Mūsų namų taisyklės labai paprastos: maistą mylėk, pavalgęs padėkok, pusryčių nepramiegok. Truputį juokauju, bet maistą mes tikrai mylime ir pusryčių į miegą tikrai nekeičiame.
Darbo dienų rytais dažniausiai renkamės košę (paprasta, greita, maistinga, visiems patinka ir ilgam suteikia sotumo jausmą), tačiau laikas nuo laiko ateina etapai, kai nuo košės aš pati tiesiog… pavargstu. Kadangi laimingi pusryčiai – laimingos dienos pradžia, ieškau būdų tą nuovargį ir nuobodulį iš virtuvės išvyti, vos tik pajutusi atsėlinant. Šįkart tai puikiausiai pavyko su… sumuštiniais!
Sumuštiniai gali būti visokie, bet kad ne nuobodūs – tai jau tikrai. Aš vis dar skaičiuoju dienas iki pavasario (jų liko, beje, tik 32), todėl ir šie sumuštiniai, sutikit, tikras pavasaris!
Žalieji sumuštiniai su humusu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Humusui (apie 250 ml):
1 skardinės (265 g) konservuotų virtų avinžirnių
2-3 valg. š. sezamų pastos („Tahini“)
2 skiltelių česnako
½ citrinos sulčių
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. malto kumino
Sumuštiniams:
6 riekelių pasirinktos duonos
3-4 valg. š. humuso
50 g špinatų
1-2 agurkų
1 didelio avokado
120 g mocarelos
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite humusą. Avinžirnius iš skardinės nuvarvinkite ir nusausinkite. Spausdami tarp dviejų pirštų, pašalinkite jų odeles.
2. Visus humusui skirtus ingredientus sudėkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite iki visiškai vientisos masės.
3. Jei humusas per tirštas, įpilkite šlakelį vandens (arba išsaugokite skystį iš avinžirnių skardinės ir naudokite jį) – tiek, kad gautumėte norimą tirštumą.
4. Sandariame indelyje šaldytuve paruoštą humusą galite laikyti iki 4 dienų.
5. Paruoškite sumuštinius. Duonos riekeles, jei norite, paskrudinkite.
6. Tris duonos riekeles aptepkite humusu, ant jo paskleiskite saują špinatų lapelių. Ant viršaus tolygiai sudėkite agurkų griežinėlius, ant jų – pjaustyto avokado gabalėlius, tuomet – mocarelos riekeles. Ant viršaus paskleiskite dar saujelę špinatų lapelių. Galiausiai užvožkite likusiomis duonos riekelėmis, prieš tai jas aptepę humusu.
7. Sumuštinius patiekite nedelsiant.