
Tasty Fun Ogmios centre (Parkas) arba Tastyfun.lt įvairių spalvų 🙂
Norėjau paklausti , o nieko blogo nebus jeigu idėsiu skystų ( vos lašelį, dėl spalvos ) maistinių dažų ?
Aš kepiau su skystais ir viskas gavosi čiki piki
Ačiū už pasidalinimą patirtimi! 🙂
Laba diena, labai ačiū už receptą, tik bekepant kilo keli klausimai:
– ar migdolų riekeles malate kokiu itin galingu smulkintuvu? Maliau paprastu Philips indelyje, kuriame sukasi peiliukai, tik iki visisku miltu nesusimalė, tad sijojant teko kaip reikiant ranka trinti, kad perikoštų per sietelį..
– ar su nesendintais baltymais efektas būtų prastesnis?
– iškepus jie nenoriai atkibo nuo kepimo popieriaus. Vieną skardą iškepiau ant rudo popieriaus, kitą – ant balto – tas pats.. Gal per anksti ar per vėlai pradėjau nuimti?
Diana, bandau atsakyti į klausimus:
– migdolų riekeles malu senute kavamale. Iš karto tikrai nesusimala, porą kartų sijoju ir likusius stambesnius gabalėlius malu iš naujo.
– sakoma, rašoma ir tvirtinama, kad macarons gaminti naudojami sendinti kiaušinių baltymai, o dėl efekto skirtumo nieko negaliu pasakyti, nes tik tokius ir naudoju.
– nuiminėti reikia tada, kai macarons visiškai atvėsta. Jie tada labai lengvai atšoka nuo popieriaus. Man, beje, jie irgi prikibdavo, bet tuomet nusipirkau silikonu dengto kepimo popieriaus ir ši bėda dingo 🙂
Laba diena o.orkaite su vintiliatorium ar be turi buti kepant ačii
Sveiki, Vilma, kepu be ventiliatoriaus 🙂
Ar galima malti tiesiog migdolus? Kiek jų tada reikia? 110 g migdolų riešutų sumalti su cukraus pudra?
Kitas klausimas. Baltymus sveriate ar matuojate įpylus į sugraduota indą?ant mano indo yra ml, ir kitoje pusėje dvi gradacijos gramais, viena miltams, kita cukrui. Pagal kurią matuoti?
Monika, jei malsite pačius migdolus, tikėtina, kad gausite drėgną, rupią ir sunkią masę; o tam, kad macarons pavyktų, migdolų miltai turi būti lengvi, sausi, birūs. Tikrai labai rekomenduočiau malti būtent migdolų riekeles, arba dar geriau – įsigyti tiesiog migdolų miltų, kurių dabar jau yra kone kiekvienoje parduotuvėje. Bus daug paprasčiau! 🙂
Baltymus sveriu su svarstyklėmis. Nežinau, kaip reikėtų pamatuoti su Jūsų turimu indu, nes baltymų tūrio/svorio santykis neatitinka nei miltų, nei cukraus.